1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jouluruoka

Ruokakauppojen vilinä kiihtyy joulun lähestyessä – kaupat torjuvat ruuhkia pitkillä aukioloajoilla, ruuan verkkokauppa käy koronajouluna kuumana

Tavallista useammat ruokakaupat ovat joulun alla ympäri vuorokauden auki. Jotkut kaupat pitävät palvelutiskinkin auki läpi yön.

Verkkokaupan keräilijä Dong Nguyen keräsi asiakkaiden tilaamia tuotteita laatikoihin vantaalaisessa K-Citymarket Jumbossa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Joulu on vuoden suurin ruokajuhla, ja koronavuoden joulun lähestyessä se näkyy ennen kaikkea ruokakaupoissa. Kun matkailu on pitkälti jäissä, joulupöydät katetaan kotiin.

– Korona-aika on nostanut päivittäistavarakaupan kysyntää, ja myös joulu tulee tätä myöten olemaan ennätyksellinen, sanoo K-Citymarket-ketjun johtaja Ari Sääksmäki.

Monet ovat tänä vuonna aloittaneet jouluvalmistelut hyvin aikaisin.

– Tätä joulua on varmasti odotettu, ja jouluun valmistautumista on tehty jo useiden viikkojen aikana, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho sanoo.

Monien joulunvietto poikkeaa tänä vuonna aiemmasta. Vantaalaisessa ruokakaupassa ostoksilla ollut Keijo Kangas oli tekemässä jouluruokaostoksia ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Tänä vuonna joulupöytää suunnitellaan viidelle hengelle, kun iäkkäiden sukulaisten luokse ei voida tavalliseen tapaan kokoontua.

– Normaalisti olemme anopilla ja appiukolla viettämässä joulua, mutta tänä vuonna joulu onkin omassa kodissa. Joulupöytään on tulossa perinteisiä laatikoita ja kinkku, ja sitten juustoja, Keijo Kangas kertoo.

Vantaalainen Keijo Kangas hankkii jouluruuat vähitellen. Kangas aikoo viettää joulua lähipiirin kesken, tavallista pienemmässä seurueessa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Jotkut ruokakaupoista pitävät kala- ja lihatiskinkin auki läpi yön

Samaan aikaan kun jouluvilinä ruokakaupoissa lisääntyy, kaupoissa tehdään töitä sen eteen, ettei pahoja ruuhkapiikkejä tämän hetken koronatilanteessa syntyisi. Niin S-ryhmä, K-ryhmä kuin Lidl ovat joulun alla laajentaneet monien ruokakauppojensa aukioloaikoja.

S-ryhmän ruokakaupoista 90 on joulua edeltävinä päivinä ympäri vuorokauden auki. Lidl on pidentänyt jouluviikon aukioloaikoja pääosin suurimmissa kaupungeissa. Aukioloajat ovat myös monissa K-ryhmän kaupoissa pidemmät kuin koskaan aiemmin.

Vantaalaisen K-Citymarket Jumbon palvelutiski on joulun alla auki ympäri vuorokauden. Jaakko Repo palveli kalatiskin asiakkaita. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Vantaalaisessa K-Citymarket Jumbossa päätettiin ensimmäistä kertaa pitää joulun alla myös liha- ja kalatiskit auki 24 tuntia vuorokaudessa. Palvelutiski on auki myös seitsemässä muussa K-ryhmän myymälässä pääkaupunkiseudulla.

– Haluamme välttää sitä, että palvelutiskille syntyy ruuhkia. Näin me pystymme tarjoamaan mahdollisimman laajat aukioloajat. Voi tulla vaikka kahden aikaan yöllä, K-Citymarket Jumbon kauppias Sami Hertell sanoo.

Hertell uskoo, että joulua edeltävinä päivinä kala- ja lihatiskillä on vielä hieman puolenyön jälkeenkin varmasti asiakkaita. Myöhempinä yön tunteita on todennäköisesti varsin rauhallista.

Sami Hertellin mukaan K-Citymarket Jumbossa koronatilanne ja joulukaupan vilkkaus on suunniteltu tarkasti myös esimerkiksi kassajonojen osalta.

– Kun puhutaan vaikka kassalinjaston miehityksestä, henkilökunnan määrästä, niin olemme suunnitelleet nämä joulunaluspäivät reilulla kädellä. Jonoja ei pitäisi päästä syntymään, Hertell sanoo.

K-Citymarket Jumbon kauppias Sami Hertellin mukaan tämän joulun ruuhkien torjumista on suunniteltu etukäteen tarkasti. Myymälä on joulun alla palvelutiskeineen auki ympäri vuorokauden ja henkilökuntaa on runsaasti töissä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Vilkkain joulukaupan päivä on ruokakaupoissa perinteisesti ollut aatonaatto. Tänä vuonna ruuhkan torjumisessa auttaa joulun ajoittuminen. Aatto osuu tänä vuonna torstaille, kun se viime vuonna oli tiistaina. Ostostenteko hajautuu viikonlopun lisäksi useammalle arkipäivälle.

Lidlin kaupallinen johtaja Mikko Forsstöm kehottaa ostamaan pidempään säilyvät joulutuotteet mahdollisimman ajoissa.

– Koronatilanteen vuoksi suosittelemme suunnitelmallisuutta ostosten tekoon erityisesti tänä vuonna.

Ruuan verkkokauppa on kiihtynyt joulun lähestyessä

Koronatilanne on nostanut ruuan verkkokaupan kovaan nousun. S-ryhmässä ruuan verkkokaupan myynti on korona-aikana ollut yli kolminkertaista viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Joulukuussa verkkokauppatilausten tahti on edelleen kiihtynyt ja on tällä hetkellä yli nelinkertaista edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Myös K-ryhmän mukaan ruuan verkkokauppa on vuodentakaiseen verrattuna moninkertaistunut ja kapasiteettia on joulun lähestyessä nostettu runsaasti.

Kauppaketjujen mukaan hajanaisia toimitusaikoja löytyy verkkokaupasta vielä joulun alla.

– Jos tutun myymälän keräilyikkunat ovat jo ennättäneet täyttyä, saatavuus kannattaa tarkistaa postinumerohaun avulla, Sampo Päällysaho S-ryhmästä sanoo.

Niklas Skutnabb täytti ruokakaupan hyllyjä joululaatikoilla. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Pienille joulukinkuille on kysyntää

Kauppaketjujen mukaan trendinä on jo usean vuoden ajan ollut se, että joulupöytään halutaan aiempia vuosia pienempi kinkku. S-ryhmässä arvioidaan, että myös koronatilanne vaikuttaa tänä jouluna kinkkuvalintoihin, kun moni viettää joulua tavallista pienemmällä porukalla.

– Kyllä me uskomme, että osa kotitalouksista vaihtaa isomman potkallisen kinkun vaikkapa potkattomaksi. Jos kotitalous on kovin pieni, saatetaan ostaa ihan valmiiksi viipaloituja tuotteita, S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho sanoo.

Päällysahon mukaan tämän viikonlopun kynnyksellä joulukinkkujen saatavuus näytti hyvältä niin isommissa kuin pienemmissäkin kinkuissa.

S-ryhmässä on ennakoitu, että muissakin jouluruuissa pienet pakkaukset voivat olla tänä jouluna tavallista kysytympiä.

– Jos yksittäinen pienempi pakkaus loppuu, uskomme, että toisella tuotemerkillä perunalaatikot, lanttulaatikot tai porkkanalaatikot kuitenkin löytyisivät asiakkaalle sopivassa kuluttajapakkauksessa, Päällysaho sanoo.

Kala valtaa tilaa, mutta kinkku kuuluu yhä monien joulupöytään

Suomalaisten joulupöydissä perinteet ovat edelleen hyvin vahvasti mukana. Kinkku kuuluu edelleen moneen pöytään, mutta tarjoilut ovat vähitellen muuttuneet monipuolisemmiksi. Varsinkin kotimaisen kalan osuus on viime vuosina lisääntynyt, ja kalaa eri muodoissa halutaan ruokakauppaketjujen mukaan syödä tänäkin jouluna.

Kinkku kuuluu Kari Heinon joulupöytään. Täksi jouluksi hän osti pienemmän kinkun kuin aiempina vuosina. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Vantaalla jouluruokaostoksilla olleet sisarukset Sirpa Hurskainen ja Liisa Palmén ajattelevat, että joulukinkku kuuluu kuitenkin joulupöytään ehdottomasti.

– Sitä ilman ei joulua tule, Liisa Palmén toteaa.

Sirpa Hurskainen (vas.) ja Liisa Palmén (oik.) olivat kinkkuostoksilla. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kari Heinon kinkkuvalinta on tänä vuonna tavallista pienempi.

– Sellainen 5–6 kiloa, siltä väliltä. Syöjiä on paljon vähemmän, joten emme tarvitse niin paljon ruokaa.

Heinon joulupöydässä uutena tulokkaana on bataattilaatikko. Se syrjäyttää tänä jouluna lanttulaatikon.