1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joulukinkku

Kinkkukauppa käy kuumana, myös muut lihatuotteet suosiossa – asiakas: "Kun ei mihinkään voi mennä, pysytään kotona ja syödään hyvin"

Lihatiedotuksen teettämän tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ostaa joulukinkun.

Anita Puputti aikoo nauttia kalkkunaa, mutta perheen miehille on varattu kinkkua. Kuva: Minna Rosvall / Yle

TURKU Joulukinkkujen kysyntä on tavallista kovempaa tänä jouluna ainakin lounaisessa Suomessa. Satakuntalaisesta Kivikylän kotipalvaamosta arvioidaan, että kinkkuja myydään jopa 30 prosenttia tavallista enemmän.

Lihatiedotuksen (siirryt toiseen palveluun) teettämän joulukinkun ostoaikomuksia selvittäneen tutkimuksen mukaan 75 prosenttia suomalaisista kotitalouksista ostaa joulukinkun. Erityisesti kotimainen kinkku on suosittua.

Palveluesimies Pasi Haanpää ja lihamestari Kalle Sipilä kertovat, että suosituin kinkku painaa noin 3-4 kiloa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kinkkutiskeillä alkoi kova kuhina alkuviikosta, kun tilattuja kinkkuja haettiin ja lihatarjontaa joulupöytään pohdittiin. Kivikylän kotipalvaamon palveluesimies Pasi Haanpää myi kinkkuja Turussa.

– Ehkä kinkkupöydät pienenevät, mutta niitä on paljon, paljon enemmän. Mikään ei korvaa perinteistä kinkkua, vaikka uusia tuotteita kuten viime vuosina yleistynyt savukalkkuna, on tullut mukaan joulupöytiin, kertoo Haanpää.

Kivikylän palvaamo on pystynyt palkkaamaan kovan kysynnän vuoksi yli 30 ylimääräistä jouluapulaista.

Kalkkunaleikettä ostamaan saapunut Anita Puputti kertoi, että heidän joulupöydässään on monia lihatuotteita. Kalkkunan lisäksi miehet pitävät kinkusta.

– Ruoka on tärkeää. Kun ei mihinkään voi mennä, pysytään kotona ja syödään hyvin.

Kalevi Pirttijärvi hankki karjalanpaistiin lihat ja lammasta. Pieni pala kinkkua kuuluu hänenkin joulupöytäänsä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Turkulaisen lihatalon pihalla jonotettiin ulkona

Turun Mestaripalvistakin vahvistetaan, että kinkkuja menee paljon. Kysynnän voi myös itse nähdä, kun katsoo yrityksen myymälän pihalle saapuvaa asiakasmäärää. Pian jono kiemurtelee pihalla.

Toimitusjohtaja Timo Koivisto kertoo, että asiakkaat opastetaan tietoisesti jonottamaan ulkona. Turussa on useita asteita lämmintä, joten kinkkua tarkenee jonottaa.

Toimitusjohtaja Timo Koivisto kertoo, että Mestaripalvissa panostetaan turvaväleihin. Jonottaminen onnistuu lippuautomaatin avulla. Vuoroaan voi odotaa autossaan tai ulkona. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Emme ota liikaa väkeä kerralla sisään liikkeeseen. Oman jonotusnumeronsa kuultuaan voi siirtyä sisälle, kertoo Koivisto.

Korona on tietenkin osasyy kinkkujen kovaan suosioon.

– Kun ollaan kotona eikä käydä syömässä isovanhemmilla, koko joulunajan ruokailu tapahtuu kotona. On kinkkua, ja muitakin jouluruokia kuluu enemmän kuin tavallisesti.

Toisaalta Koivisto uskoo, että kuluttajat haluavat tukea suomalaista lihantuotantoa ja valitsevat siksi lähellä tuotettua lihaa.

Tampereelta joulun viettoon saapunut Petri Vainio oli liikkeellä veljensä Jukka Vainion kanssa. Joulupöytään hankittiin muun muassa kinkku ja vasikanhyytelöä. Isovanhempien kanssa vältetään lähikontaktia ja käsihygienia on tärkeää, lupasi kaksikko. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Suosituimmat kinkut saattavat loppua

Sekä Kivikylän kotipalvaamosta että Turun Mestarinpalvista myönnetään, että lähellä joulua jotkut tuotteet saattavat loppua kesken.

– Valmistamme ylimääräisiä kaiken kokoisista kinkuista, mutta aina kohti aattoa mentäessä tietyt painoluokat vähenevät. Jotkut voivat jopa loppua kesken. Joku korvaava kinkku kuitenkin löytyy lähes aina tilalle, kertoo Timo Koivisto Mestaripalvista.

– Kaikille riittää kinkkua, mutta tietyt koot saattavat loppua, myöntää Pasi Haanpää Kivikylän kotipalvaamosta.

Luonnonvarakeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2019 lihan kokonaiskulutus oli lähes 80 kiloa henkilöä kohti, kun mukaan on laskettu myös riista ja syötävät elimet. Kokonaiskulutus laski edellisestä vuodesta noin 1,8 prosenttia eli 1,5 kiloa henkeä kohti.

Lihan kulutus koronavuonna 2020 on vielä arvoitus. Tilastot valmistuvat todennäköisesti kesällä 2021.

Monen kokoisia kinkkuja on varattu kauppojen tiskeihin. Lihantuottajat osasivat ennakoida, että kinkulla on kysyntää. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Lue lisää:

Suomalaisten joulubudjetti keskimäärin 470 euroa – näin korona vaikuttaa joulusuunnitelmiin

Ruokakauppojen vilinä kiihtyy joulun lähestyessä – kaupat torjuvat ruuhkia pitkillä aukioloajoilla, ruuan verkkokauppa käy koronajouluna kuumana