1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston asiantuntijapaneeli suosittelee Modernan koronarokotteelle käyttölupaa – Virallinen päätös luultavasti perjantaina

Miljoonia annoksia rokotetta voi lähteä liikkeelle jo viikonloppuna, jos hyväksyntä annetaan.

koronarokote
Koronarokotustarpeita pöydällä.
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston odotetaan antavan hyväksyntänsä Modernan koronarokotteelle perjantaina. Joel Saget / AFP

Yhdysvaltain lääketurvallisuudesta vastaavan liittovaltion viraston FDA:n asiantuntijapaneeli suosittelee Modernan kehittämän koronavirusrokotteen hyväksymistä. Rokotteen käyttöluvan myöntämisestä päättää FDA.

Asiantuntijapaneelin lausunto ei ole vielä FDA:ta sitova päätös, mutta usein virasto tekee päätöksensä sen mukaisesti. FDA on jo antanut hyväksynnän myös Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle, ja sen käyttö on jo aloitettu. The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan FDA:n odotetaan antavan virallisen päätöksensä perjantain aikana. Tämä tarkoittaisi että lähes kuusi miljoonaa annosta rokotetta voisi lähteä liikkeelle jo tulevana viikonloppuna.

Asiantuntijapaneelissa rokote sai 20 puoltavaa ääntä eikä yhtäkään vastaan. Yksi pidättäytyi äänestämästä. Asiantuntijoilta oli kysytty, uskovatko he käytettävissä olevan tieteellisen näytön perusteella, että Modernan rokotteen tarjoamat edut ovat riskejä suuremmat 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Rokotteen suojan syntyminen vaikuttaa nopealta

FDA:n tutkija Rachel Zhang sanoi The New York Timesille, että rokote toimi yhtä hyvin kaikissa vapaaehtoisryhmissä etnisen alkuperän, iän tai sukupuolen mukaan.

– Tehokkuus oli tasaista kaikilla alueilla.

Zhang kertoi tutkimusten tietojen viittaavan siihen, että suoja rokotetta vastaan alkaa syntyä pian sen jälkeen, kun ihmiset saavat ensimmäisen annoksen. Hän kuitenkin huomautti, ettei tietoja ollut riittävästi selkeän johtopäätöksen tekemiseksi.

Paneelin tapaamista vetänyt epidemiologi Arnold Monto painottaa, ettei hyväksyvien äänien määrästä voi päätellä mitään, vaikka äänestystulos oli Pfizerin ja Biontechin rokotetta parempi. Hän sanoi asiantuntijoiden käyttäneen tuntikaupalla aikaa yksityiskohtien läpikäymiseen.

Jos ja kun Modernan rokote hyväksytään, FDA:n mukaan myös siihen liitetään varoitus mahdollisista allergisista reaktioista. Muutamat ihmiset ovat saaneet allergisen reaktion otettuaan Pfizerin ja Biontechin rokotteen.

Moderna on kertonut rokotteensa olevan noin 94-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin estämisessä. Vaikutus on ollut hieman tehokkaampi nuorilla aikuisilla kuin iäkkäämmillä. Modernan rokotteen merkittävä ero Pfizerin ja Biontechin vastaavaan on, että sitä voidaan yhtiön tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)mukaan säilyttää jääkaappilämmössä kuukauden ajan ja puoli vuotta -20 asteessa, kun Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii -70 asteen kylmyyden. Pfizerin ja Biontechin rokote säilyy jääkaappilämmössä viisi päivää, yhtiön sivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan.

Euroopassa puntaroidaan samoja asioita

Euroopan lääkevirasto EMA kertoi eilen, että se antaa tieteellisen arvionsa rokotteesta 6. tammikuuta eli aiemmin kerrottua nopeammin. Pfizerin ja Biontechin rokotteen osalta virastolta odotetaan tieteellistä arviota ensi viikolla.

Alun perin EMA oli aikatauluttanut päätöksenteon tammikuun 12. päivälle. Viraston mukaan Moderna oli kuitenkin toimittanut uusia tietoja odotettua nopeammalla aikataululla, minkä vuoksi myös päätöksen tekemistä voidaan aikaistaa. Myös 12. päivälle suunniteltu kokous kuitenkin järjestetään, mikäli tarve vaatii.

Euroopan lääkevirastoon on kohdistunut painetta erityisesti sen jälkeen, kun Britannia ja Yhdysvallat saivat Pfizerin ja Biontechin rokotteen hyväksyttyä pikaisella aikataululla. EMA on vauhdittanut päätöstä myös Pfizerin ja Biontechin rokotteen osalta ensi viikolle, kun alun perin sen kohtalon oli määrä ratketa vasta loppukuusta.

Lue lisää: Uusimmat uutiset koronaviruksesta

Lue seuraavaksi