Hyppää sisältöön

Eläinlääkäri muistuttaa joulukodin riskeistä lemmikeille: “Ripuli-oksennusrallia ei varmaan kukaan halua joulunpyhille”

Suklaa on koiralle vaarallista, eikä joulunauhan päätä tule vetää kissan suusta väkisin pois, listaa eläinlääkäri kodin uhkia lemmikille.

Suklaa on koiralle vaarallista. Kuvan koira ei syönyt suklaata. Kuva: Laura Valta / Yle

Joulun aikaan yleisimpiä ongelmia koirille ovat niille sopimattomat syötävät. Kissat harvemmin ahmivat, mutta etenkin nauhamaiset koristeet voivat saada aikaan vakavia vaaratilanteita.

Jouluisista herkuista suklaa on yleisin koirille myrkyllinen ruoka. Jo pieni määrä tummaa suklaata voi tuottaa ruoansulatuskanavan ongelmia. Suuret määrät puolestaan voivat aiheuttaa vakavia tilanteita, kuten sydämen toiminnan muuttumista.

Eläinlääkäri Hanna Välitalo eläinlääkärikeskus Valppaasta muistuttaa myös ksylitolilla makeutetuista herkuista. Ksylitoli on vaarallista ja voi viedä koiralta jopa hengen.

Välitalon mukaan ylipäätään se on riski, että koiria hemmotellaan rasvaisilla herkuilla ja ihmisruoilla, mitkä poikkeavat siitä, mitä koira normaalisti saa.

Ylensyöminen ja ruokavalion muutoksen aiheuttamat vatsavaivat ovat koirilla jouluna yleisiä.

– Yleensä se menee ohi, mutta siinä voi tulla sitten se kamala ripuli-oksennusralli joulun pyhille, mitä ei kukaan varmasti halua, Välitalo sanoo.

Myös koiran nauttimat isot määrät luita voivat aiheuttaa ongelmia, kuten ummetusta, hammasvaivoja ja pahimmassa tapauksessa suolitukoksia. Myös kinkun verkko on hyvä pitää poissa koirien ulottuvilta.

Yksi koirille mahdollisesti vaarallinen jouluna yleinen herkku ovat viinirypäleet ja rusinat, joiden haitallisuutta ei usein ajatella. Niiden vaarallisuus tosin vaihtelee.

– Ei tiedetä, mikä on se koiralle myrkyllinen annos tai mikä sen aiheuttaa. Joillekin ihan pienikin määrä, muutama rusina, voi aiheuttaa munuaisten toiminnan ongelmia. Jotkut voivat popsia vaikka kuinka paljon eikä tule mitään, mutta ei kannata ottaa riskiä.

Joulunauha voi tukkia kissan suoliston

Kissat harvemmin ahmivat herkkuja tai ruokia, kuten koirat. Niitä houkuttelevat sen sijaan joulukuuset, koristeet, vilkkuvat valot sekä nauhat ja narut.

– Nauhamaiset vierasesineet ovat kissoille tosi tyypillisiä ja vakavia, jos ne joutuvat kissan suolistoon, Välitalo sanoo.

Jos kissan suusta pilkistää nauhaa ja näyttää siltä, että se on pitkä, siihen ei kannata koskea, vaan ottaa yhteys eläinlääkäriin.

– Jos joku lanka pikkuisen pilkistää suussa, voi varovasti kokeilla, onko se kiinni hampaassa tai kielessä, mutta jos se ei lähde kevyesti, ei kannata alkaa repiä, sillä sitten voi käydä huonosti.

Sama pätee myös siinä tilanteessa, että naru tai nauha näkyy peräpäästä. Kissalle riski on myös joulukuusi, joka voi houkutella hyppäämään ja pahimmillaan kaatua eläimen päälle.

Herkkujen sijaan hemmottele leikillä ja ulkoilulla

Moni haluaa jouluna hemmotella lemmikkiään samoin kuin itseään eli antamalla paljon herkkuja.

Välitalo ehdottaakin, että lemmikkejä hemmoteltaisiin jouluna antamalla niille aikaa. Ulkoilutettaisiin, leikittäisiin niiden kanssa, helliteltäisiin ja ylipäätään oltaisiin lemmikin kanssa. Kiireisessä arjessa siihen ei ole aina aikaa.

– Ylipaino tahtoo olla ongelma lemmikeilläkin. Sen ja myös mielen kannalta olisi terveellisempää, että niitä hemmoteltaisiin omalla seuralla ja tekemisellä.

Joulunaika on kiireistä eläinlääkäriasemilla, kun kaikista varoituksista ja huolellisuudesta huolimatta vahinkoja sattuu.

Välitalo kehottaakin laittamaan puhelimeen valmiiksi päivystävän eläinlääkärin numeron ja soittamaan aina tarkempia ohjeita varten.

– Sieltä voi aina kysyä, onko se koiran tai kissan syömä määrä myrkyllinen ja tarvitseeko tulla eläinlääkäriin.

Koiraa voi yrittää oksettaa myös kotona kolmeprosenttisella vetyperoksidilla, jota saa apteekista. Aine on hyvä hätävara lemmikin kotiapteekkiin, mutta annostus kannattaa tarkistaa eläinlääkäriltä.

Välitalo arvelee, että eläinlääkäripalveluiden ruuhkautumiseen jouluna vaikuttaa myös se, että lomalla lemmikkien kanssa ollaan enemmän ja niiden käytöstä voidaan tarkkailla.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.

Lue myös: