1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Britanniassa kauppojen hyllyjen pelätään tyhjenevän jouluksi, kun kuljetusliikenne maahan katkeaa uuden virusmuunnoksen vuoksi

Britannian hallitus kutsuu tänään koolle hätäkokouksen kriisiytyneen tilanteen vuoksi.

Britannia
Pitkä jono kuorma-autoja seisoo tiellä. Kauempana näkyvät Doverin valkoiset kalliot.
Rekkajonot ovat Englannissakin pidentyneet viime viikkojen aikana.Andy Rain / EPA

Lukuisat maat, Suomi mukaan lukien, ilmoittivat sunnuntaina keskeyttävänsä lentoliikenteen Britanniasta. Syynä on maassa havaittu uusi koronaviruksen muunnos, jota pidetään aiempaa tarttuvampana.

Lisäksi monet Britannian naapurimaat kertoivat muun kuljetusliikenteen katkaisemisesta. Hollanti keskeytti lauttaliikenteen maiden välillä, sunnuntai-iltana kerrottiin liikenteen katkaisemista Englannin ja Ranskan välillä kulkevassa Eurotunnelissa.

Ranskan asettamat rajoitukset sulkivat myös vilkkaan Doverin sataman Britanniassa. Ranskan Calais’n ja Doverin välinen rekkaliikenne oli jo aiemmin ruuhkautunut pahasti, kun brittiyritykset haalivat tavaraa ennen vuodenvaihteessa koittavaa lopullista erkaantumista EU:sta.

Tuoretuotteet uhkaavat loppua hyllyistä

Britanniaa koskevat liikennerajoitukset uhkaavat myös elintarviketuontia maahan, mikä saattaa näkyä joulun aikaan tyhjentyvinä kauppahyllyinä.

Päivittäistavaraketju Sainsbury's sanoo, että tilanteen jatkuessa Manner-Euroopasta tuotavista tuoretuotteista, kuten salaatista, kaaleista ja sitrushedelmistä, voi tulla pulaa.

– Teemme kaiken voitavamme ja etsimme vaihtoehtoisia kuljetustapoja tuotteille, yhtiön tiedottaja sanoi.

Rahtiliikenne vaarassa lamaantua

Vaikka periaatteessa rahtiliikenne saa edelleen kulkea muista maista Britanniaan, on selvää, että se lamaantuu nyt pahoin. Näin siksi, etteivät rekkakuskit uskalla matkustaa Britannian, koska pelkona on, etteivät he pääse takaisin kotimaihinsa joulun viettoon. Erään kuljetusyrityksen johtaja kuvasi tilannetta BBC:lle erittäin vakavaksi.

– Juuri kun ajateltiin, ettei tilanne voisi enää muuttua tätä pahemmaksi, on käsissämme nyt katastrofi. Olen huolissani supermarkettien toimitusketjuista, hän sanoi.

Myös Elintarviketeollisuuden etujärjestö FDF:n johtaja Ian Wright arvioi, että rahtiliikenteen keskeytyksellä voi olla merkittäviä vaikutuksia tuoreen ruoan saatavuuteen Britanniassa jouluna. Wrightin mukaan brittihallituksen tulisi pikimmiten taivutella Ranskaa sallimaan rahtiliikenne, BBC kertoo.

Ongelmia on luvassa myös Britanniasta Eurooppaan suuntautuvalle viennille.

Britannian hallitus kutsuu tänään koolle hätäkokouksen tilanteen vuoksi

Joulun junamatkat vaarassa

Britanniaa koskevien rajoitusten vuoksi, myös Keski-Euroopan junaliikenne pysähtyy monin paikoin, mikä uhkaa joulumatkailijoiden suunnitelmia.

Rautatieliikenneoperaattori Eurostar (siirryt toiseen palveluun) ilmoittaa sivuillaan, ettei se pysty ajamaan junia Lontoosta Pariisiin, Brysseliin, Lilleen tai Amsterdamiin tänään tai huomenna tiistaina.

Eurostarin mukaan junaliikenteen on määrä palautua keskiviikkona 23. päivä.

Korjattu kuvateksti klo 9.51: rekkajono on Britanniassa, ei Ranskassa.

Lue myös:

Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi

Eurooppa-kirje: "Hirviömäiset" rekkajonot sotkevat liikennettä Pohjois-Ranskassa – brexit aiheuttaa jo turvallisuusongelmia rajalla

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi