1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Evo, Hämeenlinna

Kansanedustaja Hilkka Kempiltä kirjallinen kysymys Evon kansallispuistohankkeesta

Kempin mukaan on tärkeää, että esimerkiksi laadukas metsätalous ja sen koulutustoiminta, metsästys, matkailu ja alueen leirikäyttö turvataan Evolla jatkossakin.

Evo, Hämeenlinna
Majavien kotilammi Lammin Evolla
Lapissa sijaitsevan Sallatunturin ja Hämeenlinnan Lammilla sijaitsevan Evon kansallispuistohankkeet saivat tänä vuonna ympäristöministeriössä vihreää valoa.Timo Leponiemi / Yle

Hämäläiskansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen Hämeenlinnan Lammin Evon kansallispuistohankkeen suunnittelusta.

Kirjallisessa kysymyksessä Kemppi kysyy ympäristöministeri Krista Mikkoselta (vihr.), millä tavoin paikalliset toimijat huomioidaan Evon kansallispuistoa suunniteltaessa.

– Alueen muuttuminen retkeilyalueesta kansallispuistoksi tulee vaikuttamaan alueen käyttömahdollisuuksiin, ja on sitä myöten herättänyt paljon kysymyksiä esimerkiksi kannanhoidollisen metsästyksen, metsähoidon, koulutuksen tai maankäytön osalta, kertoo Kemppi tiedotteessaan.

Mitä kansallispuistostatus muuttaa nykyisestä

Kempin mukaan on tärkeää, että esimerkiksi laadukas metsätalous ja sen koulutustoiminta, metsästys, matkailu ja alueen leirikäyttö turvataan Evolla jatkossakin. Kemppi toteaa, että tällä hetkellä nämä mahtuvat Evolla samaan kuvaan luonnon monimuotoisuuden kehittämisen kanssa retkeilyaluestatuksen alle.

– On tärkeä saada vastaus siihen, mikä kansallispuistostatuksen myötä tulee mahdollisesti muuttumaan ja onko ministeriöllä tahtotila kieltää alueella esimerkiksi kannanhoidollinen hirvenmetsästys, luontomatkailuyrittäjien toiminta ja metsätalouskoulutus.

– Olen kiinnostunut myös siitä, mitä sellaista kansallispuisto tarjoaa luonnon monimuotoisuuden kehittämiseksi, mitä retkeilyalue ei turvaa, Kemppi kertoo tiedotteessa.

Ympäristöministerille toimitetussa kirjallisessa kysymyksessä todetaan, että paikalliset tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että Evon aluetta tulee kehittää. Evolle on tehty vastikään ainakin kaksi hyvää kehittämissuunnitelmaa, jotka nojaavat alueen vahvistamiseen luontoarvoja kunnioittavana retkeilyalueena.

– Näitä suunnitelmia tulisi tarkastella rinnakkain ympäristöministeriön kansallispuistohaaveiden kanssa. Aluetta tulee kehittää alueen arvoa lisäämällä, ei toimijoita poissulkemalla, Kemppi lisää.

Lue seuraavaksi