Hyppää sisältöön

Tiistai-iltana saapuva sadealue voi tuoda eteläänkin kevyen lumipeitteen vielä ennen joulua – sää kylmenee vasta aattoiltana

Jouluaatto on lumeton Hangosta Kokkolaan vedetyn linjan länsipuolella, ennustaa meteorologi.

Ennusteanimaatio 21.-24.12.
Ennusteanimaatio 21.-24.12.

Valkeaa joulua kaipaavan ei vielä kannata heittää pyyhettä kehään etelässäkään.

Ennen aattoa Suomen yli pyyhkäisee vielä kaksi sadealuetta, joista etenkin jälkimmäinen voi tuoda eteläisempäänkin Suomeen viitisen senttiä lunta.

– Ensimmäinen sadealue menee yli maanantaina, ja se tuo illalla lunta ja räntää maan itäosaan. Tiistai-iltana saapuu Länsi-Suomeen sadealue, joka on joulun kannalta mielenkiintoinen, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Tiistain sateet alkavat Länsi-Suomessa vetenä, mutta muuttuvat yön ja keskiviikkoaamun aikana rännäksi ja lumeksi lähes koko maassa. Ennen jouluaattoa Länsi-Lappiin voikin sataa vielä viidestä kymmeneen senttimetriä uutta lunta, maan keskivaiheille yli 5 senttiä ja eteläänkin parhaimmillaan viitisen senttiä.

Läntisessä Suomessa Hangosta Turkuun ja Vaasaan ulottuvalla alueella sateet tulevat Koskelan mukaan kuitenkin vetenä.

Ehtiikö lumi sulaa ennen aattoa?

Se, onko joulu etelämmässä valkoinen, riippuu lämpötilasta sadealueen jälkeen. Sadealue väistyy aatonaattona keskiviikkona päivällä ja lämpötila on etelässä plussan puolella.

– Riippuu lämpötilasta, ehtiikö keskiviikkona satanut lumi sulaa jouluksi. Jos on pari astetta plussaa, ei kaikki lumi varmaankaan ehdi sulaa.

Tässä vaiheessa Koskela ennustaa, että varmimmin jouluaatto on lumeton Hangosta Kokkolaan vedetyn linjan länsipuolella.

Aattoiltana sää kylmenee, ja joulupäivänä pakkasta onkin koko maassa.

– Joulupäivänä voi tulla hajanaisia lumisateita etelässäkin, mutta ennusteessa täytyy olla vielä varovainen. Myös Tapaninpäivänä ollaan pakkasella.

Lunta tavanomaista vähemmän koko Suomessa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen (siirryt toiseen palveluun)mukaan jouluna lunta on pohjoisessa tyypillisesti liki 40 senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessakin 5–10 senttiä.

Tilastolliseen valkeaan jouluun riittää, että lunta on aattoaamuna kahdeksalta tehtävässä mittauksessa vähintään yksi senttimetri.

Tyypillisesti vähälumisimpia seutuja joulun aikaan ovat Lounais-Suomi ja etelärannikko. Esimerkiksi saaristossa vietetään valkeaa joulua vain joka toinen vuosi, kun taas Lapissa joulu on oikeastaan aina valkoinen.

Esimerkiksi Sodankylässä ei koko mittaushistorian aikana ole ollut lumetonta joulua. Vähälumisin vuosi koettiin vuonna 1938, kun lunta oli vain kahden sentin kerros.

Vertailun vuoksi: Helsingin Kaisaniemessä lumettomia jouluaattoja on tilastoitu 37. Helsingissä lumetonta jouluaattoa vietetään keskimäärin joka kolmas vuosi. Sisämaassa puolestaan keskimäärin kaksi joulua kolmesta on valkeita.

Tänä jouluna lunta on tavallista vähemmän koko maassa. Paksuimmat lumipeitteet löytyvät Koskelan mukaan Kittilän Pokasta ja Puolangan Paljakalta, missä lunta on tällä hetkellä 30 ja 34 senttimetriä.

.
.