1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemin biotuotetehdas

"Tuo jatkuvuutta savupiippukaupunkiin", kiittelee pääluottamusmies – biotuotetehtaan ympäristölupa luo uskoa tulevaan koko maakunnassa

Puunkäytön lisääntyminen ulottaa tehdashankkeen vaikutukset laajalle. Hyötyjiä ovat muun muassa kuljetus-, maarakennus- ja metsäalat.

Kemin biotuotetehdas
Metsä Groupin Kemin tehtaiden pääluottamusmies Juha Kenttä.
Metsä Fibren tehdasalueella on tehty jo pitkään uutta tehdasta valmistelevia töitä. – Pillarilla lyödään nurin paljon muistoja, mutta sen kestää, kun tietää mitä tulee tilalle, sanoo pääluottamusmies Juha Kenttä. Antti Ullakko / Yle

Metsä Fibren biotuotetehtaan saama ympäristölupapäätös on merkittävä askel kohti jätti-investoinnin toteutumista. Alueella nähdään, että lupapäätös luo uskoa seutukunnan ja koko maakunnan tulevaisuuteen.

Tehtaan on määrä nousta Kemiin, mutta Meri-Lapin kehittämiskeskuksen kuntajohtajien puheenjohtaja, Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska muistuttaa että vaikutukset ulottuvat paljon laajemmalle.

– Tehdas tuo uusia työpaikkoja 1500, pääasiassa logistiikkaan ja metsän korjuuseen. Tämä turvaa puunjalostusteollisuuden mahdollisuuksia tällä alueella pitkälle tulevaisuuteen.

Vaikka tehdas käyttää pientä puuta, on puunhankinnan lisääntymisellä Simoskan mukaan myönteinen vaikutus myös alueen sahateollisuuteen, sillä myös tukkien korjuu lisääntyy.

– Tällä on todella positiivinen vaikutus koko maakuntaan ja myös Pohjois-Pohjanmaan alueelle.

Voi poikia kasvuyrityksiä uusille aloille

Meri-Lapin alueella on jo vuosia kehitetty kiertotaloustoimintaa, jossa teollisuuden sivuvirtoja hyödynnetään uusissa tuotteissa. Simoskan mukaan uusi tehdas lisää entisestään alueen mahdollisuuksia kiertotalouden alalla.

Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska.
Tervolan kunnanjohtajan Mika Simoskan mukaan tehdas parantaisi toteutuessaan koko seutukunnan elinvoimaisuutta ja vetovoimaa. Vaikutukset ulottuvat laajalle Lappiin ja jopa Pohjois-Pohjanmaalle puunhankinnan mukana.Antti Ullakko / Yle

Myös Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi korostaa biotuotetehtaan luomia mahdollisuuksia alihankkijoiden parissa.

– Kemi-Tornion ulkopuolelle töitä tulee etenkin puunkorjuuseen ja kuljetusalalle. Kyseessä on uuden sukupolven biotuotetehdas, joka tarjoaa mahdollisuden uudenlaiselle liiketoiminnalle myös alihankkijoiden parissa. Äänekosken esimerkit kertovat, että jos tuotekehitykseen panostetaan yhdessä Metsä Fibren kanssa, voi olla että meille syntyy uusia kasvuyrityksiä, visioi Riipi.

Hänen mukaansa uusi tehdas on ennen kaikkea henkinen voitto.

– Tässä kurjuudessa, mitä on koettu, tämä luo toivoa Lappiin ja koko Pohjois-Suomeen, Riipi sanoo.

Kemijärvelle on myös odotettu pitkään uutta sellutehdasta, mutta ratkaisuja ei ole kuulunut. Riipi toivoo, että myös se nytkähtää liikkeelle, kun maailmantalous lähtee toipumaan.

Kemi laittaa investointinsa kilpailutukseen

Biotuotetehdas tietää Kemin kaupunkikonsernille todella suuria investointeja.

Vs. kaupunginjohtaja Jukka Vilén kertoo, että investointien suuruusluokka on arviolta noin 50–55 miljoonaa euroa. Siitä kaupungin satamayhtiön osuus on arviolta 40 miljoonaa, kaupungin 12 miljioonaa ja Kemin Energian ja Veden pari miljoonaa.

– Konsernin velkamäärä kasvaa paljon, mutta uutinen on äärimmäisen tervetullut. Ympäristölupa on tosi iso askel kohti mahdollista biotehtaan investointipäätöstä. Se luo uskoa koko alueelle, Vilén sanoo.

Vilén kertoo, että kaupunkikonsernin urakat kilpailutetaan mahdollisimman pian, toki ehdollisina Metsä Fibren investoinnin toteutumiselle.

– Osa töistä pitäisi aloittaa jo keväällä, hän toteaa.

Kemin satamayhtiö syventää väylänsä ja uusii muutakin sataman infraa. Kaupunki rakentaa siltoja, alikulkuja ja uusia teitä. Kaupungin energiayhtiön on siirrettävä sähkö- ja vesilinjoja.

Vetomestari vie paperirullia varastoon Kemin Ajoksen satamassa
Uuden tehtaan tuotantoa on määrä laivata maailmalle Ajoksen sataman kautta, joten tehdashanke edellyttää suuria investointeja muun muassa Kemin satamayhtiöltä.Antti Ullakko / Yle

Henkilöstölle joululahja

Kemin tehtaiden pääluottamusmies Juha Kenttä toteaa henkilöstön iloitsevan päätöksestä: ympäristölupa on kuin joululahja tehtaan väelle.

– Täytyy kiittää firmaa siitä, että se tuo jatkuvuutta savupiippukaupunkiin, hän kuvaa.

Työntekijät toivovat ja luottavat siihen, että yhtiö päättää aloittaa uuden tehtaan rakentamisen. Kenttä on vakuuttunut, että tehtaalle riittää työntekijöitä myös tulevaisuudessa

– Rekryjen kautta on huomattu, että Kemin tehtaassa on kova imu.

Mika Simoska uskoo, että uuden tehtaan vaatiman työvoiman hankkimisessa tulee olemaan myös haasteita.

– Yhteistyö eri oppilaitosten kanssa ja väen houkutteleminen muualta tälle alueelle ovat ne keinot, millä tuleva tehdas saa tarvitsemansa puuraaka-aineen. Tämä vauhdittaa alueen markkinointia, koska nyt voimme luvata, että täällä töitä löytyy, sanoo Simoska

Aliurakoitsijoille erittäin suuri päätös

HV-Maarakennuksen toimitusjohtaja Harri Posti luonnehtii lupapäätöstä hyvin merkittäväksi.

– Odotamme, että saamme urakoita tehtaalta ja ympäröivältä alueelta. Päätös heijastuu myös Kemin infrarakentamiseen, Kemin Sataman investointeihin ja puuelinkeinoon. Tämä on piristys koko alueelle synkän korona-ajan keskellä, hän sanoo.

Posti kertoo, että HV-Maarakennus on jo saanut puolenkymmentä urakkaa Metsä Fibren valmistelevista töistä. Jatko näyttää hyvältä.

– Meillä on jo urakkatarjouksia sisällä ja yhdestä on keskustelut käynnissä, Posti kertoo.

Metsä Fibren tehdasalueella on tehty valmistelevia töitä toista vuotta. Yhtiön mukaan lopullinen päätös rakentamisesta voidaan tämänhetkisten tietojen mukaan tehdä alkuvuodesta 2021.

Uuden biotuotetehtaan on suunniteltu tuottavan vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja koivusellua ja muita biotuotteita. Kemin nykyisen tehtaan korvaava uusi tehdas olisi pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos.

Lue myös: Kemin biotuotetehdas toisi rajusti kysyntää kuljetusalan osaajille – Milja Martimo mielii pitkille keikoille isolla rekalla

Kemissä pidetään kolmannetkin biotuotetehtaan alihankintapäivät – helmikuun tilaisuus on jo täynnä

Lue seuraavaksi