1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Hajoaako Britannia, repeääkö sukupolvien kuilu? Katso grafiikat, jotka näyttävät saarivaltakunnan viisi ongelmaa brexitin jälkeen

Britannian EU-ero on unionille paha isku, mutta ankarin se on lähtöpäätöksen tehneelle maalle itselleen.

Brexit
kaksi naista ja juliste, jossa lukee englanniksi "itsenäisyys"
"Itsenäisyys", luki mielenosoittajien julisteessa Skotlannissa 1. helmikuuta 2020. Skotlannin parlamentin edustalla Edinburghissa osoitettiin mieltä päivä sen jälkeen, kun Britannia oli virallisesti eronnut EU:sta.Robert Perry / EPA

LONTOO/HELSINKI Britannia on jo eronnut Euroopan unionista, mutta brexitin siirtymäaika on pitänyt monet asiat päällisin puolin ennallaan.

Jo perjantaina tilanne on toinen. Siirtymäaika päättyy tämän vuoden lopussa, ja brexit muuttuu todeksi. EU:n kanssa tehdystä kauppasopimuksesta huolimatta ongelmat ovat mittavia.

Nämä viisi grafiikkaa näyttävät, millaisia ongelmia Britannialla on EU-eron jälkeen.

1. Edessä on kuoppia taloudessa

EU on Britannian tärkein kauppakumppani. Näin on todennäköisesti jatkossakin pelkästään maantieteen takia. Tällä hetkellä lähes puolet Britannian viennistä suuntautuu unionin alueelle.

Britannian valitsema brexit-linja tuo kauppaan EU:n kanssa lisää byrokratiaa. Se heikentää brittiyritysten kilpailukykyä.

Neuvottelipa Britannia jatkossa esimerkiksi Kiinan tai Yhdysvaltain kanssa millaisia sopimuksia tahansa, niistä saatava hyöty ei voi korvata menetettyä EU-kauppaa ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Heti EU-eron jälkeen kauppaa rasittaa myös pelko lisääntyneistä paperitöistä ja rajaruuhkista. Autonvalmistaja Nissan ilmoitti joulukuun alkupuolella keskeyttävänsä tuotantonsa Britanniassa, koska satamat olivat jo tuolloin ruuhkautuneet.

Tähän mennessä Britannia on tehnyt vapaakauppasopimukset Japanin ja Singaporen kanssa. Sopimusten ei arvioida tuovan (siirryt toiseen palveluun) Britannialle merkittäviä etuja EU-sopimuksiin verrattuna.

Lisäksi Britannia on sopinut (siirryt toiseen palveluun) EU-jäsenyyden aikaisten kaupan ehtojen jatkamisesta 58 maan kanssa.

Investoinnit Britanniaan voivat hiipua epävarmuuden ja lisääntyneen byrokratian vuoksi.

2. Kauhuskenaario: nyky-Britannia katoaa maailmankartalta

Kartta, joka näyttää teoreettisen tilanteen, jossa Skotlanti ja Pohjois-Irlanti olisivat irronneet Britanniasta.
Kartta kuvaa tilannetta, jossa Skotlanti ja Pohjois-Irlanti olisivat lähteneet omille teilleen. Seppo Suvela / Yle

Skotlannissa asukkaiden enemmistö kannattaa nyt (siirryt toiseen palveluun)maan itsenäistymistä Britanniasta, ennen kaikkea brexitin vuoksi.

Skotlantilaisten enemmistö ei halunnut erota EU:sta vuoden 2016 kansanäänestyksessä. Britannian hallituksen valitsema jyrkkä brexit-malli on lisännyt skottien tunnetta siitä, että Skotlannin tahto ei toteudu osana Britanniaa.

Samanlaisia ajatuksia voi pian olla muillakin kuin skoteilla.

Nykyisen pääministeri Boris Johnsonin luoma brexitin malli tuo uudenlaista sääntelyä tuotteiden liikkumiseen Pohjois-Irlannin ja muun Yhdistyneen kuningaskunnan välillä.

"Taloudellinen raja" Irlanninmerellä saattaa pidemmällä aikavälillä heikentää Pohjois-Irlannin ja Britannian liittoa ja kiihdyttää vaatimuksia Irlannin yhdistymisestä.

Näin myös Pohjois-Irlanti voisi jättää Britannian.

3. Uusien ystävien löytäminen on vaikeaa

EU:n jäsenenä Britannia oli unionin kolmanneksi suurin valtio ja osa yli 500 miljoonan asukkaan yhteisöä. Kun maa nyt on unionin päätöksenteon ulkopuolella uhkaa sen painoarvo pienentyä maailmanpolitiikassa.

Euroopan mittakaavassa suuri maa on pieni Yhdysvaltojen, Kiinan ja EU:n kaltaisten jättien rinnalla.

Samalla historian muovaama Britannian "erityissuhde" Yhdysvaltojen kanssa saattaa heikentyä. Tähän asti Britannia oli Yhdysvalloille myös reitti EU:n sydämeen – niin unionin päätöksenteon ymmärtämiseen kuin siihen vaikuttamiseen.

Tästä neuvonantajan roolista kilpailevat brexitin jälkeen unioniin jäävät valtiot. Samaan aikaan Britannian merkitys Yhdysvalloille vähenee.

Britannian hallituksen tavoitteena on uuden "globaalin Britannian" luominen, mutta konkretiaa on toistaiseksi nähty vain vähän.

4. Miten käy kansallisen turvallisuuden?

Terrori-iskuista pahoin kärsinyt Britannia lähtee myös Euroopan poliisivirastosta Europolista. Rikostiedustelutietojen jakamiseen nousee esteitä ja Britannialle tärkeiden kysymysten kuten maahan suuntautuvan ase- tai ihmiskaupan tutkinta voi jäädä jäsenvaltioiden asioiden jalkoihin.

Esimerkiksi eurooppalainen pidätysmääräys on ollut Britannialle tehokas tapa saada rikoksista epäiltyjä brittiläisen tuomioistuimen eteen EU-maista.

Britannia oli EU:n jäsenenä Ranskan ohella unionin tärkein sotilaallinen mahti. Brexit saattaa vaikeuttaa muun muassa Britannian puolustusteollisuuden toimintaa, jos tilaukset EU-maista hupenevat.

5. Nuoret vastaan vanhat – repeääkö sukupolvien kuilu?

Britit eivät saa enää vuodenvaihteesta alkaen muuttaa vapaasti EU:n alueelle. Opiskelu- ja työmahdollisuudet kaventuvat, mikä iskee etenkin nuoriin.

Nuorten ylivoimainen enemmistö äänesti unionissa pysymisen puolesta. Vuoden 2016 kansanäänestyksen jälkeen EU:n kannatus nuorten parissa on noussut entisestään. Joulukuun puolivälissä tehdyssä kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) vain 12 prosenttia alle 24-vuotiaista piti Britannian EU-eroa oikeana päätöksenä.

Myös vanhemmat ihmiset voivat kärsiä muuttomahdollisuuksien heikkenemisestä.

Moni britti joutuu hautaamaan haaveensa esimerkiksi eläkevuosien viettämisestä Ranskassa. EU-maihin vuodenvaihteen jälkeen muuttavilla on lähtökohtaisesti oikeus oleskella EU:n alueella vain kaksi kuukautta puolen vuoden ajanjaksolla. Pidempi oleskelu riippuu maakohtaisista säännöistä.

Samalla EU-kansalaisten muutto Britanniaan vaikeutuu. Se voi aiheuttaa jopa työvoimapulaa etenkin matalapalkkaisilla aloilla.

Mitä mieltä sinä olet Britannian ja EU:n tulevasta suhteesta? Voit keskustella aiheesta 28.12. kello 23 asti.

Lue myös:

"Britit eristyvät taas saarelleen", ranskalaisrouva arvioi – Rajaviranomaiset jännittävät, ymmärtävätkö yritykset brexitin vaikutukset

Eurooppa-kirje: "Hirviömäiset" rekkajonot sotkevat liikennettä Pohjois-Ranskassa – brexit aiheuttaa jo turvallisuusongelmia rajalla

Britanniassa varaudutaan ruoan ja vessapaperin hamstraukseen, kun lopullinen EU-ero lähestyy – varastointia suositellaan kaupoille muttei asiakkaille

Lue seuraavaksi