Hyppää sisältöön

Uusimaa toinen Euroopassa sosiaalisen kehityksen vertailussa

Uudenmaan vahvuuksia ovat muun muassa asukkaiden luottamus omiin oikeuksiinsa sekä suvaitsevaisuus muita ihmisiä kohtaan.

Edellisen kerran indeksiä on tarkasteltu vuonna 2016, jolloin Uusimaa oli vertailussa sijalla seitsemän.  Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Uusimaa on sijoittunut Euroopan eri alueiden sosiaalista kehittymistä mittaavassa vertailussa toiseksi. Uudenmaan edelle vertailussa kiilasi ainoastaan Ruotsin Ylä-Norlanti.

Sosiaalisen kehityksen indeksi arvioi kaikkiaan 240 alueen edellytyksiä hyvään elämään. Indeksiä varten vertailtiin muun muassa ravitsemusta, perusterveydenhuoltoa, vesi- ja jätehuoltoa, asumista ja ympäristön laatua.

Uudenmaan vahvuuksia ovat muun muassa asukkaiden luottamus omiin oikeuksiinsa sekä suvaitsevaisuus muita ihmisiä kohtaan. Lisäksi maakunta tarjoaa asukkailleen eriomaiset edellytykset korkeakoulutukseen sekä tiedon hankkimiseen.

Verrokkialueisiin nähden Uudellamaalla on myös vetovoimainen ympäristö.

Parantamisen varaa on vertailun mukaan muun muassa asumistyytyväisyydessä, koetussa terveydenhoitoon pääsyssä ja toisen asteen koulutuksen suorittamisessa.

Edellisen kerran indeksiä on tarkasteltu vuonna 2016, jolloin Uusimaa oli vertailussa sijalla seitsemän.

Sosiaalisen kehityksen indeksi on Euroopan komission ja Social Progress Imperative -säätiön yhteisen kehittämistyön tulos. Se perustuu aikaisempaan, maailman eri valtioita vertailevaan yhteiskunnallisen kehityksen mittariin, joka on nyt toista kertaa räätälöity Euroopan unionin alueiden tarpeisiin.

Lue myös:

.
.