1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työeläkemaksu

Keva ja verottaja löysivät ratkaisun virheellisesti maksettuihin eläkkeisiin: ei vaikuta verotukseen, rahoja ei tarvitse palauttaa

Lakeja tulkittiin eläkeläisten eduksi – valtiovarainministeriö antoi ratkaisulle vihreää valoa.

työeläkemaksu
KEVA:n pääkonttori
Jyrki Lyytikkä / Yle

Noin 400 000 kunta-alan eläkeläistä sai tammikuun eläkkeensä pankkitililleen virheellisesti jo eilen torstaina.

Kyse oli julkisalan eläkelaitos Kevan tekemästä virheestä, jonka vuoksi kyseiset kunta-alan eläkeläisten tammikuun eläkkeet lähtivät liian aikaisin maksuun.

Vielä torstaina Keva ilmoitti verkkosivuillaan, että tammikuun eläkkeen voi palauttaa takaisin. Sittemmin Keva päivitti omaa ohjeistustaan ja toivoi, ettei rahoja palautettaisi vielä takaisin, sillä verottajan kanssa neuvoteltiin yhteisestä ratkaisusta.

Nyt Keva sekä Verohallinto ovat löytäneet ratkaisun siihen, miten pankkitilille kilahtaneiden tammikuun eläkkeiden kanssa tulisi menetellä. Selvitettävänä on ollut muun muassa se, vaikuttaako summa tämän vuoden verotukseen.

Nyt yhteinen ratkaisu on löytynyt: veroseuraamuksia ei koidu eikä rahoja peritä takaisin – mutta tammikuun 4. päivä ei kannata odotella eläkemaksua, jos sen sai virheellisesti liian aikaisin.

– Teemme asiaan teknisluontoisen korjauksen siten, että vuoden 2020 eläketulo kirjautuu oikein ja samoin vuoden 2021. Täten eläkkeensaajalle ei aiheudu tästä mitään verotuksellisia seuraamuksia, kertoo varatoimitusjohtaja Kimmo Mikander Kevasta.

Joulukuun virhemaksu kirjataan siis järjestelmissä tammikuulle.

Keva ei enää pyydä eläkemaksun eilen saaneita palauttamaan summaa. Rahat on jo ehtinyt palauttaa Kevalle tähän mennessä muutamia kymmeniä henkilöitä. Heille tammikuun eläke maksetaan oikeana maksupäivänä 4.1.

Mikander kertoo, ettei tammikuun eläkkeen nyt jo saaneiden henkilöiden tule enää olla erikseen yhteydessä Kevaan asian suhteen.

Valtiovarainministeriö antoi Mikanderin mukaan ratkaisulle vihreää valoa.

Kansaneläkelaitos (Kela) kertoi puolestaan torstaina, että esimerkiksi joulukuun toimeentulotukia ei aiota periä takaisin liian aikaisin maksetun tammikuun eläkkeen vuoksi.

Seuraavan kerran kunta-alan eläke maksetaan 3.2.2021.

Oikaisu 18.12.2020 klo 15.07: Korjattu Kevan määritelmä eläkevakuutusyhtiöstä eläkelaitokseksi.

Keva maksoi tammikuun eläkkeet jo joulukuussa: ylimääräisen maksun voi palauttaa myös itse, neuvoo Keva – Verottaja: Nyt kannattaa odottaa hetki, viranomaiset ratkaisevat asian

Kuntien eläkeläiset saivat rahat liian varhain, mitä eläkeläisen pitää nyt tehdä? Viisi kysymystä ja vastausta – verottaja: "nyt kannattaa odottaa rauhassa pari päivää"

Lue seuraavaksi