Hyppää sisältöön

Uusnatsien yhdistys meni konkurssiin: Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen kuuluvan ”Pohjoinen perinne” ry:n velat ylittivät varat

Selvitysmies haki konkurssia, koska mitään varoja ei luovutettu hänelle ja yhdistyksen velat olivat varoja suuremmat.

PVL marssi hakaristilippujen kanssa Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2018. Poliisi pysäytti marssin Hakaniemessä ja takavarikoi liput. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen rekisteröity yhdistys Pohjoinen perinne on asetettu konkurssiin. Asiasta teki päätöksen Pirkanmaan käräjäoikeus tänään.

Konkurssiin asettamista pyysi yhdistyksen selvitysmieheksi määrätty asianajaja joulukuun puolivälissä.

Korkein oikeus lakkautti syyskuussa rekisteröimättömän yhdistyksen nimeltä Pohjoismainen vastarintaliike ja siihen kuuluvan rekisteröidyn yhdistyksen Pohjoinen perinne.

Yhdistys toimi korkeimman oikeuden mukaan olennaisesti vastoin lakia, minkä vuoksi se oli lakkautettava. Sen tavoitteet olivat perustuslaissa ja rikoslaissa säädettyjen kansanvaltaisen yhteiskunnan perusteiden ja niiden tausta-arvojen vastaisia.

Kun käräjäoikeus aikanaan ensimmäisenä oikeusasteena saman päätöksen, se määräsi yhdistykselle selvitysmiehen huolehtimaan toiminnan lakkaamiseen liittyvistä selvitystoimenpiteistä.

Selvitysmiehenä toimiva asianajaja Kaarle Gummerus kertoi konkurssihakemuksessaan, että Pohjoinen Perinne ry:n velat ovat suuremmat kuin varat.

Koska yhdistys on lainvoimaisella tuomiolla määrätty lakkautettavaksi ja yhdistykselle on määrätty selvitysmies, käräjäoikeus katsoi sen olevan selvitystilassa. Käräjäoikeuden mukaan konkurssiin asettamisen edellytykset täyttyivät.

Käräjäoikeus määräsi konkurssipesälle pesänhoitajan ottamaan haltuunsa pesän omaisuuden ja tekemään muut lain vaatimat toimet.

Pesänselvittäjän mukaan hänelle ei missään vaiheessa luovutettu mitään omaisuutta tai varallisuutta, joten konkurssiin hakeutuminen oli ainoa vaihtoehto.

Lue lisää:

.
.