Hyppää sisältöön

Koronavirustilanne Pohjanmaalla pahenee: viisi kuntaa siirtyi epidemian leviämisvaiheeseen – mukana myös Vaasa

Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Uusikaarlepyy ja Vaasa ovat leviämisvaiheessa. Joulu kannattaa viettää vain yhdessä porukassa, muistuttaa alueellinen koronakoordinaatioryhmä.

Koronakoordinaatioryhmä rajoittaisi ihmisten kontaktit minimiin jouluna sillä, että joulunaikaa vietettäisiin vain yhden ja saman porukan kesken. Kuva: Yle/Moa Mattfolk

Koronaluvut ovat jälleen tällä viikolla muuttuneet huonommiksi Pohjanmaan alueella.

Perjantaina koolla ollut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan, että esimerkiksi Vaasassa ja Mustasaaressa virukselle on altistunut suuria joukkoja eri-ikäisiä ihmisiä. Samalla ilmaantuvuusluvut ovat nousseet.

Samalla Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Uusikaarlepyy ja Vaasa ovat siirtyneet epidemialuokituksessa leviämisvaiheeseen eli luokituksen kiivaimpaan vaiheseen.

Vaasa oli epidemian leviämisvaiheessa jo syksyllä. Tilanne saatiin kuitenkin rauhoittumaan tiukoin rajoituksin.

Korkeintaan 10 henkilöä - luvussa mukana myös lapset

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä eli ns. Pohjanmaan Nyrkki muistuttaa alueella voimassa olevasta korkeintaan 10 hengen kokoontumisrajoituksesta. Nyrkki kehottaa myös viettämään koko joulunajan yhdessä ja samassa porukassa, ilman matkustelua.

– Vaikka osa kunnista on edelleen epidemian kiintymisvaiheessa, on tärkeää, että noudatamme nyt annettuja suosituksia ja rajoituksia ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa koko Pohjanmaan alueella, koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja ja Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen toteaa Nyrkin tiedotteessa.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä perustelee suositustaan viettää joulunaika saman porukan kesken sillä, että siten rajoitetaan kontaktien määrää, mikä on ensiarvoisen tärkeää virusepidemian leviämisen hillitsemisessä. Enimmillään kymmenen hengen ryhmä pitää sisällään myös lapset.

Jos matkustat, muista turvaohjeet ja karanteeni

Koronakoordinaatioryhmä kehottaa miettimään kaikkea matkustamista, onko se välttämätöntä. Turva- ja muu koronaohjeistus on syytä muistaaa silloinkin. Matkalta palatessa suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia ja etätöiden tekemistä, jos se on mahdollista.

– Jo lievissäkin oireissa on erittäin tärkeää hakeutua koronavirustesteihin, tiedotteessa muistutetaan.

.
.