Hyppää sisältöön

"Enolle" 13 vuoden vankeustuomio Helsingin käräjäoikeudessa: syyksi luettiin 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos

Uhreja tapauksessa on yhteensä 17. Nuorin uhri oli alakouluikäinen, vain 7–8-vuotias.

"Eno" Helsingin käräjäoikeudessa 25. marraskuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut "Enona" tunnetun miehen 13 vuoden pituiseen vankeusrangaistukseen. Rikokset kohdistuivat 17 asianomistajaan, jotka olivat tekoaikana olleet pääasiassa alaikäisiä lapsia ja nuoria.

Tuomitun Mohamed El Fatimin syyksi luettiin yhteensä 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos. Kolme syytekohtaa liittyen kahteen asianomistajaan hylättiin ja syyttäjä peruutti käsittelyn aikana yhden syytekohdan.

Kaikki teot oli tehty tuomitun asunnossa ja tekoaika oli jatkunut 10 vuotta vuodesta 2006 vuoteen 2016. Käräjäoikeus katsoi miehen mielentilatutkimuksen perusteella, että hän oli ollut tekoaikana syyntakeinen.

El Fatimin syyksiluetut teot ovat kaksi törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, törkeä raiskaus, neljä raiskausta, kaksi raiskauksen yritystä, neljä pakottamista seksuaaliseen tekoon, seitsemän lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely, huumausainerikos, neljä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitorikosta ja yksi niiden levittämisrikos.

Käräjäoikeus katsoi toisen vastaajan syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja yhdessä El Fatimin kanssa törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Kaksi syytekohtaa hylättiin. Hänen mielentilaansa koskevassa lausunnossa todettiin, että hän oli ollut tekoaikana syyntakeeton. Tästä syystä käräjäoikeus ei tuominnut miestä rangaistukseen.

Lisäksi vastaajat tuomittiin maksamaan asianomistajille vahingonkorvausta kivusta ja särystä, tilapäisestä psyykkisestä haitasta ja kärsimyksestä.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa Helsingin Laajasalossa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikosvyyhdistä, jossa oli syytettynä "Enona" tunnettu mies useista törkeistä lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Kuusikymppinen El Fatim sekä toinen, nuorempi syytetty määrättiin vuoden alussa mielentilatutkimukseen.

Vakavin teko jatkui kaksi vuotta

Oikeuden mukaan vakavin teko oli noin kaksi vuotta jatkunut säännöllinen hyväksikäyttösuhde tekoaikana 15–16-vuotiaan tytön kanssa. Tekoon sisältyi muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus ja pahoinpitely sekä päihteiden väärinkäyttämistä.

Muista teoista 18 kohdistui 14–18-vuotiaisiin nuoriin, jotka olivat viettäneet eri syistä aikaa El Fatimin asunnossa. Asunnossa oli käytetty alkoholia ja vahvasti päihdyttäviä lääkkeitä, minkä seurauksena asianomistajat olivat olleet vahvasti päihtyneitä tai tiedottomassa tilassa.

Seksuaalinen hyväksikäyttö oli tehty käyttämällä hyväksi asianomistajien avutonta tilaa. Seksuaaliset teot vaihtelivat raiskauksesta ja sen yrityksestä muunlaisiin seksuaalisiin tekoihin. Osa teoista oli videoitu.

Seitsemässä teossa asianomistajina olivat 6–13-vuotiaat lapset, joihin kohdistuneet seksuaaliset teot olivat oikeuden mukaan laadultaan vähemmän vakavia kuin teini-ikäisiin kohdistuneet. Kysymys on ollut pääasiassa itsensä paljastamisesta lapsille, itsetyydyttämisestä lasten nähden ja pornografisen aineiston näyttämisestä lapsille. Joihinkin tekoihin on sisältynyt myös koskettelua.

Koko juttu on ollut todella laaja. Tammikuun lopussa syytekohtia oli yhteensä 32 ja välituomio oli yli 200-sivuinen.

Miehiä syytettiin muun muassa lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, raiskauksen yrityksistä tai vaihtoehtoisesti pakottamisesta seksuaalisiin tekoihin sekä törkeistä huumausainerikoksista.

"Enon" rikoskumppaniin kohdistui vähemmän syytteitä ja hänellä oli myös asianomistajia vähemmän.

Syyttäjä pitää tuomiota aiheellisena ja oikeinmitoitettuna

Syyttäjän mukaan kyse oli hyvin poikkeuksellisesta ja pitkäaikaisesta tekokokonaisuudesta, joka sisälsi paljon vakavia ja erittäin vakavia lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Poikkeuksellista on syyttäjän mukaan myös tekojen pitkäkestoisuus.

– Tuomio on linjassa sen kanssa, mitä olin vaatinut. 13 vuotta oli suurin vaadittu rangaistus, mitä voitiin vaatia ja se tässä tapauksessa tuomittiin, sanoo Etelä-Suomen syyttäjälaitoksen aluesyyttäjä Jutta Juntunen.

Juntunen pitää tärkeänä, että lapsille muistettaisiin siitä, ettei syy ole heissä. Tapahtunut ei ole koskaan uhrien vika.

– Olisi tärkeää, jos lapset näkevät, kokevat tai kuulevat jotain sellaista, mikä mietityttää heitä, että kertoisivat siitä mahdollisimman pian turvalliselle aikuiselle tai viranomaiselle, ja sitä lähdettäisiin viemään nopeasti eteenpäin, Juntunen sanoo.

Tuomitulla on seitsemän päivää aikaa ilmaista tyytymättömyytensä koko tuomioon tai osaan tuomiosta. Sen jälkeen hänellä on 30 päivää aikaa jättää mahdollinen valitus hovioikeuteen.

Tuomio tulee lainvoimaiseksi, mikäli tuomittu ei ilmaise tyytymättömyyttään viikon sisällä.

Lue myös: