1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulu

Tässä ylilääkärin 3 +1 pientä ohjetta koronaturvallisempaan joulunviettoon

Joulu kokoaa ihmisiä yhteen, mikä väistämättä lisää tartuntojen riskiä

joulu
Kynttilöitä.
Joulua 2020 vietetään koronan varjossa.Jyrki Ojala / Yle

Korona-aika tai ei, joulu kokoaa yhteen perheitä ja läheisiä, mikä merkitsee väistämättä myös koronatartuntojen riskiä.

Erityisesti epidemiaan liittyvät riskit korostuvat silloin, kun koolla on riskiryhmäläisiä ja kun huonommassa epidemiatilanteessa olevilta alueilta matkataan vähäisempien tartuntamäärien alueille joulun viettoon.

Essote-kuntayhtymän ylilääkäri Hans Gärdström antaa neljä vinkkiä, joiden avulla koronajoulusta voi tehdä turvallisemman:

1. Vietä joulua pienessä porukassa

– Jouluna kannattaa kokoontua pienellä joukolla, ja sukulaiselta toiselle ei pidä kiertää. Ollaan mieluummin yhdessä paikassa samojen ihmisten kanssa. Vähäisienkin oireiden takia on syytä hakeutua testiin, koska testeihin pääsee helposti.

2. Suosi etäyhteyksiä ja ulkotapaamisia

– Esimerkiksi isovanhempia voi tavata videoitse vaikkapa Whatsappia hyödyntäen. Voi myös miettiä, olisiko esimerkiksi lastenlasten ja isovanhempien tapaaminen mahdollista järjestää ulkosalla. Ulkona viruspitoisuudet ovat pienempiä.

3. Mieti miten teet jouluostokset

– Jos kaupassa käy, kannattaa miettiä aikoja, jolloin siellä ei ole ruuhkaa. Monet kaupat ovat auki myöhään ja jotkut jopa yöllä. Noutopalveluita ja verkkokauppaa kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan.

+ 1 Ajattele muita ihmisiä

– Kannattaa pohtia, kuinka monta ihmistä altistaa koronalle, jos itse saa tartunnan. Pitää välittää sekä itsestään että muista.

Lue seuraavaksi