Hyppää sisältöön

Yli 30 Terveystalon työntekijää siirtyy vuoden alussa Kymsoten palkkalistoille – terveysasemien ulkoistus päättyy

Kymsote on päättänyt purkaa Kouvolan pääterveysaseman sekä Miehikkälän ja Virolahden terveysasemien ulkoistukset.

Kouvolan pääterveysasemana toimivan Marjoniemen terveysaseman toiminta on ollut ulkoistettuna 13 vuotta. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kymsoten palvelukseen siirtyy vuoden alussa 32 työntekijää sote-kuntayhtymän toiminnaksi siirtyviltä terveysasemilta.

Kymsote alkaa vuoden alusta järjestää itse aiemmin ulkoistettujen Kouvolan pääterveysaseman sekä Virolahden ja Miehikkälän terveysasemien toiminnan. Samalla terveysasemien henkilöstöä siirtyy Terveystalon palveluksesta Kymsoten työntekijöiksi.

Kouvolan pääterveysasemalta Kymsotelle siirtyy näillä näkymin 20 työntekijää ja Virolahden ja Miehikkälän terveysasemilta yhteensä 12 työntekijää.

Suurin osa Kymsotelle siirtyvistä työntekijöistä on hoitohenkilökuntaa. Lääkäreitä siirtyy kuntayhtymälle vain kaksi. Terveysasemille saadaan kuitenkin vuokralääkäreitä heti vuoden alusta.

– Terveysasemilla on tarpeeksi henkilökuntaa. Kyllä lääkärimiehityskin on siellä riittävä, Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo.

Terveysasemien toiminta ulkoistettiin aikoinaan lääkäripulan vuoksi. Esimerkiksi Kouvolan pääterveysasemana toimivan Marjoniemen terveysaseman toiminta on ollut ulkoistettuna vuodesta 2007 lähtien.

Kymsoten hallitus käsittelee Terveystalon kanssa tehtävää liikkeenluovutussopimusta tänään perjantaina. Kymsotelle siirtyvien työntekijöiden määrä saattaa vielä muuttua liikkeenluovutushetkeen asti.

Vuokralääkäreitä toimitustakuulla

Kymsote kilpailutti alkusyksystä terveysasemien vuokralääkäripalvelut. Aiemmin vuokralääkäreitä ostettiin useilta eri yrityksiltä, ja hallinnointi aiheutti Kari Kristerin mukaan jonkin verran töitä. Nyt terveysasemien vuokralääkäripalvelut ostetaan kolmelta yritykseltä.

– Vuokralääkärit toimitetaan meille ensi vuoden alusta alkaen toimitustakuulla. Lääkäritilanne on vuoden alusta vakaampi ja parempi kuin aikaisemmin, Kristeri sanoo.

Kymsote on joutunut koronaepidemian aikana siirtämään hoitajia terveysasemilta infektiovastaanotoille ja tartunnanjäljitykseen. Se on Kristerin mukaan aiheuttanut niukkuutta hoitajista terveysasemilla. Vuoden alussa Kymsoten listoille siirtyvät hoitajat aiotaan kuitenkin pitää terveysasemilla.

Tasalaatuisempaa palvelua

Hallintoylilääkäri Kari Kristerin mukaan ulkoistusten purkaminen näkyy asiakkaalle terveysasemien entistä yhtenäisimpinä toimintatapoina.

– Ulkoistetut terveysasemat ovat toimineet pikkuisen omalla tavallansa. Nyt toimitaan yhdellä, Kymsoten tavalla. Se helpottaa terveysasemien vaihtoja ja muulla kuin omalla terveysasemalla asioimista, Kristeri sanoo.

Ulkoistusten purun myötä Kouvolan pääterveysasema sekä Virolahden ja Miehikkälän terveysasemat tulevat Kymsoten keskitetyn hoidontarpeenarvioinnin piiriin.

– Esimerkiksi Kouvolan terveysasemalla on ollut välillä hiukan ongelmia puhelimeen vastaamisessa ja yhteydensaannissa aikaisemman toimijan kanssa. Palvelun pitäisi olla vuodenvaihteen jälkeen tasalaatuisempaa näiltäkin osin, kun ei tule sellaisia pullonkauloja, Kari Kristeri sanoo.

Lue lisää:

.
.