1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Pandemiapäällikkö: Sotkamon kahdessa altistumisketjussa on ollut aineksia isompaan, joulu syytä olla omassa arkikuplassa

Koronan testaajat ja jäljittäjät ovat valmiudessa joulunpyhinä Kainuussa.

Kainuu
Tenetin koulun kyltti joulukuussa 2020.
Tenetin koulu siirtyi etäopetukseen laajan korona-altistumisen vuoksi torstaina. Tanja Heikkonen / Yle

Voit kuunnella tämän jutun myös koneäänen lukemana. Koneääni lukee osan Ylen verkkojutuista 14.–18.12.2020. Kerro mielipiteesi koneäänen ja audiouutisten toiminnasta täällä (siirryt toiseen palveluun) ja lue lisää kokeilusta täällä.

Tämä audio on puhesyntetisaattorin tekemä, ja se perustuu Ylen verkkopalvelussa julkaistuun artikkeliin.

Kainuussa on jatkettu nollalinjalla koronan suhteen perjantaiaamuna. Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari toteaa, että laajojen tartuntaketjujen mahdollisuus on ollut lähellä Sotkamon tapauksissa. Alkuviikosta Terrafamella todettiin laaja altistuminen, joka laittoi tartunnanjäljittäjät töihin ja ihmisiä karanteeniin. Samoin Sotkamossa Tenetin koulun oppilaalla todettiin tartunta keskiviikkona, jonka myötä on noin 50 ihmistä karanteenissa.

– Oulun työmaatapauksen seuraukset ulottuivat ympäri maata, esimerkiksi meillä Kainuun alueella epidemian kiihtymiseksi asti. Nyt näyttää siltä, että onneakin oli mukana. Koulutartuntojen osalta on tiedossa, että altistumisten jatkotartuttavuus on verrattain alhainen, Koukkari summaa ja tarkoittaa Oulun tapauksella isoa koronavyyhtiä Stora Enson tehtaalla.

Joulun lähestyessä Koukkarin mielestä pitää olla erityisen varovainen, ja joulua viettää niin sanotussa arkikuplassa eli niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa on muutenkin tekemisissä.

– Molemmat tapaukset osoittavat, että varotoimille on tarvetta. Vetoan edelleen kainuulaisiin, että joulun aikana kontaktit rajoitetaan vain lähiperheeseen eli henkilöihin joiden kanssa ollaan arkenakin tekemisissä. Sukulointi, perinteiset ystäväporukoiden tapaamiset ja vastaavat tulee tänä vuonna toteuttaa vain etäyhteyksin. Lisäksi kaupoissa ja muissa palveluissa on noudatettava maskisuosituksia ja muita ohjeita, Koukkari sanoo.

Koukkari kertoo, että sotella on valmius myös joulunpyhinä koronatartuntojen testaamiseen ja jäljittämiseen.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kainuusta.

Lue seuraavaksi