Hyppää sisältöön
Kuusen haku reissuKuusen haku reissuIsä ja poika kantavat juuri kaadettua joulukuusta.Kuusen haku reissuKolme lasta nauttii glögiä metsässä. Savustusmökki ja hirsiaitta. Hirsisaunan lauteet.Surperheen jouluTyttö ja poika syövät leivonnaisia ja juovat mehua.           Ikkunasta näkyy potkukelkka.Äiti lukee lapsille jouluaiheista kirjaa.Isoveli ja pikkusisko katsovat pojan puhelinta.Kitaran soittoaJoulukirjaSoittohetki kotona

Tällainen on joulu vanhoillislestadiolaisessa perheessä

Näin yhdeksänhenkinen Koukkarien perhe valmistautuu aattoon.

Vanhoillislestadiolaisissa perheissä uskonto on iso osa joulua. Moni asia on kuitenkin samoin kuin muissakin suomalaisissa perheissä. Joulupukki on joulun odotetuin vieras.

Kuusen haku metsästä on oululaisessa Koukkarin perheessä tärkeä osa joulua. Se kuuluu samaan listaan kuin joulupuuro, joulusauna, jouluateria, jouluevankeliumi ja perinteiset joululaulut.

Tänä vuonna kuusta olivat isän Ville Koukkarin kanssa hakemassa Aleksi, 10, Eemil, 6, ja Fanni, 4.

Kun kuusen hakee itse, siitä tulee lapsille elinikäinen muisto. Perheessä on aina käynyt kova kisa siitä, kuka saa päättää mikä kuusi kaadetaan.

Ville Koukkari

Myös kuusen kantaminen metsästä on haluttu tehtävä. Tänä vuonna kuusta kantaa isän kanssa Aleksi.

Lapsille on kuusenhakumatkaa varten varattu glögiä ja piparkakkuja. Aleksi on isoin metsäretkellä mukana olevista lapsista ja hoitaa myös tarjoilun pienimmille.

Aleksin mielestä kuusenhaku on kivaa ja itse haettu kuusi on kotona hienon näköinen. Siitä riittää myös enemmän puhumista jouluvieraiden kanssa.

Kun kuusi on haettu, vuorossa on jouluruokien valmistaminen. Niiden kannalta tärkeä saaristolaismallinen savustusuuni eli tuttavallisemmin savupönttö sijaitsee pihalla isän rakentaman aitan vieressä.

Jouluruokien laittamisen työnjako on Koukkareilla selvä. Vanhin tyttäristä Anna, 17, ja äiti leipovat. Isä vastaa lihojen ja kalojen valmistuksesta.

Perheen joulu alkaa varsinaisesti Turusta radioitavasta joulurauhanjulistuksesta aattona kello 12. Sen jälkeen lähdetään joulusaunaan, missä saunatontuilla on tapana kurkkia ikkunoista.

Jykevästä hirrestä tehdyn saunan löylyjen jälkeen siirrytään jätkänkynttiläkujaa pitkin takaisin sisätiloihin ja joulu jatkuu pirtissä.

Ville Koukkarin isoisä oli maalaisliiton kansanedustaja, Taivalkosken kirkkoherra ja vanhoillislestadiolaisuutta edustavan sanomalehti Päivämiehen ensimmäinen päätoimittaja Antti Koukkari.

Perheen perinteet näkyvät Koukkarien joulussa tänäkin päivänä. Villen lapsuudenkodista tulee perinne lukea Luukkaan jouluevankeliumi ennen jouluateriaa. Evankeliumin ja jouluaterian välissä on Enkeli taivaan -laulu.

Samassa pihapiirissä asuvat Villen vanhemmat Tarja ja Lasse Koukkari, jotka osallistuvat myös jouluaterialle. Varsinkin pienimmille lapsenlapsille Fannille ja Eemilille jouluherkut maistuvat.

Jokohan se joulupukki kohta tulee? Fanni on toivonut pinkkiä rattikelkkaa, Eemil säkillistä mandariineja ja Aleksi metsästysliiviä. Metsästyskortti hänellä jo on.

Mari-äiti haluaa viedä uskonnollista perinnettä eteenpäin kertomalla kristittyjen joulun varsinaisesta sanomasta eli Jeesus-lapsen syntymästä.

Äiti kertoo sohvalla perheen pienimmille Marian ja Josefin Betlehemin matkasta.

Fannin ja Matiaksen, 15, yhteinen hetki sohvalla Matiaksen puhelimella. Televisiota ei lestadiolaisperheessä ole, mutta Ylen joulukalenteri ja muut suosikkiohjelmat löytyvät myös tietokoneella, tabletilla ja puhelimella.

Joulun radio-ohjelmista perheelle ovat erityisen tärkeitä tiernapoikaesitykset ja perinteinen konserttimusiikin puhelintoivekonsertti.

Perheen muusikot isä-Ville ja Kuopiossa opiskeleva Anna ottavat jossakin vaiheessa kitarat esiin ja siloin kuullaan joululauluja.

Soittolistalla on perinteisiä ja hengellisiä lauluja.

Piano on myös käytössä jouluaattona. Koukkarin perheessä on seitsemän lasta. Osa on jo täysi-ikäisiä, ja osa muuttanut pois kotoa. Aattona kaikki ovat kuitenkin paikalla.

Vanhoillislestadiolaisuudessa on vallalla olleen käsityksen mukaan lapsia saanut tulla niin paljon kuin Jumala suo. Niinpä yhdeksänhenkinen Koukkarin perhe ei ole erityisen suuri lestadiolaisperhe.

Joulurauhaa kotosalla Oulun Haukiputaalla jatkuu Tapaninpäivään saakka. Sitten on tarkoitus lähteä mökille.

Tekijät

Timo Sipola, Janne Körkkö, Timo Sipola