Hyppää sisältöön

Ympäristöministeriöltä avustuksia kansallisille kaupunkipuistoille – saajien joukossa ovat myös Forssa, Heinola ja Hämeenlinna

Hankkeilla parannetaan kaupunkien asukkaiden liikkumis- ja virkistysmahdollisuuksia sekä lähiluontoon pääsyä.

Hämeenlinnan kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluvasta kaupunginpuistosta näkyy hyvin Vanajavedelle. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Suomen ensimmäisen kansallisen kaupunkipuiston perustamisesta Hämeenlinnaan tulee ensi vuonna kuluneeksi jo 20 vuotta. Juhlavuotta silmällä pitäen kaupunki aikoo kunnostaa Vanajaveden rantareitin ja parantaa Aulangon saavutettavuutta. Lisäksi Hämeenlinnan kaupunki kehittää suojellun Sibeliuksen metsän reitistöä.

– Näihin hankkeisiin Hämeenlinnan kaupunki on saanut vastikään avustusta ympäristöministeriöltä. Summa on 261 800 euroa, kertoo ympäristöministeriöstä asiantuntija Ilona Latsa.

Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto käsittää Aulangon ja Hämeen vanhaa linnaa ympäröivän Vanajaveden laakson. Puiston maa-alue on 738 hehtaaria.

Uusi lintutorni ja rantautumispaikka

Ympäristöministeriö on myöntänyt Forssan kansalliselle kaupunkipuistolle avustusta 300 000 euroa. Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä sanoo, että avustuksen saaminen on tosi hyvä asia kaupungille.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto polveilee Loimijoen vartta pitkin Kehräämöltä Loimalammin-Salmistonmäen luonnonsuojelualueelle päin.

– Tavoitteena on parantaa alueen luontoarvoja sekä rakentaa vanhan lintutornin tilalle uusi torni. Lisäksi kaupunki aikoo tehdä luonnonsuojelualueelle rantautumispaikan, jotta Loimijokea pitkin pääsee alueelle.

Lisäksi rahalla on tarkoitus kunnostaa Heinilän mukaan Loimijoen vanhoja rantamuureja Voimalaitoksen puoleisella rannalla.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto perustettiin 2015 ja sen pinta-ala on 849 hehtaaria.

Jyrängön rantareitistä esteetön

Hämeessä myös Heinolan kaupunki saa avustusta kansallisen kaupunkipuistonsa kunnostamiseen ja kehittämiseen. Heinolan teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen sanoo, että ympäristöministeriön avustuksella kehitetään kaupunkia sekä parannetaan kaupunkilaisten hyvinvointia.

Ympäristöministeriön avustus on lähes 394 265 euroa. Heinolan teknisen toimen johtaja Harri Kuivalainen muistuttaa, että avustussumma pienenee myönnetystä, jos hankkeet saadaan tehtyä arvioitua edullisemmin.

Heinolassa on kohteita kaikkiaan viisi. Kaupunki aikoo esimerkiksi kunnostaa Jyrängön rantareitin esteettömäksi sekä rakentaa yhtenäisyyttä parantavat Paviljonginharjun liikunta- ja näköalaportaat. Lisäksi Koskensaaressa tehdään luonnonhoitotoimia ja Isiäiseen rakennetaan lintutorni ja lisätään opasteita.

Heinolan kansallinen kaupunkipuisto on perustettu vuonna 2002.