1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveydenhuoltohenkilöstö

Sairaanhoitopiirit varmistelevat henkilökunnan riittävyyttä, jos koronatilanne pahenee juhlapyhinä – "Henkilökunnan määrän turvaaminen on tärkeää tässä tilanteessa"

Työnantajat tarjoavat muun muassa korotettua hälytyssummaa lomalta töihin kutsuttaville tai kertapalkkiota vapaapäivistään juhla-aikana luopuville.

Kaikki pohjalaiset sairaanhoitopiirit pyrkivät turvaamaan erityiskorvauksilla henkilökuntansa riittävyyden lähiviikkoina. Kuva: Mari Latva-Karjanmaa / Yle

Pohjalaiset sairaanhoitopiirit varautuvat lisäpalkkioilla siihen, että sairaaloissa olisi tarpeeksi työvoimaa juhlapyhien aikana.

Etelä-Pohjanmaalla työnantaja on neuvotellut kaikkien henkilöstöjärjestöjen kanssa, ja sopimusluonnos on lähtenyt perjantaina ammattijärjestöille lausuntokierrokselle. Päätökset saadaan ensi viikolla.

– Meillä on normaalistikin voimassa kutsu- ja hälytysrahakorvaus, ja nyt tuota korvaussummaa ollaan korottamassa, selvittää sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Kari Jokinen.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki kertoo, että lähiviikoille on muutenkin sovittu vain vähän vuosilomia.

– Olemme tarkkaan miettineet, miten vuosilomia käytetään pyhien aikana. Aika niukoilla lomamäärillä mennään eteenpäin. Henkilökunnan määrän turvaaminen on tärkeää tässä tilanteessa, jossa epidemia saattaa paheta. Tosin viimeiset päivät ovat olleet meillä rauhallisia, Jaakko Pihlajamäki sanoo.

Vaasassa ei suurta pulaa hoitajista

Vaasan sairaanhoitopiirissä vapaapäivistään juhla-aikana luopuva hoitohenkilökunta saa normaalien juhlapyhäkorvausten lisäksi kertaluonteisen 70 euron palkkion. Korvaus koskee koko juhlapyhien yli yltävää kolmen viikon työjaksoa. Vaasassa oli sama käytäntö jo viime kesänä.

Johtajaylihoitaja Arja Tuomaalan mukaan hoitajatilanne on nyt parempi kuin esimerkiksi vuosi sitten.

– Olemme saaneet aika hyvin hoitajia töihin, koska koronatilanteen vuoksi Ruotsiin ja Norjaan ei ole hakeutunut hoitajia, vaan he ovat jääneet Vaasan seudulle.

Arja Tuomaala ei usko, että hoitajia joudutaan hälyttämään vuosilomalta töihin pyhien aikana.

– Normaalisti, jos hälytämme henkilökuntaa kahdeksan tunnin sisällä töihin, maksamme tältä työvuorolta 50 euron lisäkorvauksen. Viikonloppuna summa on 70 euroa.

Pohjanmaalla viisi kuntaa siirtyi perjantaina epidemian kiihkeimpään eli leviämisvaiheeseen. Kunnat ovat Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Uusikaarlepyy ja Vaasa.

Lue seuraavaksi: Koronavirustilanne Pohjanmaalla pahenee: viisi kuntaa siirtyi epidemian leviämisvaiheeseen – mukana myös Vaasa

Soitessa korotettua hälytysrahaa

Keskipohjalaisten terveyspalveluita turvataan joulun aikana varautumalla henkilöstöjärjestelyin koronatilanteen pahenemiseen.

Vapaaehtoisesta lomaltapaluusta saa korvausta, jos työntekijöitä tarvitaan ylimääräisiin vuoroihin esimerkiksi koronapotilaiden hoitamiseen.

Lisäksi lähiviikkoina välitöntä hoitotyötä tekevät soitelaiset saavat korotettua hälytysrahaa. Asiasta on tehty paikallinen sopimus.

Soite ei maksa yleistä koronakorvausta koko henkilöstölle, sillä tehtäväkirjo on laaja, ja korvausten kohdentaminen oikeudenmukaisesti olisi vaikeaa.

Lue täältä lisää Ylen korona-aiheisia uutisia maakunnittain koottuna.