Noin 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijan terveydenhuoltopalvelut uudistuvat ensi vuoden alussa.
Palvelut tuottaa jatkossa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS, kun aiemmin niitä ovat tuottaneet kunnat tai kuntayhtymät. Samalla YTHS:n asiakasmäärä yli kaksinkertaistuu, koska tähän asti YTHS:n palveluita ovat käyttäneet vain yliopisto-opiskelijat.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä uutta ammattikorkeakouluille räätälöityä palvelumallia on suunniteltu huolellisesti. Yliopistoista tuttu systeemi on vaatinut säätämistä.
– Ammattikorkeakoulut ovat hajautuneet maantieteellisesti huomattavasti paljon laajemmalle alueelle. Sitä myötä olemme kehittäneet esimerkiksi digitaalisia palveluitamme hyvin voimakkaasti. Eli lähtökohta olisi se, että opiskelijoiden lähin palvelupiste olisi siellä omassa kännykässä, sanoo laajentumisesta vastaava projektipäällikkö Tiina Andersén YTHS:ltä.
Uusi laki korkeakouluopiskelijan terveydenhuollosta tulee voimaan vuoden 2021 alussa. Palveluista tulee yhdenvertaisia kaikkialla Suomessa.
YTHS:n työntekijämäärä nousee muutoksen myötä melkein tuhanteen eli liki kaksinkertaistuu nykyisestä.
Terveydenhoitomaksu on mietityttänyt opiskelijoita
Esimerkiksi Lahdessa opiskeluterveydenhuolto siirtyy hyvinvointiyhtymältä ja kaupunginsairaalasta säätiön Niemenkadun uusiin tiloihin.

Uusien tilojen lisäksi opiskelijoita on puhuttanut terveydenhuoltomaksu. Valtio maksaa terveydenhuollon kuluista valtaosan, opiskelijat runsaat 20 prosenttia. Opiskelija maksaa Kelalle vuotuisen hoitomaksunsa. Ensi vuonna maksu on vähän yli 70 euroa.
– Maksu on herättänyt kyllä kysymyksiä tässä syksyn aikana, mitä se tarkoittaa ja mitä sillä saa ja mitä sillä ei saa, sanoo AMK-opiskelijoita hoitava terveydenhoitaja Nina Rautio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.
Rautio on hoitanut paljon opiskelijoiden mielen hyvinvointiin liittyviä ongelmia, kuten ahdistusta ja keskittymisvaikeuksia. Hän itse jatkaa työtään YTHS:n palveluksessa ensi vuoden alussa.
Uuden tuottajan palvelumalli perustuu vastuutiimeihin. Jokaiselle opiskelijalle nimetty tiimi vastaa terveydenhuollosta. Esimerkiksi matalan kynnyksen mielenterveystyöhön on lisätty resurssia.
Palveluiden käyttöä seurataan tarkasti
Ammattikorkeakoululaisten edunvalvoja Suomen opiskelijakuntien liitto, SAMOKry, pitää muutosta ja uutta lakia tervetulleena.
Liitto painottaa kannanotossaan (siirryt toiseen palveluun), että YTHS:n terveyspalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta tulee seurata tarkasti. Jos palvelut ruuhkautuvat, tilanteeseen tulee reagoida nopeasti osoittamalla YTHS:lle lisäresursseja.

Muutamissa paikoissa uusien toimitilojen remontit ovat viivästyneet suunnitellusta. Esimerkiksi Hämeenlinnassa YTHS:n muutto uusiin tiloihin tapahtuu näillä näkymin huhtikuun alkuun mennessä. Palvelut hoidetaan kuitenkin muun muassa kampuksella nykyisissä tiloissa.
Lue myös:
AMK-opiskelijoiden terveydenhuoltoon tulee iso muutos – vaatii aktiivisuutta opiskelijoilta