1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Metsälän paloittelusurmassa nostettiin syytteet: kolmea syytetään murhasta ja yhtä avunannosta murhaan

Epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä henkirikokseen.

rikokset
Helsingin käräjäoikeus
Ensimmäinen asian käsittelypäivä on Helsingin käräjäoikeudessa 4. tammikuuta.Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin Metsälän paloittelusurmassa on nostettu syytteet kolmea henkilöä vastaan murhasta sekä yhtä henkilöä vastaan avunannosta murhaan. Epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä henkirikokseen.

Yhden osalta tehtiin syyttämättäjättämispäätös. Kaikki syytetyt ovat miehiä.

Syyttäjä ei tässä vaiheessa tiedota enempää. Haastehakemus ja esitutkintapöytäkirja tulevat julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Käräjäoikeus on varannut asian pääkäsittelylle neljä istuntopäivää. Ensimmäinen käräjäkäsittelypäivä Helsingin käräjäoikeudessa on 4. tammikuuta 2021.

Tapaus tuli Helsingin poliisin tietoon loppukesästä, 29. päivä heinäkuuta. Poliisi ilmoitti jo tuolloin tutkivansa sitä murhana. Epäilty rikos tapahtui Helsingin Metsälässä, MC Apache -nimisen kerhon käyttämissä vuokratiloissa. Poliisin mukaan henkirikoksen taustalla on pitkään jatkunut riita huumeista.

Epäilty henkirikos tuli ilmi, kun poliisi löysi muuhun rikosepäilyyn liittyvän paikanetsinnän yhteydessä 34-vuotiaan miehen ruumiin. Uhri yritettiin esitutkinnan mukaan tappaa jo viikkoa ennen varsinaista murhatekoa Helsingin Kalasatamassa ampumalla. Tuolla kertaa luoti ei kuitenkaan osunut mieheen.

Mies kutsuttiin 28. heinäkuuta epäillyn rikoksen tekopaikalle. Siellä uhria on poliisin mukaan tiettävästi pahoinpidelty usean henkilön voimin. Pahoinpitelyn epäillään olleen pitkäkestoista ja siinä on käytetty erilaisia astaloita ja työkaluja. Lopulta uhri menehtyi saamiinsa vammoihin.

Kaikki epäillyt eivät ole osallistuneet varsinaiseen tekoon, mutta he ovat katselleet ja kuunnelleet yrittämättä keskeyttää tekoa. Useampien henkilöiden epäillään yhdessä osallistuneen myös teon jälkien peittelyyn.

Murhasta epäiltiin neljää miestä ja yhtä naista. Epäiltyinä eri teoista oli yhteensä kolmetoista henkilöä. Epäillyn henkirikoksen aikaan paikalla olleita epäillään myös muista rikoksista, kuten törkeästä rikoksesta ilmoittamatta jättämisestä, rikoksentekijän suojelemisesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Poliisi takavarikoi tapauksen tutkinnassa muun muassa toimintakuntoisen konepistoolin ja erilaisia huumausaineita. Niiden osalta rikosnimikkeet ovat törkeä ampuma-aserikos sekä huumausainerikos.

Lue myös:

Viiden ihmisen epäillään murhanneen miehen moottoripyöräkerhon tiloissa – Helsingin Metsälän paloittelusurman poliisitutkinta valmistui

Tutkinnanjohtaja Metsälän murhasta: "Jäivät kiinni verekseltään" – poliisi teki etsinnän huumeiden vuoksi, mutta löysikin joukon hävittämässä ruumista

Metsälän paloittelusurmasta epäillään yhä 12 henkilöä – tutkijat: äärimmäisen harvinainen tapaus

Poliisi vahvistaa Ylelle: Poikkeuksellinen paloittelusurma tapahtui moottoripyöräkerhon tiloissa Helsingin Metsälässä

Lue seuraavaksi