Hyppää sisältöön

Kisapuistosta halutaan kaikille avoin liikunnallinen olohuone – lahtelaiset urheiluvaikuttajat esittelevät ideansa

Lahtelaisten urheiluvaikuttajien ryhmä on huolissaan Kisapuiston tulevaisuudesta.

Havainnekuvassa osa kaikille lahtelaisille avoimesta Kisapuistosta. Kuva: Tapio Enlund / Yle

Lahden kisapuiston tulevaisuudesta on väännetty kättä vuosikausia. Alueelle on kaavailtu muun muassa lahtelaisen edustusjalkapallon kotia.

Pitkäaikainen lahtelainen jalkapallovaikuttaja Harri Kampman, teollisuusmiehenä ja Lahden Ahkeran hallituksen jäsenenä tunnettu Pekka Mäki-Reinikka sekä Lahden Hiihtoseuran entinen puheenjohtaja Juha Viljamaa ideoivat oman visionsa Kisapuistosta.

Trion visiossa Kisapuistosta tulisi kaikille lahtelaisille avoin urheilu- ja liikunta-alue, joka jatkuisi Pikku-Vesijärven kautta aina Sibeliustalolle asti.

– Huolena on se, että Kisapuistosta tulisi vain yhden seuran pelipaikka, johon muilla ei kustannussyistä olisi asiaa. Meidän mielestämme kyse on alueesta, jonka pitäisi olla kaikille avoin ja joka mahdollistaisi eri urheiluseurojen toiminta- ja harjoittelumahdollisuudet alueella, sanoo Kampman.

Monen lajin kohtauspaikka

Kisapuistoa on perinteisesti pidetty lahtelaisen jalkapallon kotipaikkana, ja sen kehittämistä on pohdittu moneen kertaan. Jalkapallo on vahvasti läsnä myös urheiluvaikuttajien visiossa, mutta sinne mahtuisivat myös muut lajit.

– Meidän suunnitelmassamme Kisapuistoon tulisi kansallisen huippujalkapallon mitat täyttävä jalkapallopyhättö, mutta siellä olisi tilaa kaikille, aloittaa Kampman.

– Nykyinen pesäpallokenttä voisi toimia talvella tekojääratana ja alueelle mahtuisivat tietysti myös tenniksen ja padelin pelaajat sekä ulkojumppaajat.

Suunnitelman mukaan Pikku-Vesijärven alue liitettäisiin Kisapuistoon sulkemalla Kariniemenkatu ja tekemällä yhtenäinen urheilu- ja liikuntapuisto.

– Pikku-Vesijärven ympäri voisi talvella liikkua hiihtämällä ja kesällä tietysti lenkkeilemällä. Kesäteatterin alue suunniteltaisiin uudestaan vaikka Allsång på Skansen tyyliin, pohtii Kampman.

Monien mahdollisuuksien alue

Lahden keskustan länsilaita uudistuu tulevaisuudessa esimerkiksi Kisapuiston entiselle pysäköintialueelle rakennettavan Ranta-Kartanon alueen muodossa. Ranta-Kartanoon on kaavoitettu muun muassa hotelli, uimahalli ja vesiliikuntakeskus.

Urheiluvaikuttajien mielestä heidän visionsa Kisapuistosta tukisi tulevaisuuden Ranta-Kartanoa.

– Kaikille avoin liikunnallinen olohuone tukisi mainiosti myös tulevaisuuden Ranta-Kartanoa ja se voisi tuoda jopa matkailijoita Lahteen, arvioi Kampman.

Jalkapalloväen haave uudesta palloilustadionista ei ole edennyt toistaiseksi toteutukseen. Nyt joukko lahtelaisia pitkän linjan urheilumiehiä visioi Kisapuistoon monenlaista muutakin liikunnallista käyttöä.

Myös alueen oppilaitokset voisivat Kampmanin mukaan hyödyntää Kisapuiston tarjoamia liikuntamahdollisuuksia.

– Kisapuiston liepeillä sijaitsee myös kaksi suurta lukiota sekä Koulutuskeskus Salpauksen keskustakampus, muistuttaa Kampman.

Tulevaisuus on vielä avoin

Urheiluvaikuttajien trio ei ole liikkeellä minkään yksittäisen seuran, yhdistyksen tai muunkaan tahon nimissä. He korostavat olevansa yksityisiä kansalaisia, jotka haluavat esitellä oman näkemyksensä Kisapuiston mahdollisesta tulevaisuudesta.

Hankkeen rahoitus on vielä täysin auki, ja siksi urheiluvaikuttajat kääntyvät päättäjien puoleen.

– Esittelemme oman näkemyksemme Lahden kaupunginjohtajalle ja valtuustoryhmien puheenjohtajille. Katsotaan sitten, mitä mieltä he ovat, tuumaa Kampman.

Alue antaa urheiluvaikuttajien mukaan mahdollisuuksia monenlaisiin näkemyksiin ja ideoita toivotaan lisää.

– Toivomme avointa keskustelua ja voisihan tämän tiimoilta järjestää vaikka suunnittelukilpailun nuorille, jolloin saisimme myös heidän näkemyksensä ja toiveensa esille, sanoo Kampman