Hyppää sisältöön

Maaliyhtiö Tikkurilan koko osakekannasta ostotarjous – Suomen tehtaan tulevaisuus on kuitenkin arvoitus

Ostaja on yhdysvaltalainen PPG Industries, suurin omistaja Oras invest suosittelee tarjouksen hyväksymistä

Maaliyhtiö Tikkurila on hyötynyt koronan aikaisesta remontointi-innostuksesta. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Perinteikäs suomalainen maalinvalmistaja Tikkurila saattaa olla siirtymässä osaksi yhdysvaltalaista maalijättiä.

Pennsylvaniassa pääkonttoriaan pitävä PPG Industries on tehnyt ostotarjouksen Tikkurilan kaikista osakkeista. Ostotarjouksen mukaisen tarjousajan odotetaan alkavan tammikuussa ja päättyvän maaliskuussa.

PPG on kertonut aikovansa hankkia kaikki Tikkurilan osakkeet. Mikäli se saa omistukseensa yli 90 prosenttia kaikista osakkeista ja äänistä, aikoo se lunastaa loput. Tämän jälkeen se on ilmoittanut hakevansa Tikkurilan osakkeen poistamista Helsingin pörssistä.

Tikkurila Oyj:n hallitus suosittelee osakkeenomistajille PPG:n tekemän tarjouksen hyväksymistä.

– Osakkeesta tarjottavan yli 66 %:n preemion lisäksi vaakakupissa painoivat PPG:n suunnitelmat Tikkurilan kehittämiseksi sekä hyvä strateginen ja teollinen yhteensopivuus, sanoo Tikkurilan suurimman omistajan Oras investin toimitusjohtaja Annika Paasikivi tiedotteessa.

PPG on listattu New Yorkin pörssiin. Se toimii yli 70 maassa ja työntekijöitä sillä on 47 000. Yrityksen liikevaihto vuonna 2019 oli 15 miljardia dollaria.

Suomen tuotannon tulevaisuus arvoitus

PPG Industries on kiinnostunut Tikkurilan vakiintuneesta asemasta useissa Pohjois- ja Itä-Euroopan maissa. Tikkurilan Suomen tuotannon tulevaisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, koska yhtiö itsekin on ollut siitä vähäsanainen.

Tikkurilaa seuraava analyytikko Petri Kajaani Inderesiltä arvioi, että yhtiöt täydentävät toisiaan erinomaisesti maantieteen ja tuotevalikoiman puolesta.

– PPG haluaa vahvoja kuluttajabrändejä sekä aseman Pohjois- ja Itä-Euroopassa, jossa yhtiö ei hirveästi ole läsnä. PPG toimii aika paljon teollisuusmaalien puolella, kun Tikkurila on kuitenkin vahvasti kuluttajamaaliyhtiö.

PPG tarjoaa Tikkurilasta 25 euroa osakkeelta. Yhtiön päätöskurssi Helsingin pörssissä oli eilen noin 15 euroa, eli ostotarjous sisältää noin 66 prosentin preemion.

Kajaani pitää ostotarjousta Tikkurilan omistajien kannalta erittäin hyvänä.

– PPG haluaa selkeästi iskeä kerralla pöytään sellaisen tarjoushinnan, että se ei hirveästi jätä kysymysmerkkejä, Kajaani sanoo.

.
.