1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Rajaliikenne vilkastui Torniossa, kun matkailijat käyvät Haaparannalla – "On unohdettu, että karanteeniton kulku koskee vain rajaseudun asukkaita"

Etelä-Suomesta ja -Ruotsista tullaan nyt pohjoiseen joulunviettoon. Johtavat lääkärit toivovat, että ostosmatkailua ei tehtäisi.

rajavalvonta
Haaparannan Coop
Myös rajayhteisöön kuuluvia ihmisiä neuvotaan välttämään ihmisjoukkoja ja tekemään ostokset mahdollisimman pitkälle kotimaassa.Juuso Stoor / Yle

Pohjoiseen matkalla olevien ihmisten ostosmatkat Ruotsin puolelle huolestuttavat johtavia lääkäreitä Länsi-Pohjassa ja Norrbottenissa.

Lue myös:Rajaliikenne vilkastunut Torniossa – Lappiin matkaavia käy ostoksilla Ruotsin puolella

Kummankaan maan tartuntatautiviranomaiset eivät suosittele rajan yli tapahtuvaa ostosmatkailua tällä hetkellä kenellekään.

– Rajayhteisöön kuulumattomien ostosmatkoista Haaparannalle tulee pidättäytyä. Rajanylitys edellyttää omaehtoista kymmenen vuorokauden karanteenia Suomeen palatessa, muistuttaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Taskila huomauttaa, että Norrbottenin alueelle saapuu jouluksi väkeä Etelä-Ruotsista, jossa tautitilanne on erittäin huono Suomeen verrattuna. Samoin Länsi-Pohjaan tulee ihmisiä Etelä-Suomesta alueilta, joissa koronatilanne on pohjoista huonompi.

Haaparannan ja Övertorneån johtava lääkäri Jari Havela sanoo, että pohjoiseen matkaavien on tällä kertaa syytä jättää väliin piipahdus Ruotsin puolella.

– Ehkä ihmiset ovat nyt unohtaneet, että karanteeniton kulku rajan ylitse koskee vain rajaseudun asukkaita, Havela sanoo.

Tunturiin matkaajat näkyivät rajalla viikonloppuna

Tornion rajanylityspaikkaa valvovan merivartioston mukaan viikonloppuna nähtiin aiempaa enemmän pohjoiseen menijöitä.

– Leville menijöitä näkyi varsinkin perjantaina ja lauantaina, kertoo vuoropäällikkö Olli Niskanen rajaliikennettä valvovasta Länsi-Suomen merivartiostosta.

Haaparannan kunta on antanut kasvomaskin käytöstä suosituksen. Johtava lääkäri Jari Havela toivoo, että ihmiset muistavat huolehtia turvaväleistä myös joululomallaan.

Jyri J. Taskila suosittelee, että myös rajayhteisöön kuuluvat välttäisivät ihmisjoukkoja ja tekisivät ostokset mahdollisimman pitkälle kotimaassa.

Länsi-Pohjassa koronatilanne on kiihtymisvaiheessa. Eilen sairaanhoitopiirin alueella löydettiin neljä tapausta, kaikki Torniossa. Ruotsin puolella rajakunnista koko viime viikolla tuli tietoon Haaparannalla yhdeksän, Övertorneålla neljä ja Pajalassa kaksi tartuntaa.

Tästä artikkelissa voit lukea päivittyvät tiedot koronavirustilanteesta ympäri Suomen.

Voit keskustella aiheesta aatonaattoon kello 23 saakka.

Lue seuraavaksi