1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Britannia ja Ranska sopivat rajan osittaisesta avaamisesta: EU-maiden asukkaat saavat palata Britanniasta, jos heillä on negatiivinen koronatulos

Ranska sulki rajan uuden koronavirusmuunnoksen pelossa.

Liikenteen sulkeminen Britannian ja Ranskan rajoilla on aiheuttanut valtavia ruuhkia rekkaliikenteelle. Kuvassa Britannian rekkajonoja Doverin sataman suuntaan 21. joulukuuta. Kuva: Neil Hall / EPA

Ranska ja Britannia ovat päässeet sopimukseen rajaliikenteen osittaisesta avaamisesta. Ranska sallii keskiviikosta alkaen Ranskan ja muiden EU-maiden kansalaisten paluun Britanniasta, jos he esittävät negatiivisen koronatestituloksen.

Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lisäksi EU-maissa vakinaisesti asuvat Britannian ja muiden maiden kansalaiset voivat matkustaa Britanniasta Ranskaan. Myös heiltä vaaditaan negatiivinen koronatestitulos.

Asiasta kertoo Ranskan pääministerin Jean Castexin toimisto. Päätöksen tarkoituksena on helpottaa rahtiliikenteen ahdinkoa.

Britannian liikenneministeri Grant Shapps kertoi puolestaan, että Britanniaan jumiin jääneille kuljettajille aletaan keskiviikosta alkaen tarjota koronatestejä, jotta he voivat palata Ranskaan.

Ranska sulki rajansa Britannian suunnasta tulevalta henkilö- ja tavaraliikenteeltä sunnuntaina, kun Britannia oli kertonut julkisuuteen maassa ärhäkästi leviävästä koronaviruksen muunnoksesta. Alun perin sulku määrättiin 48 tunniksi.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron keskustelivat aiemmin päivällä mahdollisuudesta avata maiden välinen raja jälleen rahtiliikenteelle.

Liikenneyhteyksien sulkeminen on aiheuttanut kaaosta. Brittihallinto kertoi aiemmin, että ainakin noin tuhat rekkaa kuormineen on jumissa kanaalin molemmin puolin. Jonot kasvavat jatkuvasti.

Voi näkyä kauppojen hyllyillä

Jo yli 40 maata on asettanut Britanniasta saapuvalle liikenteelle matkustuskieltoja.

Boris Johnsonin mukaan Ranskan ja Britannian välisen liikenteen sulku on vaikuttanut 20 prosenttiin rajan yli kulkevista ruokatarvikerahdeista. Britannian isoimmat ruokakauppaketjut Tesco ja J Sainsbury ovat ilmoittaneet, että sulku voi vaikuttaa esimerkiksi hedelmien saatavuuteen.

Britannian sisäministeri Priti Patel sanoi kuitenkin Reutersin mukaan, ettei kenenkään tarvitse olla huolissaan siitä, riittääkö marketeissa ruoka.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Doverinsalmen yli kulkee tavallisesti joulun aikaan 10 000 rekkaa päivässä.

Britannian EU-eron siirtymäaikaa on jäljellä enää reilu viikko. Rajalla on siis luvassa häiriöitä myös jatkossa. Lue lisää: "Britit eristyvät taas saarelleen", ranskalaisrouva arvioi – Rajaviranomaiset jännittävät, ymmärtävätkö yritykset brexitin vaikutukset

EU kehottaa jäsenmaita poistamaan tiukat matkustuskiellot Britanniasta

Euroopan unioni suosittelee jäsenmaitaan poistamaan tiukat matkustuskiellot jäsenmaiden ja Britannian välillä, jotta sekä britit että muiden maiden kansalaiset pääsevät palaamaan koteihinsa.

EU suosittelee sääntöä, jonka mukaan kansalaiset saisivat palata kotimaihinsa, mikäli he esittävät negatiivisen koronatestin tuloksen tai suostuvat menemään karanteeniin.

EU myös suosittelee, että rahtityöntekijät saisivat ylittää Britannian ja EU:n välisen rajan.

EU kehottaa kuitenkin jäsenmaita suosittelemaan kansalaisilleen tarpeettoman Britanniaan matkustamisen välttämistä.

Useat EU-maat ovat kieltäneet matkustamisen Britanniasta sen jälkeen, kun maasta löydettiin uusi tehokkaammin leviävä variantti koronaviruksesta.

Jutussa on käytetty lähteenä myös Financial Times -lehteä.

Aiheesta aiemmin:

Boris Johnson tiedotustilaisuudessa: Britannian rajat saatava auki nopeasti, ymmärrän muiden maiden huolen uuden virusmuunnoksen takia

Britanniassa kauppojen hyllyjen pelätään tyhjenevän jouluksi, kun kuljetusliikenne maahan katkeaa uuden virusmuunnoksen vuoksi