1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Perussuomalaiset ja kokoomus eivät näe tällä hetkellä tarvetta valmiuslain käyttöönotolle: "Ei merkkejä siitä, että käyttöönottoa suunniteltaisiin", sanoo Halla-aho

Hallitus kävi maanantaina oppositiopuolueiden kanssa koronatilannetta läpi.

koronavirus
Kuvassa Ylen tiloissa on Jussi Halla-aho, joka osallistui Ylen A-studioon 8. kesäkuuta 2020. Etualalla Li Andersson.
Jussi Halla-ahon (ps.) mukaan valmiuslain käyttöönottoa ei tällä hetkellä suunnitella.Silja Viitala / Yle

Hallitus keskusteli maanantaina oppositiopuolueiden johdon kanssa koronaepidemian ja sairaanhoidon tilanteesta.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan kokouksessa kuultiin asiantuntijoita, jotka kertoivat viimeisimmät tiedot Suomen ja maailman epidemiatilanteesta ja koronarokotteesta. Lisäksi käsiteltiin Ison-Britannian tilannetta, jossa on löydetty uudenlainen, ärhäkkä koronaviruksen muoto.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvaili keskustelua tärkeäksi ja hyvähenkiseksi.

– Meillä on yhteinen vihollinen, korona, ja kokoomus on valmis kaikkiin tarvittaviin toimiin tilanteen niin vaatiessa, myös istuntotauon aikana. Olemme valmiita kaikkiin niihin päätöksiin, joita tarvitaan suomalaisten terveyden puolesta.

Orpo korosti sen tärkeyttä, että myös oppositio oli kutsuttu mukaan keskusteluun.

– Jos yhtenä työvälineenä on valmiuslain käyttöönotto, niin siihen tarvitaan koko eduskuntaa.

Orpo on kuitenkin sitä mieltä, että valmiuslakia ei tässä tilanteessa tule ottaa käyttöön.

– Valmiuslaki on ikään kuin viimeinen keino. Valmiutta siihen nostettiin tänään, että sitä voidaan tarvita ja nopeastikin, mutta se vaatii todella tarkan harkinnan ja perusteet. Mutta jos tilanne on niin vakava, viranomaiset sitä suosittavat ja hallitus hyvin sen perustelee, niin varmasti olemme siinä tilanteessa valmiita sitä tukemaan.

Tapaaminen alkoi iltapäivällä kello 16 ja kesti reilut kaksi tuntia. Ministerien ja puoluejohtajien lisäksi paikalla oli eduskuntaryhmien johtoa ja eduskunnan puhemiehistö.

"Ei merkkejä, että valmiuslain käyttöönottoa suunniteltaisiin"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli Jussi Halla-ahon mukaan kiinnostunut kuulemaan, minkälainen valmius eduskuntapuolueilla ja -ryhmillä on kokoontua tarvittaessa myös tänään alkavan istuntotauon aikana, jos koronatilanne pahenee huomattavasti.

– Eduskuntapuolueilla ja -ryhmillä vaikutti olevan aika hyvä yhteisymmärrys siitä, että vaikka esimerkiksi valmiuslain pykälien käyttöönoton pitää olla korkean kynnyksen takana, niin kaikki suhtautuvat tähän tilanteeseen rakentavasti ja ovat valmiita tarvittaessa tulemaan paikalle, jotta tarvittavat päätökset saadaan tehtyä, Halla-aho kommentoi.

Hän sanoo, että perussuomalaiset toivovat ettei valmiuslain pykäliä tarvitse ottaa käyttöön.

– Siitä vallitsee yksimielisyys, että se on viimesijainen keino. Ymmärtääkseni tällä hetkellä ei ole mitään merkkejä siitä, että valmiuslain käyttöönottoa suunniteltaisiin tai että sen käyttöönoton välttämättömyyttä pidettäisiin erityisen todennäköisenä.

Kiuru: Rokotukset voidaan aloittaa mahdollisesti 27.12.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo, että kaikki eduskuntaryhmät tulevat olemaan käytetävissä jos tilanne sitä vaatii.

Hänen mukaansa pitkään ei voida jatkaa sosiaali- ja terveydenhuollon kantokykyyn nyt kohdistuvalla kuormituksella. Kiuru sanoo, että Isosta-Britanniasta mahdollisesti Suomeenkin jo levinnyt koronamutaatio tuo mukanaan lisähaasteen.

– Tällä hetkellä tilanne on hallinnassa, mutta minä hetkenä tahansa se voi muuttua. Tänään eduskuntaryhmät hyvin laajasti tukivat sitä, että kaikissa olosuhteissa eduskunta on tukena, jotta voimme varmistaa maamme sosiaali- ja terveyhdenhuollon kantokyvyn, Kiuru sanoo.

Kokoukseen osallistujat saivat lisätietoa myös koronarokotteesta.

– Saimme tänään valmiiksi asetuksen, jolla Suomessa on mahdollista ottaa myyntiluvan saanut rokote käyttöön. Odotamme tietenkin Euroopan viranomaisten muita päätöksiä, mutta valtioneuvoston osalta huomenna viemme rokotetta koskevan asetuksen läpi. Suomi varautuu siihen, että saamme aloittaa rokotukset heti 27. joulukuuta.

Lue seuraavaksi:

Varalta koronatestiin ennen joulua? Miten juhlia turvallinen uusivuosi? Asiantuntijat vastaavat yleisiin kysymyksiin tulevista juhlapäivistä

Euroopan komissio antoi myyntiluvan ensimmäiselle koronarokotteelle – valtioneuvosto vuorossa huomenna

Boris Johnson tiedotustilaisuudessa: Britannian rajat saatava auki nopeasti, ymmärrän muiden maiden huolen uuden virusmuunnoksen takia

Lue seuraavaksi