Keiteleläinen tehdas tekee nelostielle 3,5 kilometrin mittaisen meluaidan kuusesta

Kattotuoleistaan tunnettu Sepa toimittaa meluaidan Jyväskylän ja Tikkakosken välisen moottoritien varteen.

Sepa Oy:n kehitysjohtaja Olli Hentunen ja hänen takanaan yhtiön kehittämä meluaita. Kuva: Sepa Oy

Keiteleläinen Sepa toimittaa kilometrien mittaisen puisen meluseinän Keski-Suomeen. Kolmen ja puolen kilometrin mittainen meluseinä rakennetaan nelostielle Jyväskylän ja Tikkakosken välisen moottoritien varteen. Materiaalina on kyllästämätön kuusi.

Meluseinän tekotapa on kattotuoleistaan tunnetun Sepan itsensä keksimä. Se on kehittänyt meluseinien rakentamiseen moduulit, jotka toimitetaan valmiina elementteinä ja asennetaan perustusten päälle. Moduulien ulkoverhous on kuusta ja sisärakenne havuvaneria. Puuosien välissä on ilmakennot, jotka tehostavat äänen eristystä.

Sepa kehitti moduulien rakentamiseen teollisen valmistusprosessin. Yhtiö myös rakensi ääneneristävyyden mittaamiseen testilaboratorion Keiteleen tehtaalleen. Mittaukset teki VTT.

Yhtiön mukaan sen meluvallimoduulien kysyntä on kasvanut nopeasti. Tarjouspyyntöjä on tullut myös Ruotsista. Pelkästään nelostien hankkeen arvo on kolme miljoonaa euroa ja 15 henkilötyövuotta. Hanke työllistää myös meluseinien asentajia ja muita yhteistyökumppaneita.

Suurin osa Suomen nykyisistä meluseinistä on betonirakenteisia. Vanhat puiset meluseinät on tehty kestopuusta.