1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. M/S Estonia

Ruotsi haluaa tehdä uusia sukelluksia Estonialle, hallitukselta pyydetty lakimuutosta – Otkes: Viro päättää, ovatko sukellukset välttämättömiä

Ruotsin onnettomuustutkintalautakunta on pyytänyt hallitusta muuttamaan lakia, jotta sukellukset olisivat mahdollisia.

M/S Estonia
Ruotsin hallituksen tiedotustilaisuus koskien Estonian onnettomuutta
Ruotsin hallituksen tiedotustilaisuus koskien Estonian onnettomuutta

Ruotsalaiset ja suomalaiset viranomaiset kertoivat tänään uusia tietoja mahdollisista sukelluksista Estonian hylylle.

Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg ja onnettomuustutkintalautakunnan johtaja John Alberk kertoivat tiedotustilaisuudessa, että Ruotsi haluaa tehdä uudet sukellukset Estonian hylylle mahdollisiksi.

– Onnettomuustutkintalautakunta on tänään esittänyt pyynnön siitä, että hallitus mahdollistaa uudet tutkimukset Estonian hylyllä, sisäministeri Damberg sanoi tiedotustilaisuudessa.

Käytännössä "tutkimusten mahdollistaminen" tarkoittaa esimerkiksi hautarauhaa koskevien lakien muuttamista.

Damberg on aiemmin esittänyt, että Ruotsi voisi poistaa Estonialle julistetun hautarauhan ja sallia uudet sukellukset, jos onnettomuustutkijat vakuuttuvat niiden tarpeellisuudesta.

Perjantaina Damberg sanoi (siirryt toiseen palveluun), ettei hallitus aio täysin kumota Estonian hautarauhaa. Tällä hetkellä tarkastellussa on se, miten lakia voitaisiin mukauttaa, jotta tutkimukset olisivat mahdollisia.

Otkes: Viro päättää, ovatko tutkimukset välttämättömiä

Myös Suomen onnettomuustutkintakeskus Otkes julkaisi tiedotteen aiheesta verkkosivuillaan kello kolmelta. (siirryt toiseen palveluun) Otkes kertoo, että hallituksia on informoitu lippuvaltio Viron pyytämistä mahdollisista tutkintatoimista hylyllä.

Otkesin mukaan Viron käsissä on päätös siitä, ovatko vedenalaiset tutkintatoimet välttämättömiä. Viro päättää, aloitetaanko hylyllä tutkimukset.

Estoniassa vallitsee ainakin vielä tällä hetkellä hautarauha, minkä vuoksi tutkimuksia ei voida tehdä. Otkesin mukaan seuraavaksi tutkitaan hautarauhaa koskevia kansallisia säädöksiä ja niiden mahdollisia muutoksia.

Myös Ruotsin onnettomuustutkintalautakunta on julkaissut asiasta tiedotteen (siirryt toiseen palveluun).

Aluksen repeämät kiinnostavat

Kiinnostus uusia tutkimuksia kohtaan heräsi Discovery-kanavan syksyllä julkaisemasta dokumenttisarjasta, jossa kerrottiin kahdesta aiemmin havaitsematta jääneestä repeämästä aluksessa.

Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) kertoi torstaina, että Suomen, Ruotsin ja Viron onnettomuustutkintaviranomaiset suunnittelevat uusia sukelluksia syyskuussa 1994 uponneen Estonia-aluksen hylylle.

SVT:n lähteiden mukaan kolmen maan onnettomuustutkintaviranomaiset haluavat selvittää muun muassa sitä, mistä Estonian rungossa olevat reiät tai repeämät ovat peräisin.

Matkustajalautta Estonian onnettomuudessa Itämerellä kuoli 852 ihmistä. Vuonna 1997 julkaistun loppuraportin mukaan aluksen uppoamissyy oli keulavisiirin irtoaminen.

Aiheesta aiemmin:

SVT: Suomen, Ruotsin ja Viron onnettomuustutkintaviranomaiset haluavat sukeltaa uudelleen Estonian hylylle

Virolaiset asiantuntijat: Estonian rungossa on useampia kuin yksi reikä(21.10.)

Virolaiset potevat kollektiivista Estonia-traumaa, ja siksi uuden ruotsalaisdokumentin tiedot ravistelevat nyt koko maata(5.10.)

Virolaistutkija syyttää Ruotsia Estonian uppoamissyyn salailusta – suomalaistutkijat uskovat, että pelastuneet olisivat kertoneet rungon repeytymisen äänestä(29.9.)

Lue seuraavaksi