1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finnair

Finnair peruu kaikki lennot Suomen ja Britannian väliltä kahdeksi viikoksi – ensimmäisenä peruuntui tämän aamun lento Lontooseen

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti myöhään eilen, että matkustajaliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi.

Finnair
Helsinki-Vantaan lentokentällä odottavat Finnairin lentokoneet.
Lennot perutaan yksitellen, ja ensimmäisenä peruuntui tämän aamun meno-paluulento Helsingistä Lontooseen ja takaisin.Silja Viitala / Yle

Finnair peruu kaikki Suomen ja Britannian väliset lentonsa kahdeksi viikoksi eteenpäin, kerrotaan yhtiön viestinnästä STT:lle. Viestintäjohtaja Päivyt Tallqvistin mukaan lennot perutaan järjestelmässä yksitellen ja asiakkaisiin otetaan urakan edetessä yhteyttä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ilmoitti myöhään sunnuntaina, että matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi Britanniassa havaitun ja aiempaa tarttuvampana pidetyn koronaviruksen muunnoksen leviämisen estämiseksi. Kielto tulee voimaan tänään maanantaina puoliltapäivin.

Ensimmäisenä Finnairilta peruuntui tämän aamun meno-paluulento Helsingistä Lontooseen ja takaisin. Tallqvist kertoo, että aamun menolennolla olisi ollut hieman alle sata matkustajaa ja paluulennolla matkustajia olisi ollut hieman yli sata.

Finnair kertoi myöhemmin maanantaiaamuna Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että se aikoo lentää tänään yhden lennon Lontooseen, jotta Helsingissä olevat matkustajat pääsevät kotiin. Lisäksi Finnair kertoo, että tulevien kahden viikon ajan se aikoo lentää joitakin Helsingin ja Lontoon välisiä lentoja. Päätökset lennettävistä vuoroista pyritään yhtiön mukaan tekemään tänään.

Viestintäjohtaja Tallqvist ei osaa arvioida, kuinka suurta matkustajajoukkoa kahden viikon perumiset kokonaisuudessaan koskevat. Lentojen määrä on muutoinkin ollut huomattavasti tavallista pienempi koronaviruspandemian vuoksi asetettujen rajoitusten vuoksi.

Matkustajat, joiden lentoja perutaan, voivat Tallqvistin mukaan hakea lennon siirtoa tai lipun hinnan palauttamista. Hän huomauttaa, että EU:n määrittelemiä korvauksia ei kuitenkaan voi saada, koska peruminen ei johtunut lentoyhtiöstä.

Suosituksen antoi THL

Myös monet muut maat ovat päättäneet keskeyttää matkustajalentoliikenteen Britanniasta. Brittihallitus onkin kutsunut maanantaille koolle hätäkokouksen, jossa asiaa on tarkoitus puida.

Suomessa Traficom sai sunnuntaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) lausunnon, jossa se katsoi lentoliikenteen katkaisemisen Britanniasta Suomeen olevan välttämätöntä. THL suositti lentoliikenteen katkaisemista kahdeksi viikoksi.

Ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomista kertoo, että Suomesta on viime aikoina lähtenyt päivittäin Britanniaan pari lentoa. Näiden liikennöintiin tuore päätös ei vaikuta, eli Britannian suuntaan lentoliikenne voi jatkua normaalisti, jos lentoyhtiöt sen kokevat järkeväksi. Saarimäki tosin huomauttaa, että paluumahdollisuuden puuttuminen voi vaikuttaa ihmisten matkustushalukkuuteen.

Finnairin Tallqvist sanoo, että koska yhtiön lennot ovat lähtökohtaisesti meno-paluulentoja, myöskään lentoja Suomesta Britanniaan ei tulla lentämään.

Keskeytys ei koske muiden maiden kautta Suomeen saapuvia transit-lentoja, vaan ainoastaan suoria yhteyksiä Britanniasta Suomeen. Tallqvist ei halua arvioida, kuinka todennäköistä tai helppoa matkustajien olisi järjestää itselleen vaihtolentoja päästäkseen Britanniasta Suomeen.

Tavaraliikenne saa kulkea

Tilannetta seurataan Traficomin Saarimäen mukaan nyt kaksi viikkoa. Jos THL muuttaa arviotaan tilanteesta, voidaan tähän hänen mukaansa reagoida.

Kiellon aikana kaikki tavaraliikenne ja muun muassa rokotekuljetukset mahdollistetaan. Saarimäellä ei ole suoraa tietoa siitä, onko Britanniasta Suomeen tiedossa rokotekuljetuksia tulevien viikkojen aikana.

– Sieltä on nyt pari matkustajalentoa tullut päivässä Suomeen. Niiden matkustajalentojen yhteydessä toki jonkin verran tavaraakin kulkee.

Tallqvist sanoo, että Finnairin rahtilennot eivät ole aikataulutettuja, vaan niitä lennetään tarpeen mukaan.

Lue lisää aiheesta:

Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Oikeuskansleri vahvisti oikeusoppineiden kannan valmiuslaista, löysivätkö STM ja avi yhteisen nuotin?

Lue seuraavaksi