1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virtuaalitodellisuus

Ouluun ainutlaatuinen kuvantamislaboratorio – laitteita voi opetella käyttämään virtuaalitodellisuudessa

OYSiin tuleva lääketieteellinen laboratorio voisi olla yksi Oulun koulutusvientituote.

Virtuaalikoulutus vähentää opiskelijoiden kuvantamislaitteista saamaa säteilyä. Kuvituskuva. Kuva: Yle, Antti Tuunanen

Oulussa voidaan pian harjoitella lääketieteellistä kuvantamista virtuaalitodellisuudessa. Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen kuvantamisen opetus- ja testilaboratorio rakennetaan Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Ainutlaatuista on laitteiston runsas kokoonpano. Tämän tekee mahdolliseksi se, että osaa laitteista voi käyttää virtuaalisesti, jolloin miljoonien eurojen laitteita ei tarvitsekaan hankkia konkreettisesti paikalle.

Virtuaaliympäristössä vältetään myös laitteista normaalisti lähtevää säteilyä.

– Tämä lisää myös laitteiden käyttöä opettelevien röntgenhoitaja-, fyysikko- ja insinööriopiskeljoiden turvallisuutta, kertoo professori Miika Nieminen Oulun yliopiston lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja tekniikan tutkimusyksiköstä.

Laboratorion mahdollisuuksia voitaisiin käyttää myös opetusvientiin, kun osaa laitteista voi käyttää missä tahansa päin maailmaa.

– Erilaisilla lääketieteellisillä kuvantamistutkimuksilla on tärkeämpi rooli kuin koskaan sairauksien löytämisessä, Miika Nieminen sanoo.

Laboratorion perustavat Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu. Se tulee opiskelijoiden, tutkijoiden ja yritysten käyttöön. Työ alkaa ensi vuonna. Lisäksi yhteistyötä tehdään yritysten kanssa.

Osan laitteista lahjoittaa Oulun yliopistollinen sairaala. Hankkeen budjetti on 432 000 euroa ja siihen saadaan Euroopan aluekehitysrahaa.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.