Hyppää sisältöön

Joukkotestaus paljasti parikymmentä koronatapausta jo aiemmin viruksen kouriin joutuneella puutarhalla – Pieksämäellä uusi tartunta myös hoivakodin työntekijällä

Uuden hoivakodin tartunnan vuoksi Pieksämäen kaupunki on joukkotestannut kaikki Valona-vanhuspalvelujen asukkaat sekä henkilökunnan.

Partaharjun puutarhalla Pieksämäellä kasvatetaan muun muassa puuntaimia. Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Pieksämäki on viime viikot Etelä-Savon synkintä korona-aluetta, ja eilisen jälkeen tapauksia on todettu parikymmentä lisää.

Pieksämäen kaupunki tiedottaa, että suurin osa eli 20 tartuntaa on todettu Partaharjun puutarhan työntekijöillä eilen keskiviikkona tehdyssä joukkotestauksessa.

Marraskuussa uutisoitiin saman puutarhan koronaryppäästä, jossa puutarhan työntekijöillä todettiin yrittäjän mukaan kaiken kaikkiaan 76 koronatartuntaa. Puutarhalla on lähes 200 työntekijää, joista lähes kaikki olivat epidemian vuoksi viime kuussa karanteenissa.

Partaharjun puutarhan koronarypäs todettiin marraskuussa. Arkistokuva. Kuva: Isto Janhunen / Yle

Puutarhan nyt todettujen tartuntojen alkuperä ei kaupungin mukaan ole tiedossa eli ei tiedetä, ovatko uudet tartunnat työyhteisöstä vai sen ulkopuolelta.

Edellisen epidemian jälkeen puutarhalla on Pieksämäen kaupungin tiedotteen mukaan lisätty suojautumistoimia esimerkiksi käyttämällä kasvomaskia kaikissa työtehtävissä.

Pieksämäen kaupunki kertoo joukkotestanneensa torstain aikana Valonan asukkaat sekä henkilökunnan. Kuva: Matias Honkamaa / Lehtikuva

Yksi uusi tartunta on todettu Valona-vanhuspalvelujen hoitajalla. Tällä viikolla hoivakodin asukas kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, ja itsenäisyyspäivän viikonloppuna pahentuneen tilanteen jälkeen lähes kaikki hoivakodin työntekijät joutuivat karanteeniin tai sairauslomalle.

Pieksämäen kaupunki kertoo joukkotestanneensa torstain aikana Valonan asukkaat sekä henkilökunnan. Tuloksia odotetaan perjantain aikana.

Kaupunki tiedottaa erikseen, jos jäljityksessä selviää altistumisia esimerkiksi alueen kaupoissa. Tartuntaketjujen jäljitys oli torstaina vielä kesken.

Muualla Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essoten alueella ei todettu uusia koronatartuntoja torstain aikana.

Lue myös:

"Tartunnat voivat lähteä leviämään Pieksämäellä", sanoo terveyspalveluiden johtaja – kaupunki pandemian kiihtymisvaiheessa