Hyppää sisältöön

Miten vuosi 2020 päättyy? Kysyimme käsikirjoittajilta

Takaisin Pasilaan -podcastissa jännitetään, mitä yllätysten vuodella on vielä annettavanaan. Katso ammattikäsikirjoittajien ideoista tehdyt videot!

Takaisin Pasilaan -podcastin Toivo Haimi ja Marjukka Mattila kysyvät, miten käsikirjoittajat lopettaisivat vuoden 2020. Kuva: Timo Kallio / Yle

Lopussa oleva vuosi 2020 on ollut lähes kaikilla tavoilla poikkeuksellinen. Maailmaa koskettanut pandemia laittoi elämän uusiksi, valtavat metsäpalot herättivät uusia keskusteluja ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja valta vaihtui USA:ssa sekavissa merkeissä.

Takaisin Pasilaan -podcast kysyi Anna Brotkinilta ja Jemina Jokisalolta, kahdelta suomalaiselta eturivin käsikirjoittajalta, miten vuosi 2020 loppuisi, jos he saisivat päättää!

Vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen kaikilla mahdollisilla tavoilla. Vääristyneet käänteet saavat vuoden kuulostamaan huonolta farssilta tai kenties surulliselta tragedialta - mysteeri on kuitenkin se, miten vuosi 2020 päättyy? Toivo ja Marjukka pyysivät Suomen eturivin käsikirjoittajia Anna Brotkinia ja Jemina Jokisaloa käsikirjoittamaan vuodelle päätöksen.

Käsikirjoittajat Jemina Jokisalo (vasemmalla) ja Anna Brotkin suunnittelivat vuodelle 2020 yllätykselliset loput. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Hoitohenkilökunta pääroolissa

Ensitreffit alttarilla- ja Naissotilaat-sarjoista tutun, nykyään fiktiota tekevän käsikirjoittaja Jemina Jokisalon mielestä kuluneen vuoden sankareita ovat ehdottomasti hoitajat, lääkärit ja muu terveydenhoitoalan henkilökunta. Heitä ei kuitenkaan ole nostettu Jokisalon tarinassa keskiöön.

– He ovat tehneet väsymättä töitä ja vaarantaneet oman terveytensä, jotta me kaikki muut olisimme turvassa, Jokisalo jatkaa.

Jemina Jokisalo on kirjoittanut useita tunnettuja reality-sarjoja. Nykyään hänen kynästään syntyy fiktiota. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Jokisalon lopetuksessa tarinan ytimessä ovatkin rokotteita ja pandemiaa epäilevät, jotka päätyvätkin tekemään ylimääräisen työvuoron hoitohenkilökunnan sijaan.

Vuosi 2020 on musta, musta komedia

Anna Brotkin on Aikuiset-sarjan luoja. Miten komediakäsikirjoittaja lopettaisi vuoden 2020? Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Aikuiset-sarjan sekä Putouksen käsikirjoittaja Anna Brotkin taas näkee vuoden 2020 komediana ja sen päähenkilöinä koko ihmiskunnan.

– Ajattelen, että vuosi 2020 on ehdottomasti todella, todella musta komedia, Brotkin lataa.

– Vuoden käänteet ovat olleet sen verran omituisia ja uskomattomia, että ehkä tämä kääntyy jonnekin sinne telenovelojen ja kreisikomedioiden osastolle.

Anna Brotkin sanoo kuitenkin olevansa romantikko ja kertoo rakastavansa onnellisia loppuja.

– Joten jos ajatellaan, että tämän komedian päähenkilö on ihmiskunta, niin sen pitää saada ensin onnellinen loppu.

Brotkin käsikirjoittamassa komediallisessa lopetuksessa vuodelle 2020 koronavirukseen löytyykin pikarokote, ja elämä saa hetkeksi palata ennalleen, mutta sitten tapahtuukin tragikoominen käänne...

Anna Brotkin ja Jemina Jokisalo kävivät Takaisin Pasilaan -podcastin _ _vieraina keskustelemassa podcastin juontajien Toivo Haimin ja Marjukka Mattilan kanssa siitä, miltä kulunut vuosi on näyttänyt käsikirjoittajan vinkkelistä katsottuna. Onko vuosi ollut hyvin vai huonosti käsikirjoitettu? Katsoisivatko käsikirjoittajat vuodesta 2020 tehdyn elokuvan?