Hyppää sisältöön

Syyttäjä alensi vaatimuksiaan ympäristön turmelemisjutussa: rikoshyöty laski vajaaseen miljoonaan, ehdollista vankeutta ei enää vaadita

Yrityksiä ja niiden vastuuhenkilöitä syytetään ympäristön turmelemisesta, kun tuotannon jätevesiä on päästetty luontoon vaillinaisesti käsiteltyinä.

Syytteen mukaan huuhteluvesiä on juossut ojan kautta edelleen jokeen FinnSpringin Härkänevan tehtaalta. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Erikoissyyttäjä on alentanut merkittävästi vaatimuksiaan keskipohjalaisiin elintarvikealan yrityksiin kohdistuvassa ympäristörikosjutussa.

Alunperin hän vaati ehdollista vankeutta neljälle viidestä henkilövastaajasta. Nyt syyttäjä katsoo sakkorangaistuksen olevan kaikille riittävä.

Myös arvio yritysten saamasta taloudellisesta muuttui oikeuskäsittelyn aikana. Syyttää vaatii nyt Finn Springiä menettämään valtiolle 680 000 euroa. Alunperin vaatimus oli 1,3 miljoonaa.

Erityisesti summa pieneni yhtiön Lestijärven-tehtaan osalta: lähes 700 000 eurosta 200 000:een.

Leader Snackiltä vaaditaan rikoshyötynä 300 000 euroa runsaan puolen miljoonan sijasta.

Yhteisösakkovaatimukset pysyvät ennallaan.

Yrityksiä sekä konkurssiin menneen Bullberryn kahta edustajaa syytetään jätevesien johtamisesta luontoon puutteellisesti puhdistettuina vuosien ajan.

Korvausvaatimukset täsmentyivät käsittelyn aikana, kun Finn Spring toimitti vesitaseestaan tietoa siitä, millaisia ojaan päätyneet jätevesivirtaamat ovat olleet.

Alkuperäiset vaatimukset perustuivat lyhyemmän ajan mittaustuloksiin, ja syyttäjä ennakoi jo käsittelyn alkaessa, että summat voivat muuttua.

Leader Snackille laskettu hyöty taas suhteutettiin tuotantovolyymeihin.

Poikkeuksellista ympäristörikosjuttua on käsitelty Pohjanmaan käräjäoikeudessa koko viikon. Pelkästään loppulausuntoja kuultiin perjantaina tuntikausien ajan.

Ratkaisu asiassa annetaan tammikuussa.

Lue seuraavaksi:

.
.