1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi

Useat Euroopan maat ovat katkaisseet lentoliikenteen Britanniasta.

koronavirus
Mielenosoitus koronatoimia vastaan Lontoossa.
Ihmiset osoittivat mieltä hallituksen uusia koronatoimia vastaan lauantaina Lontoossa.Tolga Akmen / AFP

Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi. Kielto astuu voimaan maanantaina kello 12.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa kertoo, että lentoliikenteen keskeytys on voimassa 4. tammikuuta asti.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Syynä on Britanniassa havaittu uusi koronaviruksen muunnos, jota pidetään aiempaa tarttuvampana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti jo aiemmin lausunnossaan esittäneensä Traficomille lentoliikenteen pysäyttämistä.

THL katsoo, että rajoitus on hetkellä välttämätön ja epidemiauhkaan nähden oikeasuhtainen.

Traficomin liikennejärjestelmäpalveluiden ylijohtaja Jarkko Saarimäki kertoo, ettei keskeytys koske muiden maiden kautta Suomeen saapuvia transit-lentoja, vaan ainoastaan suoria yhteyksiä Britanniasta Suomeen.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Suomessa ei ole havaittu uuden virusmuunnoksen aiheuttamia Covid-19-tapauksia.

Useat Euroopan maat ovat katkaisseet lentoliikenteen Britanniasta. Kieltoon ovat ryhtyneet tähän mennessä ainakin Hollanti, Belgia, Irlanti, Italia, Itävalta, Romania, Saksa ja Ruotsi.

Tavaraliikenne mahdollistetaan

Saarimäen mukaan maanantaista puolesta päivästä lähtien kaikki Britanniasta Suomeen saapuva matkustajaliikenne on keskeytetty, mutta kaikki tavaraliikenne ja muun muassa rokotekuljetukset mahdollistetaan.

Saarimäellä ei ole suoraa tietoa siitä, onko Britanniasta Suomeen tiedossa rokotekuljetuksia tulevien viikkojen aikana.

– Sieltä on nyt pari matkustajalentoa tullut päivässä Suomeen. Niiden matkustajalentojen yhteydessä toki jonkin verran tavaraakin kulkee.

Päätös tarkoittaa käytännössä myös sitä, että mikäli Britannian päässä on takaisin kotiin haluavia Suomen kansalaisia, he eivät pääse nyt palaamaan suoraan lentoteitse.

– Tämä päätös estäisi sen. Suora yhteys Britanniasta on nyt rajoitettu, eli se ei ole nyt enää valitettavasti ihmisten käytössä, Saarimäki kertoo.

– Tuossa sunnuntaina yhdentoista jälkeen laskeutui yksi kone, jonka pitäisi olla nyt viimeinen kone, mikä sieltä Britanniasta Suomeen tältä erää tulee.

Finnairin Lontoon-lennon oli määrä laskeutua maanantaina

Lentoasemayhtiö Finavian sivujen mukaan Helsinki-Vantaalle olisi ollut maanantaina saapumassa Britanniasta yksi lento.

Finnairin Lontoon Heathrow'lta Suomeen saapuvaksi merkityn lennon AY 1332 suunnitellun laskeutumisajan on ilmoitettu olevan kello 15.15 eli vasta Traficomin päätöksen asettaman takarajan jälkeen. Kyseisen lennon tietoja ei ollut ainakaan vielä alkuyöstä päivitetty Finavian sivuilla.

STT yritti tavoitella alkuyöstä sekä Finnairia että Finaviaa, saamatta kuitenkaan kumpaakaan yhtiötä kiinni.

Tilannetta seurataan Traficomin Saarimäen mukaan nyt kaksi viikkoa. Jos THL muuttaa arviotaan tilanteesta, voidaan tähän hänen mukaansa reagoida.

– Jos esimerkiksi syystä tai toisesta tämä uhka ei olekaan niin vakava, että näin merkittävä toimenpide on perusteltu, niin voidaan tietysti sitten arvioida uudelleen tätä meidän päätöstä.

Britanniaan matkustaminen mahdollista, mutta paluu ei

Ylijohtajan mukaan Suomesta on viime aikoina lähtenyt päivittäin Britanniaan pari lentoa. Näiden liikennöintiin tuore päätös ei vaikuta.

– Britannian suuntaan lentoliikenne voi jatkua ihan normaalisti. Lentoyhtiöt arvioivat sitten taloudellisin perustein sen kannattavuutta, hän tarkentaa.

– Totta kai paluumahdollisuuden poistuminen vaikuttaa ihmisten halukkuuteen lähteä sinne.

Saarimäen mukaan iso osa Britanniaan suuntaavasta liikenteestä on voinut olla transit-liikennettä esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Britanniassa on saatettu siis järjestää välilasku näiden reittien osalta. Hän arvioi tämän tyyppisen liikenteen reitittyvän päätöksen myötä uudelleen.

Matkustusilmoituksen on tehnyt lähes 2 000 ihmistä

Suomen suurlähetystö Britanniassa on kertonut aiemmin Twitterissä seuraavansa saarivaltion koronatilannetta. Maanantaina alkuyöstä suurlähetystö kertoi tviitissä Traficomin tuoreesta päätöksestä.

Suurlähetystö kehottaa edelleen Britanniassa oleskelevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen. Suositus koskee suurlähetystön mukaan myös pysyvästi Britanniassa asuvia suomalaisia.

Suurlähetystö kertoo välittävänsä tilannetietoa tekstiviestein.

Ulkoministeriön viestinnän mukaan matkustusilmoituksen Britanniaan oli tehnyt maanantaina alkuyöstä yhteensä 1 930 ihmistä. Tässä noin puoli kolmen aikoihin STT:lle kerrotussa luvussa ovat mukana sekä matkailijat että maassa pysyvämmin asuvat.

Matkailijoiden osuus kaikista matkustusilmoituksen tehneistä oli alkuyöstä 176.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Petra Sarias painottaa, että matkustusilmoitusten osoittamat ihmismäärät ovat suuntaa antavia. Moni ei tee matkustusilmoitusta lainkaan. Lisäksi matkailijoiden luvussa voi olla mukana myös niitä, jotka ovat maassa pidempiaikaisesti.

Matkustusilmoitusten määrä on noussut viikonlopun aikana. Perjantaina Britanniaan matkustusilmoituksen tehneitä oli ulkoministeriön tiedossa 1 681. Heistä matkailijoita oli 140.

Tapausmäärät kasvaneet Britanniassa rajoituksista huolimatta

THL kiinnitti sunnuntaisessa lausunnossaan huomionsa siihen, että koronaviruksen aiheuttamien covid-19 -tapausten määrä on viime viikkojen aikana lisääntynyt voimakkaasti Britanniassa siitä huolimatta, että maassa on toteutettu rajoitustoimia. Uusi virusmuunnos selittää noin puolet kasvusta.

Monet muutkin maat ovat rajoittaneet Britanniasta tulevaa liikennettä.

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti sunnuntaina Euroopan maita vahvistamaan toimia koronaviruksen uutta muunnosta vastaan, järjestön Euroopan-toimistosta kerrottiin uutistoimisto AFP:lle.

Aiempaa tartuttavampi koronaviruksen uusi muunnos leviää etenkin Britanniassa, minkä lisäksi Tanskassa on raportoitu yhdeksän tapausta ja Hollannissa yksi.

Tämä kaikki tiedetään uudesta virustyypistä

Uuden koronaviruksen muunnoksen arvellaan olevan 71 prosenttia tartuttavampi, mutta tappavuuden lisääntymisestä ei ole näyttöä.

Britanniasta on kertynyt yhä enemmän todistusaineistoa siitä, että maassa esiintyvä uusi koronaviruksen muunnos on huomattavasti aiempia tartuttavampi.

Virusten mutaatiossa ja erilaisten virustyyppien kehittymisessä ei ole mitään poikkeuksellista. Virukset muuntautuvat jatkuvasti, ja pandemian aiheuttaneesta koronaviruksestakin on tähän mennessä todettu yli 4 000 eri mutaatiota.

Toistaiseksi todetut mutaatiot ovat olleet merkityksettömiä koronaviruksen leviämisen tai sen aiheuttaman taudin tappamisen kannalta. Ärhäkämmän viruksen synty on silti mahdollista, ja näin pelätään käyneen Britanniassa.

Uudesta muunnoksesta tekee poikkeuksellisen paitsi sen nopea lisääntyminen myös siinä todettujen mutaatioiden määrä.

– Sillä on yllättävän suuri määrä mutaatioita, ja niistä muutama näyttää kiintoisalta, totesi Britannian koronaviruskonsortion professori Nick Loman BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), kun muunnos havaittiin.

Taudin leviämisen kannalta uuden muunnoksen tärkeimpänä mutaationa pidetään piikkiproteiinissa tapahtunutta muutosta, joka voi helpottaa koronaviruksen tarttumista ihmissoluihin.

Ei vielä todisteita vaarallisemmasta viruksesta

Kertyneiden todisteiden mukaan näyttää siltä, että uusi koronaviruksen muunnos on noin 71 prosenttia muita versioita tartuttavampi. Näin totesi Britannian hallitukselle uusista hengitysteiden sairauksista neuvoa-antavan elimen Nervtagin työryhmä perjantaina pidetyssä kokouksessa.

Arviot muunnoksen esiintyvyydestä voivat myös ryhmän mukaan olla alakanttiin. Ryhmä kiinnitti myös huomionsa siihen, että uusi virustyyppi näyttää lisääntyneen eksponentiaalisesti tiukkojen koronarajoitusten aikana. Yhteenvetona ryhmä kertoi olevansa "kohtalaisen varma" siitä, että uusi virustyyppi on merkittävästi tarttuvampi kuin aiemmat variantit.

Sen sijaan työryhmän mukaan vielä tässä vaiheessa ei voi tehdä vahvoja johtopäätöksiä uuden virustyypin aiheuttaman taudin vakavuudesta tai kuolleisuudesta. Vielä ei myöskään osata sanoa, miten uusi virustyyppi kohtelee eri ikäryhmiä.

Lue myös:

THL: EU-maat muodostavat tilannekuvaa Britannian koronavirusmuunnoksesta – Suomen ja Britannian välinen lentokielto mahdollinen, Ruotsi päätti jo kiellosta

Virologian professori Olli Vapalahti: Britanniassa löydetty muunnos on täysin uusi linja koronaviruksen sukupuussa, arvioi rokotteiden silti tepsivän

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Ranska aikoo pidentää ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen väliä, kiista rokotepassin käyttöönotosta yltyy

Hollanti kieltää kaikki matkustajalennot Britanniasta uuden virustyypin levittyä maahan

Miten olla paras (tai miten olla Suomi)? Amerikkalainen uutiskanava CNN nostaa Suomen yhdeksi malliesimerkiksi koronakriisin hoidossa

Lue seuraavaksi