Hyppää sisältöön

Lappilainen jääkiekko on noussut kohinalla huipulle nuorten sarjoissa – laitahyökkääjä Tomi Alanko: "SM-sarjaan on turha lähteä jännittämään"

Rovaniemen Kiekossa on tehty tiivistä yhteistyötä muiden lappilaisten jääkiekkoseurojen kanssa.

U20 joukkueen vastuuvalmentaja Mika Uramo ja laitahyökkääjä Tomi Alanko odottavat jo kauden alkua tammikuussa. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Rovaniemen Kiekon ahkera juniorityö on kantanut myönteistä hedelmää, kun kaksi nuorten joukkuetta, U16 ja U20 aloittaa tammikuussa ikäluokkiensa korkeimmalla sarjatasolla. Nuoret pelaajat lähtevät SM-sarjaan luistimet tukevasti jään pinnassa, mutta jokaisessa ottelussa kamppaillaan voitosta.

– Varmaan pelit kovenee, mitä syksyllä oli, mutta turha sinne on lähteä jännittämään. Pelataan vaan omilla vahvuuksilla, niin varmaan ihan hyvin pärjätään, toteaa itsevarmasti RoKin U20-joukkueen laitahyökkääjä Tomi Alanko.

Rovaniemen Kiekon U16-joukkue harjoittelee kotihallissaan. Harjoitukset kestävät kahdesta kolmeen tuntiin.

Nuoret ottavat jäähallin käytävällä vetoja maskit kasvoillaan. Hapenottokyky on koetuksella, kun juoksuvuoro iskee kohdalle tiuhaan tahtiin.

– Totta kai jos viime kauteen vertaa, niin iso tasoero on kasvanut vastustajia silmällä pitäen. Nyt kun päästiin U16 SM-sarjaan, niin se on kirsikka kakun päälle, tuumii U16-joukkueen varakapteeni Otto Kuusela.

Otto Kuusela (oik.) ja Veeti Jokela ovat vapaa-ajallakin hyviä kaveruksia. Puheenaihe on usein jääkiekko. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Motivoitunut juniorijoukkue

Vastuuvalmentaja Juuso Niemisellä riittää kehuja pelaajilleen sinnikkyydestä ja pelottomuudesta kaukalossa.

– Pojilla vauhtia piisaa ja he ovat luistimilla "hyväjalkaisia" sekä ikäisekseen kypsiä pelaajia. Sellainen tietynlainen nöyryys on asia, joka näkyy vahvasti joukkueessa, ylistää joukkuettaan RoKi U16-joukkueen vastuuvalmentaja Juuso Nieminen.

Nieminen jakelee välillä harjoituksissa kannustushuutoja pelaajilleen ja käy vaihtamassa muutaman nuoren pelaajan kanssa sanasen.

– Pojat ovat motivoituneita. Heillä on halu edetä johonkin ja haaveita. Mihin sitten loppujen lopuksi päädytään, sen aika näyttää. Halu on ainakin mennä eteenpäin, sanoo vastuuvalmentaja Juuso Nieminen.

RoKin joukkueessa on pelaajia ympäri Lappia. Rovaniemen ohella ryhmä on täydentynyt Sodankylästä, Inarista ja Kemijärveltä. Varakapteeni Otto Kuusela on Sodankylästä ja liittyi joukkueeseen viime syksynä. Jääkiekon perustiedot hän ammensi Sodankylän Pallon juniorijoukkueissa.

– Vastuuta on kyllä tullut kauden mittaan ja olen pitänyt siitä. Kehitystä on tapahtunut ja kaukalon ulkopuolella olen ollut kaikkien kaveri, tunnustaa Otto Kuusela.

Kansainvälistä väriä Australiasta

Kansainvälistäkin väriä U16-joukkueesta löytyy, sillä ryhmässä pelaa myös australialainen, Sydneystä lähtöisin oleva Harrison Last. Australiassa jääkiekko ei ole valtalaji, mutta Lastin perheessä se on ykkönen.

– Kaksoisisareni Olivia sai sopimukseen RoKin kanssa ja tulin tänne hänen mukanaan. Sitten pääsin itsekin Rokiin pelaamaan, naureskelee Harrison Last, joka asuu Rovaniemellä sisarensa ja äitinsä kanssa.

Harrison Last on kotoisin Sydneystä Australiasta. Hän viihtyy Rovaniemellä, vaikka ei kovista pakkasista pidäkään. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Rovaniemellä pelaa jääkiekkoa kolme joukkuetta Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Rokin naisten joukkue SM-liigassa ja korkeimmalle sarjatasolle kiipesi U16- sekä U20-joukkueet.

Kokenut valmentaja on innostunut saavutuksista, sillä vastaavaa ei napapiirillä ole Suomessa aiemmin nähty.

– Haaste on todella kova. Vastassa on liigajoukkueiden sopimuspelaajia ja niistä lähtökohdista voidaan keskittyä tekemään parhaamme. Varsinaista tulostavoitetta siihen sarjaan ei varsinaisesti voi asettaa. Yritetään tehdä jokaisesta ottelusta hyvä peli, miettii U20-ikäluokan vastuuvalmentaja Mika Uramo.

Koronapandemia siirsi nuorten SM-sarjojen alkua tammikuuhun ja seuraava yritys on loppiaisen jälkeen.

Lue myös:

Korona iski lappilaiseen jääkiekkoon: RoKi Hockey lomauttaa 26 työntekijää

Historiallinen syksy Rovaniemen lätkäfaneille: kausi alkaa liigajääkiekolla ensimmäistä kertaa ikinä