1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Modernan koronavirusrokote sai käyttöluvan Yhdysvalloissa – rokotteen jakelun odotetaan alkavan viikonloppuna

Moderna on hakenut rokotteelleen käyttölupaa myös Euroopasta, ja siitä saatetaan päättää jo 6. tammikuuta.

koronarokote
Koronarokotustarpeita pöydällä.
Joel Saget / AFP

Yhdysvaltain lääketurvallisuudesta vastaava liittovaltion virasto FDA on antanut käyttöluvan lääkeyhtiö Modernan koronavirusrokotteelle hätätilakäyttöön.

– FDA on ottanut merkittävän askeleen taistelussa koronapandemiaa vastaan, kun käytössämme on kaksi rokotetta, kertoo FDA:n johtaja Stephen Hahn.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

FDA:n asiantuntijapaneeli antoi suosituksensa Modernan koronarokotteelle paikallista aikaa torstaina. Yhdysvallat on ensimmäinen maa, joka on hyväksynyt Modernan rokotteen.

Yhdysvallat on tilannut Modernan rokotetta noin 6 miljoonaa annosta. Rokotteen jakelun odotetaan alkavan jo viikonlopun aikana.

Moderna on hakenut rokotteelleen käyttölupaa myös Euroopasta. Euroopan unionin lääkevirasto EMA on nopeuttanut luvan käsittelyä ja saattaa päättää siitä jo 6. tammikuuta.

Yhdysvalloissa on jo aloitettu rokotukset Pfizerin ja BioNTechin kehittämällä rokotteella. Viranomaiset ovat arvioineet sen antavan 95-prosenttisen suojan koronavirusta vastaan.

Modernan rokote antaa yhtiön omien testien mukaan 94-prosenttisen suojan. Modernan rokotteen jakelu on helpompaa, sillä se säilyy kuukauden ajan jääkaappilämpötilassa. Pfizer-BioNTechin rokote vaatii –70 asteen syväjäädytyksen.

Koronatilanne synkkä Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa on tilastoitu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa. Johns Hopkins -yliopiston seurannan (siirryt toiseen palveluun) mukaan tartuntoja on maassa tilastoitu yli 17,4 miljoonaa, kuolemia puolestaan yli 313 000.

Miljoonaa asukasta kohden Yhdysvalloissa on todettu noin 54 000 koronatartuntaa ja noin 970 viruksen liittyvää kuolemaa, kertoo tilastosivusto Worldometer (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Italiassa ja Espanjassa koronaan liittyviä kuolemia on tilastoitu väestömäärään suhteutettuna enemmän kuin Yhdysvalloissa. Molemmissa maissa miljoonaa asukasta kohden on kirjattu yli tuhat kuolemaa.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden tartuntoja on tilastoitu 5 876 ja kuolemia 88.

Aiheesta lisää:

Yhdysvallat hyväksymässä toisenkin koronarokotteen – lue viisi kysymystä ja vastausta rokotusten tilanteesta eri maissa

Koronarokotteiden ryöstöriski on niin iso, ettei kuljetuksista ja varastoinnista tiedä juuri kukaan – THL: Erityisesti pitkäaikaiset varastointipaikat salattava

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston asiantuntijapaneeli suosittelee Modernan koronarokotteelle käyttölupaa – Virallinen päätös luultavasti perjantaina

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi