1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Miten olla paras (tai miten olla Suomi)? Amerikkalainen uutiskanava CNN nostaa Suomen yhdeksi malliesimerkiksi koronakriisin hoidossa

CNN ylistää myös Tanskan ja Norjan koronatoimia.

koronavirus
Maski kasvoillaan kulkevia ihmisiä Helsingin keskustassa.
Kasvomaskit alkoivat yleistyä Helsingin katukuvassa syksyllä.Silja Viitala / Yle

Suosittu amerikkalainen uutiskanava CNN nostaa Suomen yhdessä Norjan ja Tanskan kanssa malliesimerkiksi (siirryt toiseen palveluun)siitä, miten koronakriisi on hoidettu oikein.

CNN:n mukaan kaikki kolme maata ovat onnistuneet pitämään tartuntamäärät kurissa ja talouden pyörät pyörimässä ilman laajamittaisia sulkutoimia.

Uutiskanava on perehtynyt Oxfordin yliopiston julkaisemaan aineistoon (siirryt toiseen palveluun), joka vertaa eri valtioiden koronatoimia. Lisäksi se on käyttänyt analyysissään amerikkalaisen Johns Hopkins -yliopiston tietoja (siirryt toiseen palveluun)koronatartunnoista ja koronan aiheuttamista kuolemista.

CNN:n analyysi keskittyy aikaväliin 1.9.–30.11. Artikkelissa tarkennetaan, että esimerkiksi Tanskassa tartuntaluvut ovat sittemmin lähteneet nousuun ja hallitus on määrännyt tiukempia koronarajoituksia.

Suomi nostetaan vertailun parhaaksi

CNN ylistää jutussaan erityisesti Suomen koronatoimia. Se on otsikoinut Suomea käsittelevän osion sanoilla "Miten olla paras (tai miten olla Suomi)?"

CNN:n mukaan Suomessa on ollut tutkitulla aikavälillä Euroopan alhaisimmat tartunta- ja kuolinluvut suhteessa asukaslukuun. Suomi on saavuttanut tämän siitä huolimatta, että sen koronarajoitukset ovat olleet artikkelin mukaan Euroopan vapaimpien joukossa.

– Tässä ei ole mitään taikatemppuja, meidän lähestymistapamme on ollut vaan käytännönläheinen, Tampereen yliopiston epidemologian professori Pekka Nuorti arvioi CNN:lle.

Nuortin mukaan Suomen etuna ovat olleet myös kulttuurilliset, poliittiset ja maantieteelliset tekijät. Esimerkkeinä hän mainitsee matalan asukastiheyden, vähäisen matkustamisen sekä suomalaisten luottamuksen omaan hallitukseensa.

Ylitse muiden Nuorti nostaa kuitenkin Suomen terveysviranomaisten tekemän työn merkityksen.

Viranomaiset ovat hänen mukaansa pystyneet nelinkertaistamaan päivittäisen koronatestauksen määrän samalla kun koronatapauksien jäljittäminen ja tartunnan saaneiden eristäminen on tehostunut.

Suojavarusteisiin pukeutunut hoitaja ottaa koronavirustestiä.
Hoitaja otti koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteessä joulukuussa.Mikko Ahmajärvi / Yle

Viranomaiset ovat myös onnistuneet vähentämään sellaisten tapahtumien määrää, joissa korona olisi päässyt leviämään, Nuorti arvioi.

CNN on haastattelut myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n terveysturvallisuusosaston johtajaa Mika Salmista. Hän nostaa artikkelissa Suomen menestyksen syiksi sen, että kesällä valmistauduttiin tulevaan toiseen aaltoon kehittämällä leviämistä estäviä toimia, kuten matkustamisen vähentämistä.

Lisäksi Salminen nostaa esimerkiksi hyvistä koronatoimista sen, että Suomessa valtio on tukenut taloudellisesti tuhansia suomalaisia, jotka ovat joutuneet kotikaranteeniin.

Salminen kertoi CNN:lle, ettei Suomi sulje pois yhteiskunnan täyttä sulkemista (lockdown), jos koronatilanne maassa pahenee.

Norja onnistui heikoimpien suojelemisessa, Tanska viestinnässä

CNN haastatteli juttua varten asiantuntijoita myös Norjassa ja Tanskassa.

He nostivat Norjan menestyksen syiksi muun muassa sen, että maa onnistui suojelemaan niitä ryhmiä, joihin koronavirus vaikutti eniten. Esimerkkinä jutussa mainitaan maahanmuuttajayhteisö sekä sulkutoimista mielenterveysongelmia saanut kansanosa.

Norjaa auttoi CNN:n mukaan myös se, että maan suuret öljytulot tarjosivat tavan tukea kansalaisia taloudellisesti.

Neljä keltaisiin liiveihin pukeutunutta tulli- ja poliisimiestä tarkistamassa autojonoa.
Norjan poliisi ja tulli tiukensivat keväällä Ruotsin-vastaisen rajan valvontaa koronapandemian vuoksi.Vidar Ruud / EPA

Tanskaa uutiskanava kehuu puolestaan tehokkaasta viestinnästä. CNN:n haastatteleman Aarhusin yliopiston poliittisen psykologian professorin Michael Bang Petersenin mukaan ihmisten käytöstä koronakriisin aikana ohjaa kaksi tärkeää tekijää – motivaatio ja tieto.

Viranomaiset voivat viestinnällään vaikuttaa näihin molempiin, ja tässä Tanska on CNN:n mukaan onnistunut. Se on saanut ihmiset ottamaan uhkan tosissaan ja toimimaan oikein viruksen leviämisen hidastamiseksi.

CNN nostaa jutussa esille myös Euroopan komission kesällä tekemän Eurobarometritutkimuksen, jonka mukaan jopa 95 prosenttia tanskalaisista oli tyytyväisiä oman hallituksensa koronatoimiin.

Suomessa vastaava luku oli 84 prosenttia.

Lue myös:

Suomen koronatoimia kehutaan – koronakoirat saavat huomiota maailmalla

Saksalaisen Bild-lehden minidokumentti korona-ajan Suomesta esittää suomalaiset kansana, joka osaa etäisyydet ja tottelee suosituksia

Lue seuraavaksi