1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hevonen

Kymmenkunta tutkimushevosta muuttaa täysihoitoon Virolahdelle – Luonnonvarakeskus selvittää, miten hevonen viihtyy uudenlaisessa aktiivipihatossa

Luonnonvarakeskus kasaa hevostenpitäjille ohjeita, miten hevosia pitää hoitaa ja kohdella.

hevonen
Hevosia Harjun oppimiskeskuksen pihatossa.
Harjun oppimiskeskukseen muuttaa lisää hevosia. Arkistokuva.Kalle Purhonen / Yle

Harjun oppimiskeskukseen Virolahdelle muuttaa noin kymmenen tutkimushevosta. Ne ovat Luonnonvarakeskuksen suomenhevostammoja, joita on tähän asti hoidettu Ypäjän hevosopistolla Kanta-Hämeessä.

Luonnonvarakeskus aikoo tutkia Harjussa esimerkiksi sitä, miten hevoset viihtyvät uudenlaisessa aktiivipihatossa, joka otettiin käyttöön Virolahdella noin vuosi sitten.

Harjun oppimiskeskus on Suomen ensimmäinen oppilaitos, jonka hevosille on rakennettu nykyaikainen aktiivipihatto.

– On kiinnostava tutkimusalue, miten hevoset viihtyvät pihatossa, sanoo Luonnonvarakeskuksen hallintojohtaja Ilkka P. Laurila.

Aluksi hevoset asuvat omissa talleissaan, minkä jälkeen ne pääsevät myöhemmin yhdessä aktiivipihattoon.

Lue lisää: 40 hevosta muuttaa uuteen kotiin, jossa ne saavat tehdä itsenäisiä päätöksiä: "Karsinassa ne ovat jotenkin apaattisia"

Luonnonvarakeskus myös tutkii sitä, millaisilla rehuilla ja laiduntamisella hevonen voi hyvin ja millainen hoito on hevosyrittäjälle taloudellisesti järkevä.

Keskeisenä tutkimuskohteena ovat myös hevosalan ympäristövaikutukset, kuten lannan hyötykäytön lisääminen.

Tutkimusten perusteella Luke antaa hevostenpitäjille ohjeita, miten hevosia pitää hoitaa ja kohdella ja millä keinoin hevosalan kannattavuus ja kilpailukyky kehittyvät.

Tutkimuksia hoitopaikassa

Luonnonvarakeskuksen mukaan tavoitteena on tehdä kaikki mahdolliset tutkimukset Virolahdella, jotta hevosia jouduttaisiin siirtämään mahdollisimman vähän.

Tarkempien yksilökohtaisten fysiologisten tutkimusten ajaksi hevosia siirretään kokeisiin Jokioisiin Kanta-Hämeeseen Luonnonvarakeskuksen tutkimusyksikköön.

Muun ajan hevoset ovat täysihoidossa Harjun oppimiskeskuksessa Virolahdella. Lisäksi Harjussa voidaan esimerkiksi myös varsottaa hevosia ja hoitaa niiden varsoja.

Luonnonvarakeskus on tehnyt tutkimushevosten hoidosta Harjun oppimiskeskuksen kanssa kolmevuotisen sopimuksen. Sopimus täysihoidosta alkaa vuoden 2021 alussa ja jatkuu ainakin vuoden 2023 loppuun asti.

Luonnonvarakeskus maksaa Harjun oppimiskeskukselle kymmenen hevosen hoidosta yhteensä noin 7 000 euroa kuukaudessa.

Lue lisää:

Apaattiset hevoset muuttivat uuteen kotiin ja piristyivät heti – tässä on Suomen hulppein hevospihatto

Lue seuraavaksi