Hyppää sisältöön

Yhdysvallat suunnittelee kahden konsulaatin sulkemista Venäjällä

Mikäli konsulaatit suljetaan, Moskovan-suurlähetystö on ainoa Yhdysvaltojen diplomaattinen edustusto Venäjällä.

Jos Yhdysvallat sulkee kaksi konsulaattiaan Venäjällä, jäljelle jää vain tämä, Moskovan-suurlähetystö. Kuva: Sergei Fadeichev / AOP

Presidentti Donald Trumpin hallinto suunnittelee kahden konsulaatin sulkemista Venäjällä.

Venäjän kaakkoisnurkassa Tyynenmeren rannalla Vladivostokissa sijaitseva konsulaatti on määrä sulkea ja Jekaterinburgin-konsulaatin toiminnot lakkauttaa, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Ulkoministeriön edustaja on vahvistanut asian sähköpostitse uutistoimisto Reutersille.

Sulkemispäätös ei vaikuta Venäjän konsulaattien toimintaan Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö ei ole tiedottanut päätöksen johtaneita syitä, joskin uutistoimistojen mukaan kyse on turvallisuussyistä. Uutiskanava CNN:n mukaan konsulaattien toimintoihin ei ole tarpeeksi väkeä.

Syy henkilöstövajeeseen juontaa juurensa kahden vuoden takaiseen diplomaattiseen kriisiin, jonka aikana Venäjä sulki Yhdysvaltain pääkonsulaatin Pietarissa ja karkotti kymmeniä länsidiplomaatteja vastatoimena venäläisdiplomaattien karkotuksille. Taustalla oli entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkytyksen nostama poliittinen myllerrys.

Jekaterinburgin-konsulaatin toimintoja supistettiin jo maaliskuussa koronapandemian takia.

Mikäli konsulaatit suljetaan, Moskovan-suurlähetystö on ainoa Yhdysvaltojen diplomaattinen edustusto Venäjällä.

Pompeo syyttää Venäjää laajasta kyberhyökkäyksestä

Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteita on kiristänyt muun muassa Syyrian konflikti ja Ukrainan tilanne sekä väitteet Venäjän puuttumisesta Yhdysvaltojen politiikkaan. Nämä syytteet Venäjä on kiistänyt.

Perjantaina Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo syytti Venäjää vastikään paljastuneesta kyberhyökkäyksestä Yhdysvaltojen hallinnon kohteita vastaan. Pompeon mukaan on melkoisen selvää, että asialla on ollut Venäjä.

Hyökkäys paljastui viime viikonloppuna. Liittovaltion poliisi FBI ja tietoturvavirasto CISA varoittivat paikallista aikaa keskiviikkoiltana, että hyökkäys jatkui edelleen.

Kohteiksi ovat tiettävästi joutuneet muun muassa Yhdysvaltojen valtiovarain- ja kauppaministeriöt.

Lue myös: