1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Boris Johnson tiedotustilaisuudessa: Britannian rajat saatava auki nopeasti, ymmärrän muiden maiden huolen uuden virusmuunnoksen takia

Britannian pääministeri pitää tiedotustilaisuuden hallituksen hätäkokouksen jälkeen.

Pääministeri Johnson tiedottaa hallituksen hätäkokouksesta
Pääministeri Johnson tiedottaa hallituksen hätäkokouksesta

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo haluavansa ratkaista maansa rajojen sulkemisen nopeasti. Johnsonin mukaan Britannia on varautunut juuri tämän kaltaiseen tilanteeseen.

Hänen mukaansa suurin osa ruoka- ja lääketoimituksesta kulkee normaalisti, vaikka suuri osa Euroopan maista, Suomi mukaan lukien, on sulkenut rajansa Britanniassa havaitun ja aiempaa nopeammin leviävän koronavirusmuunnoksen takia.

– Nämä viivästykset ovat vain hyvin pieni prosentti Britanniaan tulevista elintarvikkeista. Lisäksi brittiläiset supermarketit ovat kertoneet, että varastot ovat vahvoja ja toimitusketjut kestävällä pohjalla. Joten kaikki voivat jatkaa ostoksiaan entiseen tapaan, Johnson sanoi.

Britannian rahdille keskeinen kauttakulkumaa Ranska on sulkenut maiden välisen rajan myös rekkaliikenteeltä.

Johnson kertoi tiedotustilaisuudessa keskustelleensa rajojen avaamisesta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa aiemmin päivällä. Johnsonin mukaan Macronin mielestä olisi hyvä saada asia ratkaistua muutaman tunnin kuluessa.

Johnson sanoi ymmärtävänsä muiden maiden huolen uuden virusmuunnoksen takia. Hänen mukaansa on kuitenkin epätodennäköistä, että yksittäiset rekkakuskit levittäisivät virusta.

Hallitus on julistanut myös Lontooseen ja Kaakkois-Englantiin ennenäkemättömän kovat rajoitukset virusmuunnoksen takia.

Lue myös:

HUSin Asko Järvinen: Briteistä löydetty uusi, ärhäkkä virustyyppi saattaa levitä jo Suomessakin

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä