1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. al-Hol

Ulkoministeri Haavisto al-Hol-kotiutuksista: Sain tarkan tiedon asiasta perjantaina, leirille jääminen olisi ollut suurempi turvallisuusriski

Oppositio ihmettelee, miksi Suomeen tuodaan aikuisia, jotka ovat lähteneet vapaaehtoisesti terroristiseen toimintaan.

Ulkoministeri Haavisto kommentoi al-Holin lasten ja naisten kotiuttamista
Ulkoministeri Haavisto kommentoi al-Holin lasten ja naisten kotiuttamista

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on viimein kommentoinut suomalaisten kotiutuksia al-Holin leiriltä. Haaviston mukaan operaatio ei ollut helppo ja siksi se toteutettiin yhdessä Saksan kanssa.

– Haluan kiittää sekä ulkoministeriön virkamiehiä ja muita hallinnonaloja. Yhteistyö suojelupoliisin ja lastensuojeluviranomaisten kanssa toimi. Lämpimät kiitokset myös Saksan ulkoministeriölle, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan alueella valtaa käyttävät kurdiviranomaiset eivät päästä leireiltä pois ketä tahansa. Lapsia ei myöskään päästetä lähtemään ilman huoltajiaan.

Suomalaiset avustivat viikonloppuna al-Holin leiriltä Suomeen kaksi naista ja kuusi lasta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun ulkoministeriö on kotiuttanut Syyriasta myös äitejä. Tätä ennen ministeriö on avustanut al-Holin leiriltä kaksi orvoksi jäänyttä lasta. Muut Suomeen palanneet naiset ja lapset ovat palanneet leiriltä omin avuin.

Haavisto kertoo, että operaatiota oli valmisteltu pitkään. Hän myöntää tienneensä syksyn aikana, että neuvotteluja asiasta käydään.

Tarkka ajankohta palautuksista tuli Haaviston tietoon viime perjantaina.

– Olen sen tiedon välittömästi välittänyt hallituspuolueiden puheenjohtajille ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle.

Haavisto pitää leirille jäämistä turvallisuusriskinä

Ulkoministeri Pekka Haavistolta kysyttiin myös , millaisia oikeustoimia Syyriassa on tulossa.

– Koronapandemia on hidastanut suunnitelmia. Kurdihallinnolla on ollut omat suunnitelmansa, mutta Suomea on huolestuttanut myös kuolemanrangaistusten käyttö.

– Suomi ei voi niitä hyväksyä, Haavisto sanoo.

Haavisto painottaa, että operaatiossa pohdittiin ennen kaikkea lasten etua. Jos lasten etu on se, että äidit tuodaan mukana, näin on toimittu.

– He ovat kuitenkin Suomen kansalaisia. Lapsia äiteineen on tullut myös Turkin kautta ja reitit ovat olleet erittäin vaarallisia. Sekä lasten oleskelu leirilla että poistumisreitit on erittäin vaarallisia.

Oppositio, etunenässä perussuomalaiset, on arvostellut hallitusta siitä, että naisten tuominen Suomeen on turvallisuusriski.

Haaviston mielestä naisten ja lasten jääminen leirille olisi ollut suurempi turvallisuusriski kuin heidän tuomisensa Suomeen.

Kokoomuksen Zyskowicz moittii hallitusta

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ihmettelee hallituksen viestintälinjaa. Asiasta kertoivat viikonloppuna viranomaiset ja kameran eteen astui ulkoministeriön erityisedustaja.

– Hän väitti, että riippumatta hallituksen väristä ja tahdosta, tämä operaatio olisi toteutettu juuri tällaisena, koska siihen "muka Suomella oli oikeudellinen velvollisuus". Tämä on aivan lapsellinen väite!

– Jokainen voi päätellä, että jos vaikkapa hallitus ja presidentti yhdessä olisivat päättäneet kuten esimerkiksi Tanskan hallitus, että sieltä ei tuoda yhtään aikuista, niin kuvitteleeko joku, että siitä huolimatta ulkoministeriö olisi voinut tuoda sieltä aikuisia?

Zyskowiczin mukaan juridiikkaa on väännetty kummallisiin asentoihin. On väitetty, että velvollisuus auttaa lapsia johtuu perustuslain 22. pykälästä.

– Jokainen voi lukea sen pykälän. Siinä ei puhuta lapsista yhtään sanaa. Siinä lukee, että valtiovallan on turvattava perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Miksi tämä ei sitten koske aikuisia?

Zyskowicz ihmettelee myös vetoamista lasten oikeuksiin. Lasten oikeuksia koskevaa sopimusta lukevat myös muut Pohjoismaat. Silti ne eivät tuo Al-Holin leiriltä aikuisia.

– On oikein pelastaa lapset, mutta ei ole oikein pelastaa terroristiseen toimintaan omaehtoisesti lähteneitä aikuisia veronmaksajien rahoilla.

.

Sisäministeri Maria Ohisalo korosti viranomaisten vastuuta al-Holin leiriltä palaamista koskevissa päätöksissä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ohisalo: Suomi on edelleen maailman turvallisin maa

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoo ymmärtävänsä, että al-Holin leiriltä suomeen palaavat ihmiset herättävät turvallisuushuolia suomalaisissa. Hän korostaa kuitenkin, että turvallisuudesta huolehditaan vahvalla viranomaisyhteistyöllä.

– Viranomaisharkinnassa on tehty tämä päätös kotiuttaa nämä ihmiset nyt ja viranomaisilla on tässä jatkuva yhteistyö. Esiselvitystä tehdään keskusrikospoliisin toimesta ja sitten jos katsotaan, että esitutkinta täytyy aloittaa, niin se on sitten valtakunnansyyttäjänviraston asia, Ohisalo toteaa.

Ohisalo sanoo, että Suomi on edelleen maailman turvallisin maa ja siitä pidetään kiinni.

Sisäministeri Ohisalo ei suoraan vastaa kysymykseen siitä, aiotaanko loputkin suomalaisnaiset auttaa leiriltä pois.

– Hallituksen linjaushan on selvä. Se on vuosi sitten tehty ja siinä on päätetty, että lapsia täytyy auttaa. Eilen ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner on kertonut, mikä on se oikeusperusta ja viranomaistoiminnan lähtökohdat sille päätökselle, joka nyt on tehty. Hän on kokonaisarvioin pohjalta päätynyt siihen, että nyt näin täytyy toimia.

Ohisalo mainitsi huomanneensa myös kokoomuksen arvioineen puheenjohtaja Petteri Orpon suulla, että valittu toimintatapa oli oikea.

"Nyt tämä on vahvasti viranomaisten käsissä"

Ohisalo ei haluanut kertoa, tiesikö hallitus etukäteen viikonlopun operaatiosta. Hän viittasi useaan otteeseen ulkoministeriö erityisedustajan puheenvuoroon eilisessä tiedotustilaisuudessa, jossa tämä perusteli viranomaisten toimintaa.

– Poliittinen harkinta on tehty jo silloin vuosi sitten ja nyt tämä on vahvasti viranomaisten käsissä. Erityisedustaja Tannerin kommentti kaikkinensa oli aika tyhjentävä.

Ohisalo toteaa, että ettei ole poliitikon paikka myöskään ottaa kantaa siihen, mitä Suomeen palanneille äideille tai lapsille tulisi tehdä.

– Tämä on viranomaisten hoidossa tämä asia. Minä luotan suomalaisiin viranomaisiin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon puolella, että turvallisuuden puolella. Viranomaiset käyvät yksillökohtaisesti jokaisen osalta tilanteen läpi ja he sitten tekevät tästä päätökset.

Ohisalo sanoo, että lasten sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan on "aivan keskeistä" ja lapsilla on oikeus oppimiseen, hyvinvointiin, terveydenhuoltoon ja rauhallisiin kasvuolosuhteisiin.

juttua korjattu kello 19.15 : Jutussa sanottiin, että muut Pohjoismaat eivät tuo aikuisia Suomeen. Sana Suomeen poistettu.

Lue lisäksi:

Suomen viranomaiset hakivat kaksi al-Holin leirin naista ja kuusi lasta – UM kotiutti ensimmäistä kertaa äitejä

UM:n erityisedustaja: Tunnelma al-Holin leiriltä kotiutettujen lennolla väsynyt ja helpottunut – "Leirillä yhä olevia lapsia ei ole unohdettu", Yle seurasi tiedotustilaisuutta

Oppositio arvostelee al-Holin leirin äitien kotiuttamista – Halla-ahon mielestä tarkkaan harkittu ajoitus

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio arvioi al-Holin äitien palautusta: "Oikeusvaltiossa toimitaan juuri tällä tavalla"