1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

"Tartuntamäärissä on tapahtunut huomattava muutos" – Mikkelin tiukat koronarajoitukset ovat toimineet erinomaisesti

Tällä hetkellä näyttää siltä, että rajoituksia voidaan höllätä suunnitellussa aikataulussa.

koronavirus
Mikkelin keskussairaala
Vuodeosastopaikkojen osalta tilanne Mikkelin keskussairaalassa on tiukka, koska hoitoon on siirretty potilaita Pieksämäeltä.Juho Liukkonen / Yle

Mikkelissä tiukat koronarajoitukset ovat olleet voimassa pian kolme viikkoa, ja näyttää siltä, että niillä on menestyksekkäästi onnistuttu tukahduttamaan epidemiaa.

Mikkelissä ja ympäryskunnissa uusien tartuntojen seitsemän vuorokauden ilmaantuvuus eli laskennallinen määrä sataatuhatta asukasta kohti on painunut 34:stä 9:ään. Uusia tartuntoja on siis kolmasosa siitä, mitä vielä viime viikon lopulla.

– Rajoitukset ja suositukset ovat purreet erittäin hyvin. Ihmiset ja yritykset ovat toimineet vastuullisesti ja noudattaneet ohjeistuksia. Tartuntamäärissä on tapahtunut huomattava muutos, sanoo Essote-kuntayhtymän ylilääkäri Hans Gärdström.

Mikkelissä ja lähikunnissa kaikki tartuntaketjut pystytään tällä hetkellä myös jäljittämään. Tehohoidossa koronan takia ei ole yhtään potilasta.

Vuodesosastoilla on tiukkaa

Sairaanhoitopiirin tasolla taudin ilmaantuvuus näyttää tilastoissa yhä pahalta, mutta sitä selittää ennen kaikkea Pieksämäen surkea tilanne. Pelkästään torstain ja keskiviikon aikana Pieksämäellä todettiin 23 uutta tartuntaa, joista suurta osaa ei pystytty jäljittämään.

Pieksämäen koronatilanne heijastuu Mikkeliin sikäli, että vuodeosastoilla tilanne on Gärdströmin mukaan "tiukka". Pieksämäen terveydenhuollon kapasiteettia syö Valona-palvelutalon tartuntarypäs, ja Mikkeliin on siirretty Pieksämäeltä paljon potilaita.

– Jos tilanne vielä dramaattisesti pahenee, ajamme vielä nykyistäkin enemmän alas kiireetöntä toimintaa, jotta henkilökuntaa saadaan siirrettyä uudelle osastolle, Gärdström sanoo.

Gärdströmin mukaan tällä hetkellä ainakin Mikkelissä näyttää kuitenkin siltä, että epidemiatilanteessa päästään takaisin perustasolle ja rajoituksia voidaan vähintäänkin höllätä suunnitellusti loppiaisena.

– Pitää kuitenkin muistaa, että tilanne voi muuttua nopeasti, Gärdström huomauttaa.

Lue seuraavaksi