1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivokset

Kittilän kultakaivoksen 22 kilometriä pitkä purkuputki sai luvan – maksoi 16 miljoonaa euroa

Kaivosyhtiö Agnico Eaglen mukaan purkuputki pienentää kaivoksen ympäristöjalanjälkeä.

kaivokset
Suurikuusikon kaivos Kittilässä
Kittilän kultakaivos viime syyskuussa.Jarmo Honkanen / Yle

Kittilän kaivoksen vasta valmistunut purkuputki saadaan ottaa käyttöön. Asiasta päätti Lapin ely-keskus perjantaina.

Kaivosyhtiö Agnico Eaglen mukaan purkuputken rakentaminen oli merkittävä investointi, joka pienentää kaivoksen ympäristöjalanjälkeä.

Yhtiön ympäristöpäällikkö Jaakko Saukkoriipi kertoo, että putki on 22 kilometriä pitkä ja sen rakentaminen maksoi noin 16 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan puhdistetut prosessivedet ja kaivoksen kuivanapitovedet johdetaan putkea pitkin Loukisen pääuomaan, ja suora ympäristökuormitus Seurujokeen loppuu. Kaikki vedet käsitellään ja niiden laatua ja määrää tarkkaillaan ennen niiden ohjaamista purkuputkeen.

Kaivosyhtiön mukaan se on investoinut ympäristönsuojeluun noin 80 miljoonaa euroa vuosina 2016–2020. Merkittävä osa investoinneista liittyy vesien puhdistamiseen, kuten vuonna 2016 käyttöön otettu vesienpuhdistuslaitos. Laitoksen ansiosta purkuvesien sulfaattipitoisuus pienentyi noin 75 prosenttia ja ympäristöön purettavan veden aiheuttama sulfaattikuormitus puolittui, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Uusi ympäristö- ja vesitalouslupa vaatii kaivosyhtiöltä lisää investointeja ympäristönsuojeluun. Yksi niistä on typenpoistolaitos, jonka rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi kesänä. Laitos aiotaan ottaa käyttöön vuoden 2022 aikana.

Lue lisää:

Euroopan suurin kultakaivos Kittilässä on rakentanut 24 kilometriä purkuputkea melkein valmiiksi, vaikka lainvoimaista lupaa päästöille ei vielä ole

Lue seuraavaksi