1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Joulumatkailijat hakevat arkipakoa Keski-Suomesta ja Etelä-Savosta – yrittäjät tasapainoilevat nopeasti muuttuvassa tilanteessa

Tänä vuonna osa matkailuyrityksistä on päättänyt pitää ovensa poikkeuksellisesti auki joulunakin.

matkailu
Jyväskylän Scandic station hotellin vastaanottotiski.
Jyväskylän keskustassa sijaitseva Scandic Station on auki joulunpyhinäkin ensimmäistä kertaa pariinkymmeneen vuoteen.Niko Mannonen / Yle

Hotellit ja majoitusyrittäjät valmistautuvat ottamaan vastaan jouluvieraita poikkeuksellisissa oloissa. Joulutunnelman lisäksi matkailijoille halutaan mahdollistaa puitteet turvalliseen joulunviettoon.

Etelä-Savon ja Keski-Suomen matkailuyrityksistä kerrotaan, että tänä vuonna liikkeellä ovat erityisesti kotimaassa matkailevat perheet ja pariskunnat.

– Joulua halutaan viettää rauhassa oman perheen tai ystäväporukan kesken. Erityisesti mökit ovat olleet kysyttyjä, mutta myös hotellihuoneet ovat kiinnostaneet, MikseiMikkelin matkailujohtaja Maisa Häkkinen kertoo.

Häkkisen mukaan ihmiset kaipaavat tänä jouluna erityisen paljon taukoa ja irtiottoa arjesta.

– Joulu on perinteisesti ollut hyvä sesonki alueen matkailuyrityksille. Poikkeuksellisena aikana vahvuutemme on runsas mökkien ja pienempien hotellikohteiden määrä, Häkkinen arvioi.

Myös Keski-Suomeen tullaan etsimään joululomalla hemmottelua, nautintoa ja pakoa arjesta.

– Ihmisiä kiinnostaa erikoinen majoitus, kuten iglut ja saunalliset hotellihuoneet. Halutaan olla omissa oloissa ja rentoutua sekä liikkua luonnossa, Visit Jyväskylän matkailujohtaja Susanne Rasmus kertoo.

Vaikka ihmisiä on liikkeellä, Rasmuksen mukaan tänä vuonna Keski-Suomessa ei tulla pääsemään aikaisempien vuosien tasolle joulumatkailijoiden määrässä. Varsinaiset tilastot ovat kuitenkin tiedossa vasta joulun jälkeen, sillä tilanne muuttuu päivä päivältä.

"Lomailupäätöksiä tehdään hyvin nopeasti"

Tänä vuonna osa yrityksistä on päättänyt pitää ovensa poikkeuksellisesti auki joulunakin.

Esimerkiksi Jyväskylän keskustassa sijaitseva Scandic Station on auki joulunpyhinäkin ensimmäistä kertaa pariinkymmeneen vuoteen.

Hotellia ja ravintolaa on koristeltu joulutunnelmaan vieraita varten.

– Meillä on ihan mukava varaustilanne. Toki tilaa on vielä uusillekin vieraille, hotellinjohtaja Birgitta Siitari kertoo.

Kaupunkihotellissa vietetään joulua yllättävän perinteisin menoin. Jouluruokaa on tarjolla ja sauna on lämpimänä koko ajan.

Vaikka joulunpyhät ovat vasta edessä, matkailuyrityksissä pohditaan jo uuttavuotta.

Susanne Rasmuksen mukaan kotimaiset matkailijat seuraavat koronatilanteen kehittymistä herkeämättä ja varaavat majoituksia nyt poikkeuksellisen lyhyellä varoitusajalla.

– Lomailupäätöksiä tehdään hyvin nopeasti. Yritykset uskovat, että välipäivinä tulee vielä viime hetken varauksia, Rasmus kertoo.

Yrityksetkin elävät siis ennakoimattomassa tilanteessa, jossa on hankala suunnitella työvuoroja ja aukioloaikoja.

– Jokainen yrittäjä joutuu tasapainottelemaan jatkuvasti, mikä on sopiva palvelutaso.

Keski-Suomen matkailijamäärä on vähentynyt tänä vuonna kokonaisuudessaan 30 prosenttia.

– Kansainväliset matkailijat puuttuvat, mutta monelle yrittäjälle kotimaiset matkailijat ovat olleet pelastus. Heinäkuu oli heidän osaltaan edellisvuoteen nähden ennätyksellinen – ja syksy taas hankalampi. Saa nähdä miten joulu menee. Yrittäjät ovat kuitenkin toiveikkaita, Rasmus kertoo.

Venäläisten uudenvuoden matkailijoiden puuttumisen voidaan jo kuitenkin tässä vaiheessa ennustaa jättävän kassoihin ison loven Etelä-Savossa.

– Tarkkaa euromäärää on vielä hankala ennakoida, mutta kotimaisten matkailijoiden määrällä sitä ei tulla paikkaamaan. Sesonki on kestänyt kahdesta kolmeen viikkoon ja venäläisten prosenttiosuus on ollut 70 prosenttia tai jopa enemmän kaikista matkailijoista, alueen matkailujohtaja Maisa Häkkinen toteaa.

Lue seuraavaksi