Hyppää sisältöön

THL: EU-maat muodostavat tilannekuvaa Britannian koronavirusmuunnoksesta – Suomen ja Britannian välinen lentokielto mahdollinen, Ruotsi päätti jo kiellosta

Myös esimerkiksi Ruotsi ilmoitti sunnuntai-iltana rajoittavansa matkustusta Isosta-Britanniasta.

Kuva: Silja Viitala / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan Markku Tervahaudan mukaan EU-maiden vastaavien tutkimuslaitosten ja yliopistojen tutkijat kokoontuvat sunnuntai-iltana muodostamaan tilannekuvaa Britanniassa leviävästä koronavirusmuunnoksesta.

– Suomen ja Britannian välisiin lentoihin liittyviä toimenpiteitä näissä kokouksissa ei tehdä, mutta niiden pohjalta muodostetaan perusta viranomaispäätöksille, Tervahauta sanoo.

Tervahauta pitää mahdollisena, että lentokielto Suomen ja Britannian välille on tulossa.

– Nyt tiedetään, että variantti viruksesta on levinnyt Britanniassa tietyissä väestöryhmissä melko laajalti. Tästä on syntynyt käsitys, että virusmuunnos on aiempaa tartuttavampi.

Britanniassa leviävää virusmuunnosta on jo löydetty myös ainakin Hollannista, Tanskasta ja Australiasta.

– Viruksille on ylipäänsä ominaista, että ne mutatoituvat herkästi ja usein, mutta toistaiseksi esiin tulleista koronavirusmutaatioista ei ole ilmennyt uudenlaisia tautimuotoja, Tervahauta muistuttaa.

Espanja pyysi aiemmin EU:ta muodostamaan yhteisen kannan tilanteesta. Tervahaudan mukaan kokoukset eivät liity suoranaisesti tähän pyyntöön. Ensimmäisenä sunnuntai-illan kansainvälisistä kokouksista kertoi Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

STM: Lentokieltopäätös saadaan tarvittaessa voimaan nopeasti

Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin aiemmin sunnuntaina, että Suomi pohtii, tulisiko lentomatkustus Britanniasta Suomeen kieltää uuden ärhäkäästi leviävän koronaviruksen muodon takia.

– Viimeksi tänään olemme olleet THL:ään yhteydessä asiasta. Tällä hetkellä Suomi ei näe tarvetta välittömiin toimenpiteisiin, sanoi ministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas iltapäivällä.

Euroopan maista esimerkiksi Hollanti, Italia, Belgia ja Saksa ovat päättäneet rajoittaa matkustusta Britanniasta. Myös Ruotsi ilmoitti sunnuntai-iltana keskeyttävänsä Isosta-Britanniasta saapuvat lennot, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

– THL arvioi riskin, onko viruksen mutaatio sellainen, joka edellyttää muutoksia tämänhetkiseen toimintamalliin. Arvion perusteella tehdään tarvittaessa päätöksiä lentojen keskeytyksistä määräajaksi, kertoi Tulokas.

Tulokkaan mukaan Britannian tilannetta on seurattu nyt useamman päivän ajan päivittäin.

Jos päätös lentojen rajoittamisesta tehdään, vastuuviranomainen on liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

– Lentokielto saadaan voimaan nopeasti, jos on tarvetta, sanoo Tulokas.

Hänen mukaansa sama menettely oli käytössä keväällä Skopjen lentojen yhteydessä.

Juttua korjattu 20.12.2020 klo 19.20: Vastuuviranomainen lentojen rajoittamisesta on liikenne- ja viestintävirasto Traficom, ei liikenne- ja viestintäministeriö, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Lue myös:

.
.