1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henkirikokset

Uutta tietoa Koskelan henkirikoksesta: teossa nöyryyttäviä ja raakoja piirteitä – Poliisi epäilee, että epäillyt pojat ovat kohdistaneet uhriin väkivaltaa jo aiemmin

Poliisi tutkii tapahtunutta murhana. Epäiltynä on kolme 16-vuotiasta poikaa.

henkirikokset
Kynttilöitä ja kukkia Koskelan murhapaikalla.
Uhri löydettiin Koskelan sairaalan puistoalueelta maanantaina 7. joulukuuta.Petteri Bülow / Yle

Poliisi kertoo edistyneensä Helsingin Koskelassa perjantaina 4. joulukuuta tapahtuneen henkirikoksen tutkinnassa. Poliisi tutkii asiaa murhana, ja rikoksesta epäiltynä on edelleen vangittuna kolme 16-vuotiasta poikaa.

Poliisi kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) kuulustelleensa Koskelan henkirikoksesta epäiltyjä useita kertoja ja suorittaneensa teknistä tutkintaa.

– Poliisin tietojen mukaan 16-vuotiaan uhrin pahoinpitely on kestänyt useita kymmeniä minuutteja, ja se on tapahtunut useammassa paikassa Koskelan sairaala-alueella. Uhrin vartalossa on todettu erilaisia ja lukuisia vammoja kauttaaltaan, jotka on aiheutettu eri tavoin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Rakennustyöläiset löysivät uhrin maanantaiaamuna 7. joulukuuta Koskelan sairaalan puistoalueelta eräänlaisen lavan vierestä. Uhri oli poliisin mukaan löydettäessä maassa makuuasennossa, osa vaatteista riisuttuna. Poliisin kertoman mukaan rikoksesta epäillyt jättivät uhrin tuohon paikkaan aiemmin perjantaina.

Poliisin esitutkinnassa saamien tietojen mukaan uhriin on kohdistettu pitkäaikaista ja voimakasta väkivaltaa, joista osalla on ollut kiusaamiseen liittyvä nöyryyttävä luonne.

Esitutkinnan perusteella poliisi katsoo epäiltyjen osallistuneen väkivaltaan yksissä tuumin, mutta tässä vaiheessa poliisi ei erittele epäiltyjen rooleja tarkemmin.

Kaksi epäillyistä palasi rikospaikalle

Kaksi epäillyistä on poliisin mukaan käynyt lauantaina katsomassa vainajaa ja tarkastaneet, hengittääkö tämä. Lisäksi epäillyt ovat vieneet paikalta pois esimerkiksi edellisiltana sinne jättämiään oluttölkkejä.

Kaikki kolme epäiltyä ovat poliisin tietojen mukaan keskustelleet perjantain tapahtumista keskenään ennen kiinniottoja ja miettineet esimerkiksi ruumiin kätkemistä tai hävittämistä jollakin tavalla.

Poliisi selvittää, onko tekojen taustalla pidempään jatkunut kiusaaminen ja väkivalta.

Poliisi epäilee, että samat kolme epäiltyä ovat kohdistaneet uhriin väkivaltaa myös aiemmin ja taustalla oleva kiusaaminen on jatkunut pidempään.

‒ Tilannetta voisi kuvata siten, että kyseessä on ollut tilanne, jossa uhria on pidetty "kaverina", mutta samaan aikaan kiusattu eri tavoin. Olen varsin tietoinen, että termiin kiusaaminen kohdistuu kritiikkiä ja jotkut kokevat sen vähätteleväksi. Kun käytän termiä kiusaaminen, tarkoitan toistuvaa ja systemaattista toimintaa, jolla voi olla vakavia fyysisiä ja psyykkisiä seurauksia uhrille. Tässä tapauksessa kiusaamisen epäillään olleen niin vakavaa, että se on johtanut henkirikokseen ja kiusaamisen uhrin kuolemaan, Marko Forss toteaa.

Tapahtumienkulku on pääpiirteittäin saatu selvitettyä

Poliisi pyytää lisätietoja perjantain 4. joulukuuta tapahtumista ja osallisten aikaisempiin kiusaamistapauksiin liittyen.

‒ Poliisille on tullut nimettömänä tietoa, että epäillyt olisivat kiusanneet uhria aiemmin, mutta poliisi toivoo, että voisi kuulla asiasta lisää henkilöiltä, jotka tietävät asiasta tarkemmin. Poliisi kehottaa ottamaan yhteyttä omalla nimellä, koska silloin tietoja voidaan paremmin hyödyntää esitutkinnassa ja mahdollisen oikeusprosessin myöhemmissä vaiheissa, Forss perustelee.

Poliisi perustelee poikkeuksellisen yksityiskohtaista tiedottamista tapahtumista ja tutkinnasta sillä, että kiusaaminen ja on jatkunut pitkään ja väkivalta on ollut toistuvaa.

‒ Asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi on tärkeä korostaa, miten vakavasta rikosepäilystä ja poikkeuksellisen raa’asta ja julmasta rikoksesta tutkittavassa asiassa on kyse. Poliisi toivoo, että tämä tapaus herättää laajempaa julkista keskustelua, Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen sanoo.

Poliisin mukaan tapahtumienkulku on pääpiirteittäin saatu selvitettyä. Poliisi aikoo kertoa tapahtuneesta seuraavan kerran vasta, kun esitutkinta on valmis tai mikäli esitutkinnassa saadaan uusia lisätietoja tai ilmenee muita merkittäviä seikkoja, joista on syytä tiedottaa jo esitutkinnan aikana

Uhri oli lastensuojelun asiakas

Poliisi kertoo, että uhri oli lastensuojelun asiakas ja sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle. Tämä kerrotaan julkisuuteen huoltajien suostumuksella.

‒ Poliisi toivoo, että tämän poikkeuksellisen törkeän henkirikoksen vuoksi yhteiskunnassa pohdittaisiin, miten lapsia ja nuoria voitaisiin suojella paremmin, ja varmistetaan, että muun muassa kouluilla ja lastensuojelulla on riittävät voimavarat ja keinot tärkeän tehtävänsä toteuttamiseen, Turunen toteaa.

Rikosylitarkastaja Turunen jatkaa Koskelan henkirikoksen, nuorisosorikollisuuden ja pahoinvoinnen käsittelyä blogissaan. (siirryt toiseen palveluun)

– Näyttää siltä, että lasten ja nuorten hyvinvointi on jostain syystä asia, johon kukaan ei tunnu tarttuvan tasolla, jolla saataisiin aikaan oikeita muutoksia. Jos hetkellisesti tartutaan, ratkaisu on uusi työryhmä tai selvitystyö, joka ei käytännössä muuta mitään, Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen kirjoittaa.

Henkirikos on järkyttänyt syvästi lähitienoon asukkaita. Käpylän kirkko soittaa tänään tapahtuman vuoksi kelloja, ja Oulunkylän seurakunnan työntekijät jalkautuvat asukkaiden henkiseksi tueksi.

Lue myös:

Syytöntä nuorta väitetään somessa Koskelan murhasta epäillyksi – huolestunut huoltaja otti yhteyttä poliisiin

Nämä asiat tiedetään teinipojan murhasta Koskelassa: 16-vuotiaiden epäiltyjen kuulusteluja jatketaan, poliisi tiedottaa asiasta maanantaina

16-vuotiaan pojan murhaepäily Koskelassa järkytti nuoria – nuorisotyöntekijä: "Suurin kysymys on, miksi"

Lue seuraavaksi