1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

Puolustusvoimien laillisuusvalvonta Lemmenjoen kohuharjoituksista valmistui: "Aikaisempi toimintatapa ei voi jatkua"

Puolustusvoimien mukaan Lemmenjoen harjoituksissa on sekoitettu kertausharjoitus, vapaaehtoinen harjoitus ja sidosryhmätilaisuus tavalla, jota ei voida pitää asianmukaisena.

puolustusvoimat
Ilmavoimien Lapinmaja Inarin Lemmenjoella.
Ilmavoimien Lapinmaja Inarin Lemmenjoella kuvattuna heinäkuussa 2019. Säätiöomisteisella Lemmenjoen Lapinmajalla järjestettiin syksyllä 2017 kolme Ilmavoimien harjoitusta.Otto Ponto / Lehtikuva

Puolustusvoimat on saanut valmiiksi oman laillisuusvalvontansa liittyen kolmen vuoden takaisiin tapahtumiin Ilmavoimien vapaaehtoisissa harjoituksissa Lemmenjoella.

Puolustusvoimien mukaan Lemmenjoen Lapinmajalla pidetyissä harjoituksissa on sekoitettu kertausharjoitus, vapaaehtoinen harjoitus ja sidosryhmätilaisuus tavalla, jota ei voida pitää asianmukaisena. Aikaisempi toimintatapa ei voi jatkua, Puolustusvoimat toteaa tiedotteessa.

Myöskään harjoituksia varten tehdyille alkoholi- tai muille hankinnoille ei ole laillisuusvalvonnan mukaan esitetty riittäviä perusteita.

Laillisuusselvitys liittyy kolmeen Lemmenjoella syksyllä 2017 järjestettyyn Ilmavoimien harjoitukseen.

Kyse on muun muassa Karjalan lennoston vapaaehtoisesta harjoituksesta, joka toi sakkotuomiot Karjalan lennoston entiselle komentajalle sekä Ilmavoimien entiselle komentajalle. Lisäksi tarkastelussa olivat Ilmasotakoulun yhteistoimintaharjoitus sekä Ilmavoimien valmiusrakentamisen harjoitus.

Tarkastelussa muun muassa alkoholinkäyttö ja hankinnat

Puolustusvoimien laillisuusselvityksen mukaan alkoholin hankkiminen, hallussapito, tarjoaminen, vastaanottaminen lahjoituksina ja nauttiminen Puolustusvoimien harjoituksissa on pääsääntöisesti kielletty.

Lemmenjoella järjestettyihin harjoituksiin hankittiin sadoilla euroilla alkoholia Puolustusvoimien rahoilla, esimerkiksi Ilmasotakoulun harjoitukseen 800 eurolla.

Laillisuusselvitys tarkasteli myös harjoituksia varten tehtyjä hankintoja. Ilmasotakoulun harjoitukseen oli hankittu esimerkiksi 120 euron diskopallo, valoketjuja, kohdelamppu sekä 900 euron edestä Lapinmajan historiikkeja muistolahjoiksi.

Laillisuusselvityksen mukaan Ilmavoimat ei esittänyt riittäviä perusteluita hankinnoille. Riittäviä perusteluita ei esitetty myöskään sille, että juuri Lemmenjoki oli valittu harjoituspaikaksi. Selvityksen mukaan myös muita vaihtoehtoja olisi pitänyt harkita.

Korjaaviin toimenpiteisiin on jo ryhdytty

Ilmavoimien esikunta antoi oman selvityksensä tapahtumista Puolustusvoimien pääesikunnalle maaliskuussa 2019. Pääesikunnan tiedotteessa todetaan, että Ilmavoimat on jo ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin monen laillisuusselvityksessä mainitun asian osalta.

Ilmavoimien esikunta on myös aloittanut ohjeistuksen tarkastelun ja tarkentamisen.

Pääesikunnan mukaan valvonnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, että asevelvollisuuslain mukaiset harjoitukset, vapaaehtoiset harjoitukset ja sidosryhmä- ja edustustilaisuudet erotetaan toisistaan selkeästi ja niitä koskevia normeja noudatetaan.

Lue myös:

Korkein oikeus piti ennallaan Ilmavoimien entisen komentajan sakkorangaistuksen Lemmenjoki-jutussa

Lemmenjoen kohuharjoituksen sekava jälkipyykki: Ilmavoimien ex-komentaja odotti ohjeita – pääesikunnassa ei tietoa rikosepäilyistä

Lue seuraavaksi