1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sijoittaminen

Sijoittamisen trendi näkyy myös lapsille sijoittamisena Päijät-Hämeessä

Lapsille sijoittaminen kiinnostaa vanhempia, joiden oma varallisuus on jo alkanut karttua.

sijoittaminen
OP Ryhmän pääkonttorilla seurataan pörssikurssien kehitystä, tässä öljyn hinta laskee.
Korona-ajan laskeneet pörssikurssit eivät ole lopettaneet sijoitusintoa.Katriina Laine / Yle

Yhä useampi vanhempi sijoittaa lapselleen.

Lahden seudun pankeissa jo jonkun aikaa näkynyt sijoitusinto näkyy myös lapsille sijoittamisena. Moni sijoittava vanhempi haluaa sijoittaa myös lapselleen turvatakseen lapsen tulevaisuutta sekä opettaakseen lapselle rahan käyttöä.

Päijät-Hämeen Osuuspankin pankinjohtaja Ilona Iiskonmäki kertoo, että sijoittamisen suosio on kasvanut Suomessa kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisesti alle 18-vuotiaissa. Esimerkiksi alaikäisille avattujen arvopaperisäilytysten määrä on kasvanut Osuuspankilla viime vuoteen verrattuna yhteensä yli 450 prosenttia lokakuun loppuun mennessä.

Iiskonmäki on huomannut, että myös nuoria kiinnostaa sijoittaminen: sijoittaminen on asia, mistä keskustellaan kavereiden kanssa ja moni on laittanut Osuuspankin Instagramissa kysymyksiä sijoittamisesta.

Lahti seuraa Etelä-Suomen sijoitustrendejä

Nordea Lahden toimipaikkajohtaja Kari Lindin mukaan Päijät-Häme seuraa Etelä-Suomen trendiä, jossa vanhempien sijoittamat summat ovat hieman korkeampia kuin muualla maassa. Nordean teettämässä kyselyssä lähes joka kolmas vastaaja sijoitti yli 50 euroa kuukaudessa lapselleen Etelä-Suomessa. Etelässä suositaan myös pohjoisessa asuvia enemmän rahastosäästämistä.

Handelsbanken Lahden sijoitusvastaava Lauri Hirvonen uskoo, että lapsille sijoittaminen kiinnostaa vanhempia, joiden oma varallisuus on alkanut karttua.

– Mietitään, miten lapset pärjäävät: onko tulevaisuudessa vakituista työpaikkaa ja miten voi varautua pitkään opiskeluun.

Moni on kokenut helpoksi tavaksi sijoittaa saadut lapsilisät lapselle. Lind kuitenkin toteaa, että lapsilleen sijoittavat kuitenkin ne vanhemmat, joilla on siihen varaa.

Lue seuraavaksi