1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Noin 30 000 pirkanmaalaisen työllisyysasiat siirtyvät TE-toimistoilta kunnille 1.3. - yksilöllistä palvelua luvataan

Työllisyyden kuntakokeilu koskee laajaa joukkoa, jonka työnsaanti on monesti kaikkea muuta kuin helppoa.

työttömyys
Kuluneet työrukkaset lojuvat nurkassa.
Jouni Tanninen / Yle

Työllisyyden kuntakokeilu alkaa maaliskuussa Pirkanmaalla. Silloin suuri osa työttömistä siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kuntien asiakkaaksi.

Muutos koskee alueella noin 30 000 ihmistä. Kuntakokeiluun kuuluvat ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, joilla ei ole oikeutta ansiosidonnaiseen päivärahaan.

Lisäksi kuntakokeiluun kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä kaikki maahanmuuttajat ja vieraskieliset, jotka ovat työttöminä tai työvoimapalveluissa kokeilukuntien työ- ja elinkeinotoimistoissa.

Siirtyville ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Pirkanmaan kuntakokeilussa työttömille ainakin luvataan yksilöllistä palvelua. Asiakas saa hänelle nimetyn omavalmentajan. He tekevät yhdessä kokonaisvaltaisen palvelutarvearvion. Sen jälkeen rakennetaan yksilöllinen palvelukokonaisuus, joka edistää asiakkaan siirtymistä kohti työtä, koulutusta tai vaihtoehtoisesti kohti muita palveluja.

Asioihin liittyy monenlaista byrokratiaa. Omavalmentajan on määrä opastaa työnhaussa ja koulutukseen hakeutumisessa sekä neuvoa työttömyyteen ja työkykyyn liittyvissä viranomaisasioissa.

Lue seuraavaksi